Wednesday, December 31, 2014

Puri Sayur-sayuran Untuk Azeem

Assalamualaikum..

hai..nie nak share puri sayur2an yg sy beri pd Azeem..sebelum nie sy share puri buah kan? tak perasan? meh klik SINI..

5-8 Dis 14

sayur pertama sy bagi Azeem ialah puri LOBAK MERAH @ CARROT..masa buat nie tak sempat nak pam susu so sy gunakan air suam je masa blend..kalau campur susu jadi carrot susu :) nyummm..carrot nie favorite Azeem..berselera betul makan carrot n sgt lawas poo poo Azeem..

cara penyediaan puri lobak merah nie same cam penyediaan puri buah sblm nie..cuma perlu buang kulit > cuci > potong dadu > kukus > blend >> siap!!

4 days rules masih sy kekalkan..so senang sikit nak pantau kan..so dah lulus makan carrot nie, sy kenalkan dgn sayur kedua untuk Azeem..


9-12 Dis 14

puri sayur kedua ialah puri BROKOLLI..ermmmm Azeem sgt tak suka makan puri nie..ahaha bak kata ayah Azeem, cam ibu dialah tu tak makan sayur..kweng3, kantoi di situ..setiap kali bagi makan puri nie, sure tak habis..luluslah 2-3 suap pastu Azeem mengamuk..haha..tapi sy teruskan jugak untuk 4 hari..even makan sikit je, Azeem takde masalah utk poo poo..

penyediaan sama jugak..kukus n blend..sayur2 nie tak boleh kukus lama2 yea takut hilang khasiatnya..


13-16 Dis 14

sayur ketiga untuk Ahmad Azeem ialah puri LABU..rasa labu nie lebih kurang rasa brokolli je..cuma manis sikit lah..tapi Azeem kurang suka makan labu..makan tu makan jugak..ada sekali tu habislah dimakannya..hehe

penyediaannya pun sama jugak..masa nie sy buat sekali dgn puri brokolli so kukus sebelah2 je dlm satu bekas..jimat serba serbi coz time nie terlebih rajin :) opsss..


17-20 Dis 14

last sekali sy bagi Azeem makan puri KENTANG..sebabnya masa tu kentang je yg ada, jadiklah..ingatkan taknak bagi kentang sbb takut Azeem kembung perut tapi try jelah..seperti sayur sebelum nie, Azeem kurang suka makan kentang, pasti je tak habis..masa buat nie sy campurkan dgn susu yg dah siap perah..nampak cantik je teksturnya kan :)

penyediaan masih sama cuma yg nie sy kukus lama sikit sebab kentang lambat nak empuk..patutnya bagi sweet potato kan, tapi sy bg kentang biasa je..namanya potato jugak kan..hehe

oklah, 19 Dis tu Azeem dah 7 bulan..patutnya dah tukar menu kan.. tapi sebab amalkan 4days rules, takpelah lebih 2 hari..hee suka suki kan..

selesai je bagi Azeem puri buah2an dan sayur2an, Azeem dah boleh makan bubur campur puri pulak! horreyy..biras sy yg doc tu sarankan sy beli beras dlm tin Cerelac tu..so mmg tak masak bubur lah kan..ibu yg sangatttt rajin..senang je terus bancuh..heee..tapi sy akan masakkan bubur untuk Azeem jugak nanti :) demimu anak~

nanti sy update menu 7 bulan untuk Azeem yea..sebelum tu, nak belanja pic Azeem menjamu selera :) hehe..

time nie tgh makan puri brokolli..berkerut2 dahinya..

yang nie pulak masa makan puri kentang..comotnya la hai super hero ibu nie :)

~ Tamat ~
♥♡♥♡♥♡♥


Tuesday, December 30, 2014

Azeem 7 bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 19 Dis lepas Azeem dah 7 bulan..
si kecil super hero kami..
makin banyak ragamnya..
tapi sgt menyenangkan bila tiba waktu malam..
sebabnya, Azeem akan tido sampai pagi..
terjaga pun untuk menyusu je..
itu so far la kannn..pasnie tak taulah pulak..hihi

kebolehannya skrg..
Azeem da laju merangkak..
skrg dok sibuk memanjat kerusi la..kotak mainan laa..
setiap masa kena pantau takut jatuh..
mainan2 dah tak heran sgt dah..
kalau selain mainan dia, heranlah..
cth cam hp kite ke..selain brg mainan dia lah..
dah boring agaknya hari2 dgn mainan..

kalau bukakkan tab ajar ABC bkn main suka lagi..
kenal binatang pun suka sbb dgr bunyik binatang tu..hii
tak kesah dgn sesape yg amik n pegang dia..
tapi mmg tak lamalah..haha
pantang kalau nampak ibunya melintas n tak amik dia, sure menangis sekuat hati..hai anak manja..

kalau dibawak berjalan, mmg senang sgt..
on da way pegi akan tido..
jln2 dlm shopping mall or kenduri kawen diam je..
kalau lapar mmg merengeklah..
pastu balik sure tido jugak dlm kereta..
Azeem mmg senangkan ibu ayah..

mudah-mudahan Azeem membesar dgn sihat yea syg..
jadi anak yg soleh n dgr ckp ibu ayah..
taat dgn perintah Allah..
amin ya rabb..


♥♡♥♡♥


Bunga Tangan Pearl Untuk Dijual!

Assalamualaikum..

hai bakal b2b kat luar sana! 
sy nak JUAL hb yg sy gunakan masa nikah nie..
ada yang berkenan dan berminat??
harga kasih sayang sy bagi :)
boleh emel terus kat sy yea..hee tq!!




boleh tengok review DI SINI yea..

♥♥♥

Sunday, December 14, 2014

Eczema

Assalamualaikum..

nie entri yg dah lapuk kat draft..sori lambat share yea dear semua..

ekzema?? apa tu?? kalau nak tau jom baca link nie Eczema

ceritanya bermula pada suatu hari..ada tompokan pink kat pipi kanan Azeem sblh mulut..mulanya ingatkan ruam biasa, so just sapu losyen baby johnson's..lama-lama ruam tu makin besar..dahla nak Raya masa tu..aduhaiiii

sehari sebelum Raya ruam tu still ada n makin merah..risau dibuatnya..yelaaa nak Raya kan, tak comel pipi Azeem nanti..dahla jumpa org, nanti for sure asyik ditanya kenapa..so jumpa biras sy (kakak ipar IH) yg juga Doc Kanak2 kat rumah MIL..dia suggest guna krim Ezerra..jadinya malam tu jgak call kakak sy n kebetulan dia mmg kat Pekan PD..mintak tolong dia belikan di farmasi Alpro..ok dapatlah krim tu dgn harga RM48 (harga asal RM69.90 kot)..tak sabar nak sapukan kat pipi Azeem..

esoknya tu Hari Raya..giliran beraya di rumah MIL..tghr balik rumah mak baru dpt krim tu n terus je sapu kat pipi Azeem..dlm beberapa hari nampak ok dah sikit..tapiiii..ruam tu susah sgt nak hilang..dekat 2 minggu guna..

Friday, December 12, 2014

Puri Buah-Buahan Untuk Azeem

Assalamualaikum..

hai setelah 2 bulan tak mengarang..tuptup keluar entri Lazada Contest pulak kan..haha
bab2 shopping on9 mmg laju je jari nie mengarang..opss!

nie pun tangan laju je mengarang time Azeem tgh tido dgn lenanya..mata ibu jadi mata panda la jawabnya..huuu

Azeem dah 6 bulan lebih dah pun..so dah boleh makan solid food..hari tu kemain teruja nak bg Azeem makan kan..tapi tak teruja @ penyakit M nak up entri..hihi..
kat sini sy combinekan sekali utk puri buah yea..takyah nak byk2 entri kan..nak senang je kan..hiks~

19-22 Nov 14

Shopping RM1212 Di Lazada Malaysia [Contest]

Assalamualaikum..

Klik banner untuk join

Wednesday, October 29, 2014

Azeem Berenang!!

Assalamualaikum..

hai..meh nak story sikit al kisah Azeem ke Baby Spa..
sebelum nie jeles sgt tgk org bawak baby g spa kan..
esp ke Hipopo Spa tu..tapiii nun jauh di sanaaa..alaa xde yg dkat ngn PD ke?? huhu..sedih je..tapi nak dijadikan cerita, ternampak pic baby kwn sy ke Spa kat FB..pe lagi, terus godek2..godek punye godek, barulah tau yg Spa tu kat S2 je pun..horreyyyy..harapnya impian ibu tercapai..haha

sy pun usulkan kat IH..hii semangat nie..
tapi IH mcm tak excited sgt pun..sedeyy
hari2 dok tanya IH..haha
yelaaa mane tau kot mood dia berubah kan..

Sunday, October 19, 2014

Azeem Dah 5 Bulan..Cepatnye!

Assalamualaikum..


Alhamdulillah syukur ke hadratMu Ya Allah..permata hati kami sihat di bwh lindunganMu..cepat je kan..dah 5 bulan dak bambam ibu ayah nie..semoga terus membesar bagaikan juara yea :) hihi..mudah2an Azeem kekal sihat yea syg..ragamnya macam2 skrg..siang senang je nak tido tapi malam mengamuk bila time tido..hai anak..


perkembangannya, Azeem dah pandai meniarap since 3 bulan..sekarang mengundur sgt laju..tapi ke depannya slow lagi..menonggeng2 jadinya sbb nak terus merangkak kot..hihi
gelak2, tengok tv, n paling pandai menangis..hiks
sangat suka bila dibawa berjalan g mall ke naik kete ke..dan sgt senang tido kalau g outing..

sgt tak suke kalau dok terperap dalam rumah jee..menangis manjang n kalau bwk keluar rumah baru syp..itulah Ahmad Azeem..hihi

awal bulan hari tu Azeem dah ke Baby Spa..kemain suke lagi..
dpt swimming n kena massage tuuu..ibu ayah pun tak merasa cmtu tau..kalau ada rezeki ibu ayah bwk g Spa lagi yea..heeee

next month dah boleh makan solid food..yippie yeay yeay!!
ibu terlebih excited..haha
tak sabar nak bg Azeem makan..!!


Tuesday, September 30, 2014

Throwback : Outing Bertiga

Assalamualaikum..

salam 1 Oktober :)
alahai banyaknya entri pending..
dalam kepala nie macam2 nak share tapi tak sempat nak mengarangnya..huhu
pengalaman bersalin pun da berhabuk dlm draft..haha

oklah nie nak story mory pasal outing last week..
dah lama tak bawak si kecik jalan2 sbb IH bz keje..
so last week sempatlah ke Aeon S2..
bukan nak shopping sangat pun, saje jalan2..

otw nak ke Seremban, Azeem tido dalam car seatnya..
al maklumlah perut dah kenyang..hihi
mula2 merengek jugak tak nak dok dalam car seat, tapi pastu terus diam..rupa2nya dah tido..
dapatlah ibunya berehat dalam kereta :) hihi..


sampai je kat parking Aeon, enjin stop n Azeem terjaga..
macam tau2 je dia dah sampai..Alhamdulillah mood Azeem ok sampai balik..mana taknya, dok berkepit ngan ayahnya..
so dapatlah ibu bersenang lenang..haha
tengok anak ayah tu..like father like son..hiks
pics nie sume sy snap masa kat Seng Heng..
masing2 dok sibuk tengok tv keliling kedai tu..khusyuk bukan main..


*next week nak bawak Azeem g spa..horreyyyy :)

Saturday, September 20, 2014

Softcopy Photo Booth Props..Ada Yang Berminat??

Assalamualaikum..

lai lai lai..
meh sy nak promote sikit softcopy Photo Booth Props (PB Props) untuk dijual..ada ke yang berminat agaknya??

sebenarnya entri pasal PB Props [SINI] sebelum nie mendapat sambutan hangat..
makanya sy UPGRADE sikit PB Props sy masa wedding untuk b2b di luar sana yang tak berkesempatan nak buat sendiri..
harapnya dapatlah memuaskan hati b2b sekalian yea..

PB Props yg sy jual nie ada 15 pcs yea dear..dan sy bagi FREE lagi..harga?? sila emel sy yea..

apa yg perlu dibuat??
just print out, gunting n tampal pada lidi/batang aiskrim..

nak tengok contohnya?? jom scroll ke bawah..





yg kat bawah nie pulak sy bagi FREE kepada sesiapa yang menempah PB Props sy :)


korang rasa berminat??
boleh emelkan kepada sy untuk sebarang pertanyaan.. aisyah_kz@yahoo.com

sekian, terima kasih..

Friday, September 12, 2014

Selamat Hari Lahir Suamiku

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 10 Sept baru nie hari lahir IH yg ke...??
kebetulan jugak IH cuti..
so dapatlah buat seprise dgn kek yg seberapa dari wifey nya..hihi
at least sempat jugaklah berkejar2 siapkan kek sementara si kecik tdo..

wish dari wifey abg..
semoga dgn bertambahnya usia, menjadikan abg semakin matang..
mudah2an diberkati oleh Allah swt di dunia dan akhirat..
semoga panjang umur agar kita dapat melayari bahtera rumahtangga ini bersama..
in shaa Allah~

love u till Jannah..

Thursday, September 11, 2014

Azeem Dengan Car Seatnya

Assalamualaikum..

adoiii sejak ada si kecik nie jarang2 dpt update blog..
mana taknya dok bz melayan dia..
tido siang kejap2 je plak tu,tak sempat nak goyang kaki..hihi

Alhamdulillah skrg Azeem dah ok dari ekzema..
nanti sy story pjg lebar pasal tu yea..
skrg nk cite pasal car seat si kecik..
sebenarnya mmg tak plan pun nak beli..
cz tau bknnya dia nak dok dlm tu..
tapi bila fikirkan safety utk Azeem,sy n IH pun setuju utk beli..

al kisahnya 3hari sebelum Raya ritu kitorg jln2 kat Aeon S2..
tiba2 IH masuk kedai/butik Disney (kalau tak silap), terus2 je tgk car seat baby..
harga masa tu mmg murah cz offer sempena Hari Raya..
kitorg berkenan dgn brand My Dear harganya RM299 (harga asal RM399) kaler biru..
sesuai sgtkan..
so ada penjimatan di situ juga..
just survey je dulu..belinya nantilah..

lepas Raya, barulah kitorg beli car seat tu..
ibu ayah Azeem yg excited..hihi
nak tau baru berapa kali Azeem dok dalam tu?
haha..baru 2x je sejak beli..
sabo jela Azeem..

tengoklah si kecik nie ha dgn car seatnya..
kot duduk pun sekejap je..
pastu sibuk nangis nak keluar..
aduhai la anak..


Tuesday, August 26, 2014

Majlis Kesyukuran & Berendoi Ahmad Azeem

Assalamualaikum..

hai pembaca jelita sekalian..
meh nk up entri psl Majlis Berendoi putera kesayangan kami pd 16 Ogos lepas..
dah seminggu berlalu baru sempat nk update..

Alhamdulillah si comel kami tak meragam..
so semuanya berjalan lancar..

majlis nie bermula pada pukul 2.45ptg..
masa tu Azeem tidur..baru masuk sekejap kat dalam buai, dia menangis nak susu..
so kat situ jugaklah sy bagi susu..
majlis dimulakan dengan Asmaulhusna, syair berendoi dan kemudian berselawat..
masa berselawat nie sy dukung Azeem dan bawak berjalan ke setiap ahli kumpulan berzanji + keluarga..
time nie pulak Azeem terjaga..syukurlah tak menangis..
ada yg taburkan bunga rampai ke kepala Azeem dan ada jugak yg cium kepala Azeem (nasib syampu rambut Azeem..hihi)
selesai round the world, makcik2 tadi sambung berzanji pulak..
Azeem?? sambung tidur yg terganggu tadi..hii
selesai majlis dalam pukul 4.00+ kot..
tetamu semua menjamu selera, sy dok jaga Azeem..
kumpulan berzanji nie group mak sy..so mak sponsor :) hiii

untuk backdrop dan buaian tu nanti sy up lagi satu entri..
FYI, backdrop tu semua sy buat sendiri dgn bantuan IH dan anak buah..
tapi yg menghiasnya, kakak2 sy..
buaian pulak sy sewa je..demimu Azeem..
tapi Azeem dok dalam buai tu sekejap je..
takpelah, yg penting comelll :)

ok tu je dulu yea..
jom tengok 3 keping gambar dulu yea..





Thursday, August 21, 2014

Ahmad Azeem Dah 3 Bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah kelmarin, 19 Ogos genap sudah 3 bulan si comel kami..
Syukur Ya Allah, Azeem semakin sihat di bawah lindunganMu..

dekat 2 bulan Azeem kena jaundis lepas lahir, macam2 difikirkan..
macam2 kami hadapi..
Alhamdulillah semua tu ujian dari Allah dan kami dapat laluinya bersama..
air mata jangan cakaplah..mudah sgt mengalirnya..
ke hulu ke hilir bawak Azeem ke KK utk test darah..
kesian si kecil asyik kena cucuk..
sampaikan ada sekali tu Azeem kena amik darah 3 botol, ibunya menangis kat luar..
tapi Azeem senyap je kat dalam..
Syukur anak ibu kuat :')

selepas tempoh tu, lepas dapat result darah dan air kencing Azeem..
hanya Alhamdulillah yg dapat diungkap..
tak perlu cucuk2 selalu lagi..

Azeem ibu ayah dah sihat dari jaundis :)
dah 3 bulan dah pun..
mudah2an Azeem membesar dengan sihat, dgr kata ibu ayah dan paling penting taat pada perintah Allah bila besar nanti..aminnn

IBU AYAH SAYANG AZEEM..!!

nah belanja 1 gambar si comel..
>_<

Monday, August 11, 2014

Teaser : Projek DIY Kembali

Assalamualaikum..

setelah sekian lama tak berDIY, makanya time raya nie start balik..
utk apa?? nanti dah siap sy story mory yea..
nak mengadap pun time si kecik nie tdo..
kalau tak, mmg tak lah kan..hii

itu je..k bai ;)

Tuesday, August 05, 2014

Syawal Terindah

Assalamualaikum..

hai hai hai..
Salam 9 Syawal :)

seronoknya beraya tahun nie..
last year raya berdua, tahun nie raya bertiga pulak..
Alhamdulillah syukur dgn rezeki kurniaan Allah >_<

giliran beraya tahun nie di rumah mertua..
makanya rasa lain sikitlah kan..
selalu pagi2 raya adik beradik n anak buah semua dah dok berkumpul kat umah mak..
tapi tahun nie dorg yg tunggu sy balik..
takde masalah pun coz rumah kami dekat je..
pagi kat rumah MIL, tengahari sampai petang melepak kat umah mak :)

pagi raya tu Azeem bangun sama dgn kitorg, pukul 6.00pg..
awal kan..so main2 dulu dgn Azeem pastu terus mandi n siapkan dia..
seronok!!~

dan orang yg paling letih masa raya ialah Ahmad Azeem..hihi
kesian dia..dgn cuaca yg panas, asyik bertukar tangan je..
renyah dibuatnya..last2 tidooo..

dari raya pertama sampailah raya keenam, asyik keluar berjalan je..
kesian Azeem diusung ke hulu ke hilir..hiii

sekian..
Selamat Hari Raya ^_^

- Potret raya kami bertiga -

Saturday, July 26, 2014

Salam Aidilfitri 1435H

Assalamualaikum..

hai uolss..
lamenye xupdate blog..maaf yea..
byk sgt entri dok dlm draf..
xde kesempatan nk update..
sejak lepas bersalin lagi..hihi
nanti2lah yea :)

oklah di kesempatan nie sy nk ucapkan selamat menyambut hari raya aidilfitri kpd semua rakan blogger yg disayangi..
mohon seribu kemaafan andai ada salah silap..
SELAMAT HARI RAYA..!!~

ketupat in da making :)

tak lupa, utk tatapan uolss..
memperkenalkan permata hati kami..
Ahmad Azeem Bin Mohd Aidinorizwan..
2bulan sudah ^_^
tahun nie kami beraya bertiga..excited sgt!!~

Friday, May 23, 2014

Saya Dah Jadi Ibu!

Assalamualaikum..

Syukur ke hadrat Allah swt, dengan izinNya sy telah selamat melahirkan bayi lelaki seberat 3.06kg pada hari Isnin 19 Mei 2014 (19 Rejab 1435H) jam 2.23ptg..
EDD : 20 Mei 2014..baby nak keluar awal sehari..hehe

Alhamdulillah urusan sy dipermudahkan olehNya..
hari nie da masuk hari ke-5 berpantang..
sy sihat dan baby pun sihat..
cuma skrg masih dlm pemantauan kuning baby..
bacaan arini meningkat dari semalam..
mudah2an bacaan esok menurun dari hari ni..
In shaa Allah~

nanti sy akan perkenalkan hero sy kpd sume m2b yea ;)
tungguuuuu...hihi

Monday, May 12, 2014

M2B : Persiapan Ke Hospital

Assalamualaikum..

hai mummy2 sweety..
Selamat Hari Ibu buat ibu2 dan bakal2 ibu :)
semoga sentiasa di bawah lindunganNya dan sihat sejahtera..

cepatnya hari2 berlalu kan..
makin dekat jugak masa utk si comel keluar..

so, dlm 33w sy dah setelkan beli brg2 utk baby n ibu baby..
Alhamdulillah..

barang utk dibawa ke hospital pulak semua dah siap packing..
tunggu nak bawak g hospital je :) wah excited..hii
al-maklumlah sekarang nie tengah tunggu hari je nak deliver kan..dup dap
kwn2 m2b yg lain dah ready?

erm oklah, jom sy listkan brg2 keperluan baby n ibu utk dibawa ke hospital nanti..
so sekarang dah kena make sure barang2 nie dah siap diletakkan dalam kereta n dibawa ke mana sahaja..

Barang Keperluan Baby
  1. Beg bayi
  2. Selimut bayi - 1 helai
  3. Baju & seluar - 3 psg
  4. Sarung tgn & kaki - 3 psg
  5. Pampers Newborn/saiz S - 6 keping
  6. Tuala mandi - 1 helai
  7. Tuala kecil - 1 helai
  8. Tisu basah - 1 pek kecil
  9. Botol susu kecil - 1 botol 
  10. Minyak telon - 1 botol kecil
  11. Kain bedung - 3 helai
  12. Barut - 4 helai
  13. Topi - 1 helai
  14. Mandian, losyen, bedak - 1 set (travel set)
Barang Keperluan Ibu
  1. Beg pakaian
  2. Dokumen2 penting - buku pink, IC
  3. Tuala mandi - 1 helai
  4. Alatan mandi (berus gigi, ubat gigi, sikat, sabun, syampu)
  5. Kain batik - 3 helai
  6. Stokin - 2 psg
  7. Tudung, getah rambut
  8. Tshirt - 3 helai
  9. Maternity pads - 1 pek (jenama Madame-Pureen)
  10. Termos
  11. Makanan
  12. Minyak angin
  13. Nursing pads - 3 set (jenama Pureen)
  14. Panties - 5 helai (disposable panties)
  15. Nursing bra - 3 helai
  16. Beg plastik - in case nak isi baju kotor
  17. Air zam-zam / Air selusuh
  18. Baju sejuk

ini dia beg ibu n baby yang dah ready kat dalam kereta..hii~
>_<


Wednesday, May 07, 2014

M2B : Checkup 38w


Assalamualaikum..

sy dah 38w?? cepatnya kan..
sy masih belum deliver dan Alhamdulillah sihat walafiat lagi :) 
berdebar jugak menunggu 'saat' itu sebenarnya..
so masih menghitung hari la nie..

semalam sy ada check up 38w..
agak lambat keluar rumah, dalam pukul 10.00 pg..
tapi syukur sebab tak ramai orang..sy orang ke 3..
air kencing ok, BP ok, tapi berat tak berubah lah pulak..statik gitu..
aduhaiii last week berat naik sampai 2kg, la nie berat statik pulak..dugaan~
tapi Alhamdulillah cek jantung baby ok..kaki bengkak sikit la..
yang lain2 takde masalah..

al-kisah follow up last week (Jumaat), BP dan air kencing sy ok je..
next follow up Jumaat nie, utk cek BP dan air kencing lagi..huhu
next TCA pulak hari Isnin (12.5.2014) n jumpa doc sekali..
harapnya takde masalah..amin~

* pesanan sedara mara suruh sy banyak berjalan supaya dipermudahkan bersalin..in shaa Allah
tapi ini memang petua orang tua-tua kan? mudah-mudahan hendakNya..

Monday, May 05, 2014

M2B : Panduan Menguruskan Uri

Assalamualaikum..

sy masih menghitung hari menanti kelahiran si comel..
entri pun banyak lagi yg dok dalam 'draft'..hihi
tapi di kesempatan nie sy nak kongsikan info berguna utk kalian semua..

sy nak kongsikan panduan buat ibubapa terutamanya bapa2 dalam menguruskan uri selepas kelahiran bayi anda..
ekceli sy search panduan nie di google utk IH supaya nanti senang dia nak uruskan..
so, sy copy n paste tapi terlupa dari blog mana..sori yea tuan tanah :)


Panduan Mencuci dan Menanam Uri Bayi
  • Antara tanggungjawab penting suami perlu tahu dan pelajari ialah menanam uri atau juga dikenali sebagai 'placenta'.
  • Oleh kerana uri tersebut keluar dari faraj isterinya, tempat yang paling sulit dan maruah suami, maka suamilah yang sebaik-baiknya mencuci uri dan menguruskannya. Uri adalah sebahagian daripada bayi, dan kerana itu ia perlu dijaga.
  • Sebenarnya tiada hukum, nas atau hadis yg jelas mengenai cara menguruskan uri, Cuma sesuatu anggota tubuh apabila tidak dikehendaki digalakkan supaya dipelihara dan dijaga dengan baik.“Jika dibuang saja pun tidaklah menjadi dosa tapi seelok eloknya dibasuh dan ditanam supaya tidak kotor dan berbau busuk yg mungkin akan menimbulkan masalah kepada orang lain pula.
  • Perangai anak anak tidak ada hubung kait dengan dimana atau bagaimana uri diuruskan. Semuanya bergantung pada didikan yg diberikan ibu bapanya. Nabi (S.A.W) pernah bersabda yang mafhumnya, seorang bayi yg baru lahir ibarat sehelai kain putih. Ibu dan bapanyalah yg menentukan sama ada dia menjadi Majusi atau Nasrani.
  • Tidak ada doa-doa khusus untuk dibacakan semasa menanam uri bagi menjamin menjadi anak yang soleh atau solehah. Cukup sekadar baca Bismillah dan berselawat ke atas Nabi junjungan kita Muhammad.
  • Sebenarnya bagi mendapatkan anak soleh dan solehah, pasangan ibu bapa harus memainkan peranan. Mereka berdua haruslah menjaga kelakuan, makanan dan minuman anak anak serta memastikan halal, bukannya di mana dan bagaimana uri ditanam.

Hukum menanam uri adalah HARUS (JAKIM)
  • Uri tersebut perlu dibasuh dan ditanam di dalam tanah supaya ia tidak dimakan oleh haiwan.
  • Uri orang-orang Islam adalah suci dan dengan itu tidak boleh di bakar atau dijual. Mana-mana orang Islam yang melahirkan anak di hospital dikehendaki membawa balik uri-uri itu untuk di tanam di tempat masing-masing
  • Amalan menanam uri bayi dengan lada hitam, paku, pensil dan sebagainya adalah amalan khurafat.

Cara Menguruskan Uri
  1. Mulakan dengan baca Bismillahirahmannirrahim.
  2. Cuci bersih-bersih hilangkan darah-darah. Jangan guna sabun/shampoo.
  3. Bilas dengan air bersih sambil berselawat dan doa yang baik-baik (Untuk pastikan uri tersebut bersih dan suci)
  4. Cuci uri dengan garam. Lumurkan garam dan cuci bersih-bersih.
  5. Cuci uri dengan asam jawa. Lumurkan asam jawa dan cuci bersih-bersih. (Untuk hilangkan bau hanyir darah) Bau hanyir darah boleh menarik deria binatang untuk menggali dan memakannya.
  6. Perahkan limau ke atas uri hingga naik bau limau dan untuk harumkan uri. Boleh juga ditanam bersama garam dan asam jawa bagi tujuan untuk mengelakkan binatang liar menggali dan memakan uri tersebut.
  7. Letakkan dalam plastik/bekas mudah reput seperti plastic tesco/kotak mudah reput. Ini bagi menghalang air basuhan bercampur darah daripada menitik merata-rata ketika hendak membawanya nanti.
  8. Boleh juga diikat di dalam kain (tak semestinya kain putih) seperti sup bunjut. Ini untuk memudahkan kita membawanya ke tempat yang yang hendak ditanam.
  9. Gali tanah sedalam mungkin, agak-agak tidak dibau/dikesan dan dikorek anjing nanti atau binatang-binatang lain nanti
  10. Baca Bismillahirahmannirrahim dan selawat semasa letakkan uri dalam dalam dan timbus.
  11. Tanam ditempat yang bersih dan selamat. Contohnya perkarangan surau/masjid.
  12. Letak batu sebagai tanda bagi memastikan tidak digali oleh anjing dan binatang2 lain.
  13. Jangan di letak lilin, paku dan barangan yang boleh mendatangkan syirik dan khurafat.

Wednesday, April 30, 2014

M2B : Check Up April 2014 - 33w, 35w & 36w

Assalamualaikum..

hari nie hari terakhir dalam bulan April..
cepatnya bulan berganti..
esok dah masuk bulan Mei n tup tup dah nak deliver..ohhh!!!

al-kisah check up sy combinekan sekali utk sebulan yea..lagi senang..
(tapi ingat2 lupa lah ceritanya..hihi)

Check Up 33w (2.4.2014)

check up mcm biasa hari nie..berat naik 1.3kg..cemas jugak sbnrnya..
tapi ok lagi, tak perlu refer doc..papepun tetap kena observe la..
BP ok..Hb tak cek kali nie coz belum sebulan..
kaki dah start membengkak coz hari sebelum tu sy attend kursus 1hari di Batu Kikir..
asyik duduk berlunjur je, so naiklah bengkaknya..
dah lah tengah sarat kan..
Alhamdulillah yg lain takde masalah so blh balik awal..hii~

Check Up 35w (16.4.2014)

pagi ni check up sepatutnya pukul 9.00 pg..tapi sy dtg pukul 9.30pg..
memang tersangatlah ramai yg masih tunggu turn..
yg dtg pukul 8.00 pg pun ada yg tak setel lagi..huh
dalam pukul 11.30 pg baru nama sy dipanggil, jenuh menunggu kot..
berat naik 1.1kg, so oklah..BP pun ok..
Hb pulak Alhamdulillah naik balik dari 10.3 jadi 12.5..syukur sangat~
kaki mula membengkak dengan jayanya..dah jadi bam bam :) hihi..
cek perut semua ok..baby pun kemain aktif lagi..
setel semua dalam pukul 12.00 tghr..
ohh perut dah terasa lapar..

oleh sbb hari nie amik cuti, so petang tu buat maternity shoot part 2..
camerawoman sy semestinya anak buah sy :) hihi..
maternity shoot part 1 tak berapa nak ok, so terpaksalah shoot balik..
nanti lepas deliver sy stori mori yea dear :)

Check Up & Scan 36w (28.4.2014)

sepatutnya check up n scan pd 29.4.2014, tapi Jumaat lepas nurse call mintak dtg scan hari Isnin coz hari Selasa doc ada meeting..
so, sy buat check up dulu di KD TK sebelum g scan kat KK Pasir Panjang..
sy terpaksa potong q sbb nakg scan..hihi sori yg lain :)
aduhaiii..berat sy berlebihan nampaknya minggu nie..
naik 2kg so extra 1kg okeh! adoiii..
masalah lah pulak..
Alhamdulillah BP ok..

so, oleh sebab nakg scan..nurse suh inform doc sekali pasal berat extra tuh..
coz kalau dah terlebih berat, dorg kena pantau BP selalu kan..
eh citer pasal scan dulu..Alhamdulillah dapat tgk si comel kami yg sgt lasak itu :)
doc kata air ketuban ok, uri pun ok..
baby lagi2lah ok..masa checkup nurse kena kick n masa scan doc pulak kena kick..hihi
hamboiii baby, aktif sungguh anak ibu nie yea..
berat baby dah cecah 2.2.kg..

lepas scan, tanya doc pasal berat terlebih tuh..
doc tu kata takde masalah..
tapi kan, tadi nurse call suh dtg check BP hari Jumaat nie..
semuanya sbb berat terlebih tu..erm ikut jelah demi kesihatan baby :)
doakan sy dan baby ok yea kawan2! huhu..

Thursday, April 24, 2014

M2B : 36w Sudah


Assalamualaikum..

hari ni kandungan sy dah pun berusia 36w 2d..
tinggal beberapa minggu je lagi utk baby keluar..
tapi tak semestinya jugak kan..
mana tau baby nak keluar awal, tak sabar nak tengok dunia :) hii..
apapun, in shaa Allah sy dah ready..
walaupun skrg masih lagi berulang alik keje ke Seremban..huhu
bila tah nak cuti..

macam2 perasaan yg sy rasa sekarang nie..
excited, berdebar dll.
hanya Allah saja yg tahu..
Alhamdulillah persiapan semua pun dah ready..
cuma set berpantang tak beli lagi, asyik postpone je..huh

mudah-mudahan semua urusan bersalin nanti dipermudahkan..amin~
sy mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki atas segala salah silap sy walaupun kita kenal di alam maya..
mana tau ada tersalah cakap ke..terkutuk ke kan..hii
doakan sy yea kawan2!!

Saturday, April 19, 2014

Hb Rendah? Jom Amalkan Pemakanan Nie

Assalamualaikum..

hai mummy2 to be :)
selamat berhujung minggu..

sy kat ofis sekarang nie..huhu
so, sy luangkan masa utk kongsikan pemakanan anemia bagi bakal2 mummy yg Hb nya rendah..
sblm nie sy pernah bagitau yg Hb sy menurun kan?
jadinya nurse bekalkan sy dengan jadual pemakanan anemia nie..
dan Alhamdulillah lepas sebulan sy amalkan, Hb sy naik balik..
syukur sangat!

sy cuma amalkan makan telur separuh masak setiap pagi tapi kdg2 termiss jugak..
kerang tu mmg selalulah, sampai naik muak dah makan..hehe
sy makan buah mangga dengan kerap..esp yg manis2..mmg feveret..
lain-lain, sy selalu makan ikan bilis goreng..
so itu jelah yg sy amalkan sepanjang sebulan tu..
Alhamdulillah berhasil..
harap2 Hb sy tak turun balik coz dah hampir2 nak bersalin nie sgt berisiko if Hb kurang..

so kepada bakal2 mummy yg Hb nya rendah, cubalah amalkan mana2 pemakanan kat bawah nie yea..
mudah2an Hb korg akan naik balik..
caiyok2!!


Thursday, April 17, 2014

Doa Ketika Bayi Dalam Kandungan

Assalamualaikum..

hai bakal2 mummy kat luar sana, semoga sihat hendaknya..
hari nie sy sharekan doa ketika bayi dalam kandungan untuk amalan kita..
mudah-mudahan semua urusan kita dipermudahkan Allah, in shaa Allah..


Friday, April 04, 2014

Penyediaan Air Selusuh Oleh Suami

Assalamualaikum..

Salam Jumaat mummy2 semua!
memandangkan kandungan sy dah pun 33w, rasanya dah boleh buat air selusuhkan..
so, cari punya cari sy jumpa caranya kat SINI
dan copy paste je dari situ..hii
memang orang kata air selusuh nie seeloknya disediakan oleh incik suami..
jadinya sy kongsikan untuk kalian bakal m2b..
dah bolehlah mintak incik suami masing2 sediakan..

air yg sesuai pulak, ada yg kata guna air zam-zam..
takpun guna air kosong je..

berkenaan masa untuk minum air selusuh, sy dengar dan baca banyak pendapat..
ada yg kata minum selepas 36w..ada yg kata 30w ke atas dah boleh start minum..
apapun, mintak incik suami sediakan dulu yea :) hihi..
kepada bakal m2b, semoga semua urusan kita dipermudahkan oleh Allah s.w.t.
Amin..

ok, jom baca cara-cara penyediaannya..

Penyediaan air selusuh (yang terbaik, disediakan oleh suami);
Untuk diminum 2 kali setiap hari; pagi dan malam (bermula minggu ke-30 kandungan *lain orang, lain pendapatnya berkenaan bila masa terbaik utk menggunakan air selusuh), dimulakan dengan selawat.

Penyediaan air selusuh

1. Al-Fatihah
*bacaan bertajwid {link}


(1) Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
(2) Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam
(3) Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
(4) Yang menguasai hari pembalasan
(5) Hanya kepada engkaulah kami menyembah dan hanya kepada Engkaulah kami mohon pertolongan
(6) Tunjukkanlah kami jalan yang lurus
(7) (iaitu) jalan orang-orang yang telah Engkau anugerahkan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.


2. Selawat Syifa
*bacaan bertajwid {link}


Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, Nabi Muhammad SAW yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberikan kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan ke atas keluarga dan sahabat baginda.


3. Al-Hashr; ayat 21-24.






(21) Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini kepada sebuah gunung, pasti kamu akan melihatnya tunduk terpecah belah disebabkan takut kepada Allah. Dan perumpamaan-perumpamaan itu Kami buat untuk manusia agar mereka berfikir.
(22) Dialah Allah, tiada ada Tuhan selain Dia. Mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dialah yang Maha Pengasih, Maha Penyayang.
(23) Dialah Allah, tiada ada Tuhan selain Dia, Maha Raja yang Maha Suci, yang Maha Sejahtera, yang menjaga keamanan, pemelihara keselamatan, yang Maha Perkasa, yang Maha Kuasa. Yang Memiliki segala keagungan. Maha suci Allah dari apa yang mereka persekutukan.
(24) Dialah Allah yang Menciptakan, yang mengadakan, yang membentuk rupa, Dia memiliki nama-nama yang indah. Apa yangdi langit dan di bumi bertasbih kepada-Nya. Dan Dialah yang Maha Perkasa, Maha Bijaksana.


4. Ayat selusuh


Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (NAMA ISTERI) penderitaan bersalin bagi isteriku, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya.


5. Al-Insyiqaq; ayat 4-5


(4) dan memuntahkan apa yang ada di dalamnya dan menjadi kosong
(5) dan patuh kepada Tuhannya, dan sudah semestinya patuh.


6. An-Nazi'at; ayat 46.



Pada hari ketika mereka melihat hari kiamat itu (kerana suasananya hebat), mereka merasa seakan-akan hanya (sebentar saja) tinggal (di dunia) pada waktu petang atau pagi hari.


7. Ayat selusuh

Ya Allah, dengan hak Maryam, juga hak hamba yang diturunkan kepadanya surah Maryam, ringankanlah daripadanya (NAMA ISTERI) penderitaan bersalin bagi isteriku, dengan rahmatmu wahai Tuhan yang amat mengasihani dari segala-galanya.


8. Ayat permudah

Ya Allah, permudahkanlah dan jangan kau sukarkan isteriku kerana engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagimu, ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatmu, ya arhamarrahimin.

Friday, March 28, 2014

M2B : Check Up March 2014 - 29w & 31w

Assalamualaikum..

selamat petang dear mummy semua!
nape lah malas sgt nak menaip nie..
makanya terhasillah entri terkumpul nie..

pasal maternity shoot nie nanti sy sambung yea..
mcm tak puas hati dgn gambar2 tu..huhu
oklah sekarang nak cite pasal check up je dulu..

Check Up 29w (5.3.2014)

inilah first time checkup 2w lepas dah masuk 3rd trimester..
so akan mengadap nurse setiap 2 minggu sekali mulai hari nie..
arini, sy dtg terlambat 10min je..tp dah ramai org..
mase tu baru pukul 8.10 pg..
dpt turn no 14..
pukul 9.30 pg baru sampai turn sy..
tapi Alhamdulillah takde prob, so lepas checkup dah boleh balik..
mcm biasa, timbang berat --> cek tekanan darah --> cek baby

Check Up 31w (19.3.2014)

hari nie kononnya nak dtg awal, tapi dapat no 12 jugak..hihi
mujur tak tunggu lama mcm sebelum nie..
cek berat, naik just 700g n tak sampai 1kg..ok lagilah..
cek tekanan darah ok!
tapi Hb sy turun..uwaaaa~~
padahal makan Iberet Folic tu..aduhhh
rugi je beli mahal2 tapi darah kurang jugak..
nurse siap guna pen merah tulis tuu..
sebab sebelum nie Hb sy 12.3 tapi turun jadik 10.5
masa nurse cek jantung baby, mcm biasa baby kick dr dalam 2x..haha
terperanjat nurse tu..amboi aktif betul anak ibu nie yea..

so lepas check up ritu terpaksalah makan makanan yg boleh tambah darah..
contohnya kerang, hati, buah betik, mangga dll.
berkemungkinan jarak masa antara makan ubat dgn minum susu waktu pagi tu terlalu dekat..
so ubat tak sempat nak absorb dlm badan kan..mungkinlah~

harap-harapnya next week check up 33w, Hb naik balik..huhu
risauuu kot..
coz ada kawan tu kurang darah, kena warded before bersalin..
oh no!!!

nie lah Iberet Folic yg sy makan since 27w..
sebenarnya rasa mcm leceh nak makan ubat 4biji, so kalau mkn nie senanglah kan telan sebijik je..hihi
harganya kat farmasi RM40 tapi sy dapat RM34 sbb jadik member..

nah 1 lg pic buat mummy2..hihi
>_~
(perut sy comel je, so dlm gmbar tak nampak sgt pun baby bump yg comel tu ;) hii...)

Tuesday, March 25, 2014

Teaser..


Assalamualaikum..

hai mummy2!!
nie nak tepek dulu 1 pic teaser..
sure ada yg dapat teka kan? hii..
nanti update lagi yea..
kbai~ ;)

Al-Fatihah & Salam Takziah

Assalamualaikum..

hai warga blogger semua!
malam tadi PM dah umumkan yg MH370 hilang di Selatan Lautan Hindi..
mudah-mudahan keluarga para penumpang dan anak kapal tabah dan sabar dgn berita nie..

Salam Takziah buat keluarga mereka..
dan Al-Fatihah buat mereka yg telah kembali ke pangkuan Allah..





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...