Wednesday, December 11, 2013

M2B : Pengalaman Trimester Pertama

Assalamualaikum..

hai sweetie b2b, ex b2b, blogger n silent readers..
1stly, tahniah buat rakan ex b2b Ayeen yg dah selamat melahirkan baby gurl..happy 4 u dear..
rasa tak sabar pulak nk jadik mommy :) hihi..

1st trimester sy dah pun berlalu dgn jayanya..
Alhamdulillah..
mcm2 yg dialami spjg tempoh tu..
tapi syukur sbb alahan sy tak teruk sgt..

sebelum tau sy pregnant pun, selera mkn sy dah berkurang..
apatah lagi bile dpt tau ada si comel dlm rahim nie..
loya n muntah tu jgn ckplah..tapi tak kerap sgt..
morning sickness?? selalunya sy kena waktu mlm..so bkn morning la kn..
tak boleh nampak air dlm bilik air, for sure tekak nie tergedix2 nak muntah..
time gosok gg apatah lagi..berlumba2 'die' nak keluar..aduhaii
sabar jelah..
pening2?? Alhamdulillah sgt jarang sy kena pening2 nie..
cumanya waktu tido, sy rasa agak kurang selesa..
mcm susah nak tido..so pasang bacaan yassin baru blh tido nyenyak..
setiap mlm kena psg bacaan yassin baru blh tido..

Sunday, November 10, 2013

M2B : Scan pulak

Assalamualaikum..
hai sweetie yg gojes sekalian..
sori teramat sgt coz lambat sgt update entri pasal scan aritu..

takmo bebel panjang2, sy terus ceritakan yea..hii

1st Scan @ Klinik Kesihatan Pasir Panjang
[31.10.2013]

disebabkan area Teluk Kemang nie cuma ada KD aje, makanya sebarang pemeriksaan utk scan sume kene buat di KK Pasir Panjang..
jauh tu takla, dlm 15minit jugak kot kalau dr rumah..
ptg tu pukul 2.00 ptg kami dah sampai di KK..
ingatkan kami antara yg terawal..rupanya dah ramai org yg tgh tunggu turn..hehe

M2B : Buku Pink

Assalamualaikum..

semoga kalian semua sentiasa dirahmati Allah hendakNya..
Alhamdulillah skrg baby dlm rahim sy dah pun berusia 12w 5d..
kejap je dah 3 bulan, tak lame lagi dah habis 1st trimester..
mudah2an anak ibu sentiasa sihat..

oklah kat sini sy nak cerita perihal buku pink..
byk jugak prosedurnya kan, sabar jelah..
al maklumlah 1st time..hehe

1st Appointment @ Klinik Desa Teluk Kemang
[29.10.2013]

awal2 pagi sy dan IH dah bangun n siap2..
memandangkan pagi tu hujan, aduhhh rasa malas sgt nak bangun..haha
tapi digagahkan jugak demi buku pink..hii
so tepat pukul 8.00 pg sy dah terpacak kat depan KD tu..
IH hantar sy dgn kereta betul2 kat depan tangga KD..haha
pastu IH lepaklah dlm kereta dia sambil tunggu sy..

Saturday, November 09, 2013

9 Tahun Bercinta

Assalamualaikum..
hai dear!!
dah mcm biskut chipsmore pulak sy nie kan..
kejap ade, kejap takde..
aduhhh kenapalah penyakit 'M' sgt berleluasa skrg nie??
adoiii laaa..

banyak je yg nak dikongsikan tapi kemalasan utk mengarang adalah sgt tinggi..
apakah?? huhu..
nie pun barulah ada kerajinan nak menaip..

arini genap 9 tahun anniversary percintaan kami..ceewaahhh :)
percintaanlah sgt kan..
epi 9th anniversary utk kami..hihi
mudah2an cinta kami akan bersatu hingga hujung nyawa..
in shaa Allah..aminnn~

Saturday, October 26, 2013

M2B : Check up

Assalamualaikum..
hai!! selamat datang ke blog merah jambu sy :)
sejak 2 menjak nie, terasa kemalasan utk update blog..
bulan nie je, baru masuk 2 entri je ha..aduhhh
sori yea kwn2 semua..

Alhamdulillah, arini dah masuk 10w 1d baby dlm perut sy nie..
mudah-mudahan baby terus sihat membesar..in shaa Allah..
terasa mcm banyak betul nak cerita dlm entri nie..
idea oh idea..pls come to me!

oklah, sy ceritakan kisah check up sy baru nie yea..

2nd check up @ Klinik Dr Nor Azura Seremban Jaya
[21 Okt 2013]

sepatutnya, doc mintak sy datang hari Jumaat lepas Raya Haji..
tapinya IH tak dapat nak bawak sy..
so terpaksa ditangguhkan ke next week nya..
 makanya ari Isnin tu dah plan nak g klinik..

so pagi2 lagi dah siap..semangat okeh! hihi..
tapi lewat jugak keluar rumah..hurm
dlm pukul 12.00 pm sampai kat klinik..
terus daftar n tunggu turn jumpa doc..
tak lama menunggu, terus turn sy..dup dap..

Thursday, October 03, 2013

Alhamdulillah..


Assalamualaikum..
hai warga blogger yg dirindui :)
sekian lama menyepi dari mengarang..i'm sorry..
sy hanya mampu tersenyum :)

al-kisahnya, last week sy kena gatal2 yg teruk kat kaki..
tak pasti alergik ape..mungkin sbb makanan..belacan mungkin??
so khamis lepas sy mintak tolong IH bwk g Klinik 1M..
sebabnya dah tak tahan sgt, tido mlm pun jadi tak selesa dek kerana gatal2 tu..
jumpa doc, dapat injection n dapat ubat..
semuanya buat sy sgt mengantuk..huh
tapi malam tu still jugak gatal2..apakah??

Friday, September 20, 2013

Kad Perakuan Nikah Tak Siap Lagi?!

Assalamualaikum..
hai sweetie blogger :)

kad nikah tak dapat lagi??
korang sure dah dapat kad nikah even baru je kahwin kan?
hurm, sy yg dah lama kahwin nie pun tak dpt lagi tau..
dah cecah 6 bulan dah pun..

sepatutnya dlm slip tu kata 6 bulan (sebelum nie 3 bulan je)..
tapi sampai hari nie kad tak dapat lagi..
pejabat agama akan call bila kad dah siap..tapi takde call pun..
so takkan tak siap2 lagi kot??
lamanyaaaaa nak tunggu..

mmg kat NS nie kad siap lambat yea?
coz diorang akan kumpulkan di Majlis Agama Negeri..really? 
ada kawan kat Selangor katanya dalam seminggu kad dah siap..
hurm..ikut kecanggihan teknologi negeri masing2 kah?
sabar jelah tunggu kad nikah tu..
:(

Honeymoon @PD

Assalamualaikum..
hai dear! 

kesibukan melanda dan membataskan sy utk meng'update blog..
haha ayat tak boleh bla kan..konon je tu..hii
ekceli mmg sgt bz dgn tempahan yg tak putus2, Alhamdulillah..

ari Selasa hingga Khamis baru nie kami pergi honeymoon!! yeayy..
asyik jela nkg honeymoon kan..hihi
alaa bukan jauh mane pun, kat PD je pun..
dah asal org PD, honeymoon pun nak kat PD jugak..apee barang kan..
tapi apakan daya..

hoenymoon kami ditaja oleh pihak katerer perkahwinan..
so, kami diberi penginapan di Corus Paradise Resort PD..
mmg selama duduk kat PD nie tak pernah pun tido kat hotel nie..
tak pasti hotel nie berapa bintang..4* kot..
pada mulanya kami diberi penginapan di Bayu Beach Resort dan kami tolak..
pastu dia bagi Glory Beach Resort pulak, pun kami tolak..
at last dia bagi Corus, terima jelah..drpd takde..
ingat org PD tak tau ke hotel mana yg bertaraf 5*? agak2lah kan..
ekceli mmg dia tulis dlm iklan tu 'Pakej Bulan Madu di Hotel 5*'
tapiii iklan semata2 lah kan..
dan bukan pakej bulan madu okeh..pakej tidooo je..
iklan je nak gempakkk..

Tuesday, September 10, 2013

Selamat Hari Jadi Suamiku!

Assalamualaikum..
hai sweetie!

Alhamdulillah Allah berikan peluang utk sy raikan hari jadi IH thn nie..
first time setelah bergelar suami isteri..

Selamat Hari Jadi suamiku..
mudah2an Allah kurniakan umur yg pjg, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yg baik..
moga kami sentiasa di dalam redha Allah dan bahagia hingga ke syurgaNya..


ekceli smlm kitorg dah celebrate besday IH ngn my sis sume..
ter'advance' pulak..hii
sy dah buat kek carrot tp luarnya je cantek,dlmnya? hoho..
so smlm mintak tlg my sis belikan kek coklat utk seprise IH..
plan berjaya..yeayyy


:: Kek Coklat beli ::

:: Kek Carrot buat ::

Sunday, September 08, 2013

6 Bulan Bersama

Assalamualaikum..
hai si cantik sekalian alam!
selamat pengantin baru kpd b2b september :)

Alhamdulillah..
arini dah menjangkau usia 6 bulan perkahwinan kami..
mcm dah 6 tahun je kan..hihi
buat masa nie, IH masih berada di sisi..
sebabnya IH dlm mode cuti lagi, belum sihat sepenuhnya..
so hari2 ada kat sini, yippie..
belum pasti lagi bila IH blh start keje..
mudah2an IH cepat sembuh n sihat mcm sebelum nie..
in shaa Allah..

sepatutnya esok kitorg akan g 2nd hanimun..haha
kononnya nak hanimun kat PD je tp katerer bg hotel yg biase sgt..
so kami terpaksa postpone..
hopefully diorg bg tmpt yg best2 sikitlah..

hanimun adalah ditaja oleh pihak katerer kami..
ekceli free dr pakej yg kitorg amik utk majlis hari tu..
so bersabar jelah tunggu respon diorg..
kire untunglah kan ada org nak taja ;) hii..

oklah dear..
tunggu next entri yea..daaa
>_<


Tuesday, September 03, 2013

Review Kahwin #18 : Doorgift

Assalamualaikum..
setelah sekian lama entri review kahwin terhenti, arini sy sambung lagi..
ekceli ada lagi yg belum direview..
sabar yea..hii

kali nie sy review details tentang doorgift..
sori coz ada gambar yg tak sempat nak snap..

kita mulakan dgn goodie bag..
sepatutnya goodie bag nie diedarkan kpd keluarga pihak lelaki, kwn2 sy dan kwn2 mak..
tapiii ada jugak kwn sy yg tak dpt..sori yea dear..
mak n kakak2 sy tak kenal semua kwn sy..huhu

gula-gula (diletakkan dlm goodie bag)

Mini Giveaway by Sfaezah

Assalamualaikum..
hai sweetie!

jom join Mini Giveaway by Sfaezah nak tak??
ekceli sy di invite oleh Sfaezah sendiri..
lagipun dah lama tak join contest, saje mencuba nasib..
hadiah2 menarik menanti anda..cewahhh
details giveaway jom tgk kat bawah nie..


Cara Penyertaan 
  • Follow blog Me, Him & Life dan nyatakan anda follower yang ke berapa. (kepada yang sudah menjadi follower sebelum GA, sila gunakan no. #107.) : Done! #107 
  • Buat simple entri yang bertajuk 'Mini Giveaway by Sfaezah'. : Done! 
  • Copy banner GA diatas dan backlink ke entri ni. : Done! 
  • Nyatakan tempat percutian paling best yang korang pernah pergi setakat ni. (Tak kisah local atau oversea. Maybe korang pergi tempat dekat je, tapi kenangan dan orang yang ada masa tu membuatkan percutian tu best!) : Cameron Highlands..hihi 
  • Letakkan sekeping gambar terbaik korang semasa percutian tersebut. : Done! 


  • Tinggalkan link entri GA korang di ruang komen entri ni. : Done! 
  • Tag 3 rakan dan pastikan mereka tahu mereka telah di 'tag'. : sy tag Sha, Arein Azlan & Feyqa

Monday, September 02, 2013

Resipi : Kek Red Velvet Kukus

Assalamualaikum..
hai si cantik sekalian alam..

sy kongsikan resepi kek red velvet kukus nie utk tatapan korg yea..
eh cop! bukan utk tatapan aje, bolehlah cuba :)
buat utk insan tersayang pun boleh, tak payah beli..hii
kpd arein azlan : sy kongsikan resepi nie atas permintaan awk..buat tau!! hihi


Kek Red Velvet Kukus
Sumber : Dapurku Berasap

Bahan-bahan :
3 1/2 cwn tepung gandum
170 gm mentega
2 cwn gula kastor
3 biji telur
4 sudu teh pewarna merah
3 sudu besar serbuk koko
1½ sudu teh esen vanila
1½ sudu teh garam
1½ cwn buttermilk (susu cair campur perahan jus limau)
1½ sudu teh cuka biasa  
1½ sudu teh baking soda (baking powder+soda bikarbonat)

Cara membuatnya :
1. Pukul mentega, gula kastor dan telur hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan pewarna merah, serbuk koko dan esen vanila. Pukul lagi
3. Masukkan garam dan buttermilk diselang-selikan dengan tepung gandum. Pukul hingga habis.
4. Akhir sekali, campur baking soda dengan cuka biasa tunggu hingga berbuih dan masukkan ke dalam bancuhan tadi. Pukul rata.
5. Kukus selama 25 minit. (sy bahagikan adunan kepada 2 bhgn, kukus 1 bhgn dahulu)

Cream cheese frosting:
500g cream cheese 
250g mentega
200g gula aising
1 sudu jus lemon

Cara penyediaan:
Pukul kesemua bahan sehingga kembang.
Sapu / hiaskan ke atas kek mengikut kesukaan anda.
Akhir sekali, simpan dalam peti sejuk..
dan..Siap!!

Selamat Mencuba >_<

* gambar lain..klik [SINI]

Saturday, August 31, 2013

Merdeka!!

Assalamualaikum..
selamat pagi korg!

Salam Kemerdekaan yg ke-56..
Alhamdulillah..Malaysia aman dan damai :)



Wednesday, August 28, 2013

Maklumat Penuh Untuk Tempahan Kad Kahwin

Assalamualaikum..
hai sweetie semua!
selamat petang..

hari nie sy nak kongsikan info esp kpd bakal B2B utk menempah kad kahwin..
ekceli, maklumat nie sy gunakan masa tempah kad kahwin sy..
sy taip dan printkan maklumat nie pastu masa dah confirm nak tempah kad, sy terus bg kat person in charge..
so tak perlulah nak isi borang bagai masa urusan tempah kad tu..
senang kan! jimat masa lagi..hihi
di samping tu, dapat kurangkan masalah typo di pihak percetakan kad kahwin..

ok jom isi borang >_<
..................................................................................................................................................................

Nama :
H/P :
Emel :
Kuantiti :

MAKLUMAT PENGANTIN

1. Nama P. Perempuan :
2. Nama P. Lelaki :
3. Nama Singkatan P. Perempuan :
4. Nama Singkatan P. Lelaki :

MAKLUMAT PENGANTIN PEREMPUAN

1. Nama Bapa / Waris :
2. Nama Ibu / Waris :
3. Tarikh Majlis :
4. Hari :
5. Tarikh Hijrah :
6. Alamat Majlis P. Perempuan :
7. Turut Mengundang :
8. Aturcara Majlis : Jamuan Makan ................... Bersanding .......................
9. No. Telefon :

MAKLUMAT PENGANTIN LELAKI

1. Nama Bapa / Waris :
2. Nama Ibu :
3. Tarikh Majlis :
4. Hari :
5. Tarikh Hijrah :
6. Alamat Majlis :
7. Turut Mengundang :
8. Aturcara Majlis : Jamuan Makan ................ Bersanding .........................
9. No. Telefon :

* pstt..nak enterpremkan jugak cover kad kahwin sy..haha (sila menyampah yea)


Sunday, August 25, 2013

Dapur Kecilku : Kek Red Velvet Kukus

Assalamualaikum..
hai sweetie!

kerajinan sy di hujung minggu..
arini sy cuba buat kek red velvet (KRV) versi kukus..
al maklumlah tak pakar dalam bab membakar kek, so kukus lagi senang..hii

teringin sgt nak buat makanya pagi tadi baru search resipi KRV nie..
sebenarnya tak tau pun ada KRV kukus..
bila search kat google, mmg akan terus keluar kek red velvet kukus..
so ape lagi kan..
ptg td terus je buat coz bahan2 dah ada..
dan hasilnya..

tadaaa...
jemput jamu mata yea..hihi




Monday, August 19, 2013

Raya Pertama Kami

Assalamualaikum..
hai sweetie..salam syawal ke 12..
sori dah 10 hari tak update blog..
sebab IH masih lagi bercuti dan sentiasa disisi..hihi

seronok beraya tahun nie?
al maklumlah bila dah berdua, seronok tu lain sikit kan..
tahun lepas raya belum ada suami..kan kan..

1 Syawal 1434H (8 Ogos 2013)

Alhamdulillah, raya pertama kami di rumah mak sy..
jenuh jugak pujuk IH..hihi
sehari sebelum raya, kami dah pergi menziarah kubur arwah ayah, nenek, anak buah..
sebelum2 nie kami pergi di pagi raya..

pagi raya tu siap2 n pergi sembahyang raya sama2..
balik dari masjid, salam2 dan bergambar bagai kat rumah..
pastu makan2..menu pagi raya : ketupat, rendang, spagetti bolognese..haha 
tetibe ade western food di pagi raya..

Friday, August 09, 2013

5 Monthiversary

Assalamualaikum..
hai si cantik, salam Syawal..
Alhamdulillah kita masih diberi nafas utk meraikan syawal tahun nie..

dah masuk syawal yg kedua dah pun..
syawal tahun nie berbeza sgt dari tahun2 lepas..
mana taknya, tahun nie kami beraya berdua :)
yeay..first year berdua..

kebetulan juga semalam (8.8.2013) dah masuk 5 bulan pernikahan kami..
dan bergelar suami isteri..
kami bahagia sangat2..syukur..
baby? kami masih berusaha..in shaa Allah..
doakan kami yea korg..
mudah2an Allah kurniakan kami zuriat yg sihat dan comel :) hii..

dalam masa 5 bulan juga macam2 perkara yg jadik..
nak2 nya dekat2 nak raya baru nie..
hebat sungguh dugaanMu ya Allah..
mudah2an kami tabah menghadapi semua nie..
mungkin ada hikmah di sebaliknya..

oklah dear..
selamat membuat persiapan akhir bagi b2b yg akan melangsungkan perkahwinan dalam bulan syawal nie..
semoga segala yg dirancang berjalan dgn lancar..
in shaa Allah..

SALAM AIDILFITRI 1434H >_<

Wednesday, August 07, 2013

Salam Aidilfitri 1434H


Iftar @Ilham Resort PD

Assalamualaikum..
hai sweetie sekalian alam..

sampai sudah kita ke penghujung Ramadhan..
Syawal dah nak tiba dah..hii
yeayyy raya dgn IH tahun nie >_<
ops tergedik pulak..hiks

oklah, entri nie juz nak kongsikan kenangan beriftar bersama kwn2 lama masa sekolah rendah {1992-1997}..
iftar nie pada 3 Ogos 2013 di Ilham Resort PD..
lama jugak tak jumpa dorg nie..
plan punya plan, at last berhasil..
sy yg arrangekan semuanya..maka dapatlah berkumpul seramai 8 org..
sikit je?? jadiklah kan daripada takde..hii
lagipun bukan senang nak berkumpul, masing2 dah bekeluarga kan..
pepun tetap happening..
kongsi cerita masing2 dan imbau kenangan lama..best!!

jom jenguk2 kat bawah nie..

antara menu yg ada..kami berbuka tak makan nasik..
so perut boleh muat macam2 makanan..haha

Zakat Fitrah

Assalamualaikum..
salam Ramadhan 28 yea semua..

IH dah pun bayar zakat fitrah utk kami berdua..
sebelum nie, abg yg bayarkan zakat..tapi tahun nie IH bayarkan..
sy dah menjadi tanggungan IH :)

di sini sy kongsikan waktu untuk membayar zakat fitrah..

Waktu bayar Zakat Fitrah

Waktu Yang Dibolehkan iaitu dari awal Ramadhan sehingga hari akhir Bulan Ramadhan.
Waktu Wajib iaitu selepas terbenam matahari pada akhir Ramadhan.
Waktu Afdhal iaitu selepas sembahyang subuh pada hari akhir Ramadhan sehingga sebelum mengerjakan sembahyang Raya Aidil Fitri.
Waktu Makruh iaitu selepas sembahyang Hari Raya Aidil Fitri sehingga tibanya waktu Maghrib (iaitu sebelum terbenam matahari).
Waktu Haram iaitu selepas terbenam matahari pada Hari Raya Aidil Fitri.

Monday, July 29, 2013

Ya Allah, sembuhkanlah suamiku..

Assalamualaikum..
hai sweetie dan bloggers..
selamat malam..

seronoknya bila ada IH disisi kan..
kelmarin,IH buat seprise balik PD..
tiba2 dah muncul depan pintu bilik..
mana taknya, IH tak inform pun nk balik..
mmg tekejut la gegurl..haha
tapiii happy sgttt :)
10 hari tak jumpa..huhu

semalam seharian shopping brg buat kuih..
mmg bestlah kan..hii
ptg after balik shopping, IH tiba2 masuk bilik dgn membongkok..apakah??
igtkan IH main2 coz siap gelak2 lagi..
tapi mmg serius IH tak boleh tegak n terpaksa membongkok..

Ya Allah dugaan apakah ini??
mlm smlm g berurut n katanya rasa kurang sikit..
tapi arini still tak boleh luruskan pinggang..sakit lagi katanya..huhu

Ya Allah Ya Tuhanku, Kau berilah kesihatan yg baik kpd suamiku..
semoga suamiku sihat seperti sebelumnya..
Aminnn Ya Rabbal Alamin..

Friday, July 26, 2013

Cornflakes Coklat

Assalamualaikum..
salam Nuzul Al-Quran & salam Ramadhan ke-17..
tinggal 13 hari menjelang Syawal, Alhamdulillah..

mesti ada si cantik b2b sedang sibuk dgn persispan kahwin+raya kan..
selamat membuat persiapan..
si comei ex b2b dan m2b pulak sibuk nk kemas rumah dan buat itu ini..
kemas jgn tak kemas..hihi

sy pulak buat apa??
skrg nie sy sibuk menyiapkan tempahan cornflakes coklat..
Alhamdulillah syukur dgn rezekiMu Ya Allah..
arini sy terima tambahan tempahan lagi..syukur..
ada yg nak tempah lagi?? hihi..
tapi dlm kesibukan tu sempatlah jugak kemas rumah, bilik dan buat apa yg patut..
sebab tu tak sempat nak mengarang..

masa nie, sy dok berehat..aduhhh belakang bdn nie sakit sgt..huhu
mana taknya asyik duduk mengadap dak cornflakes nie..
harapnya dapat siapkan semua tempahan dlm minggu depan..
pastu nak buat kuih raya pulak..
popia nestum, biskut coklat marble dll..
owhhh sempatkah?? 

erm oklah dear, jemput cuci mata dgn cornflakes choc sy :)
kalau nak tempah, boleh emel yea..hihi



Tuesday, July 23, 2013

Dapur Kecilku : Nasi Ayam Penyet

Assalamualaikum..
hai si cantik sekalian alam..
salam Ramadhan yg ke 14..
Alhamdulillah dah 2 minggu kita berpuasa..

arini jugak merupakan hari jadi mak sy yg tercinta..
Selamat Hari Jadi MAK..!!
semoga mak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yg baik..
aminnn..

dan..tiba2 keinginan nak buat sendiri nasi ayam penyet semakin membuak2..haha
dah lama sangat pendamkan hasrat, at last terhasillah nasi ayam penyet (NAP) versi puan aisyah..hii

sy mula berjinak2 dengan NAP nie masa belajar di UTM Skudai..
kawan2lah yg mula kenalkan..kalau tak,memang ketinggalan zaman lah jawabnya..haha
diorang selalu ajak makan di Nasi Ayam Penyet Pinang..area Taman U kot..
seriously kat situ mmg sedap tapi yg tahannya sambal dia sangat pedassss...
masa konvo 2010 kitorg gather kat situ..mengimbau kenangan~
wahhh rinduuu..

erm oklah..tak dapat makan NAP JB, NAP Teluk Kemang pun jadik..ahax
jom tengok hasilnya..

nasi putih + ayam penyet + tempe goreng + ulam2an + sambal belacan + sup (takde dlm gmbr)

mak sy tlg masak nasi + buat sambal + masak sup..
sy pulak perap ayam + goreng ayam + goreng tempe je..hahaha
anak yg sangat rajin >_<

inspirasi resipi dari : PotretKasih

Friday, July 19, 2013

Dapur Kecilku : Kek Coklat Moist

Assalamualaikum..
hai sweetie!

dalam bulan puasa nie, mulalah akan direka pelbagai resipi utk juadah berbuka kan?
samalah dgn sy..hehe
ekceli kek nie bukanlah juadah berbuka, mana nak kenyang..haha
semalam, kerajinan melanda utk buat kek coklat moist nie..
resipi dah lama disimpan tapi belum pernah cuba..
sebelum nie pernah jugak buat tapi resipi lain..

makanya dgn bantuan anak buah sy yg off day semalam, kek coklat nie pun terhasil..
bahan2nya tak susah pun, dan kebetulan semua bahan pun ada kat umah nie..
so jadik jelah kan..

jom tengok hasilnya..

kek selepas dikukus, sebelum letak topping..
bahagian tengah tu merekah sikit tapi takpe, nanti akan ditutup..

Quilling Guestbook Kembali

Assalamualaikum..
salam Jumaat si cantik semua!
Alhamdulillah, dah 10 hari kita berpuasa..
mudah2an kita dapat teruskan puasa dgn sempurna..

quilling lagi??
oh lamanya tak mengadap quilling nie..
last buat pun before kahwin, dgn projek DIY..pastu dah tak sentuh lagi..rinduuu plak~

kali nie sy buatkan guestbook utk my fren di UTM dulu yg akan kahwin tak lama lagi..
Alhamdulillah, akhirnya tiba giliran kamo dear..
makanya, sy terfikir utk hadiahkan GB utk dia..
harap2 hasilnya nanti memuaskan hati dia..
ekceli tak seprise pun coz sy dah inform kat dia..
yelaaa if tak inform nanti ditempahnya kat org lain, dah ada 2 GB kan..hii

as usual, sy gunakan teknik quilling utk menghiasi cover GB dia..
tema yg diminta purple+tiffany ataupun mint..
tapi cam susah je nak cari tiffany tu, so sy gunakan purple putih utk bahagian cover..
bahagian dalam GB belum ada idea lagik..

rasa2nya ok tak design cenggini??
ekceli sy belum tampal lagi, cuma susun2 je..

bunga purple+putih 

Thursday, July 18, 2013

Review Kahwin #17 : Hiasan Dewan

Assalamualaikum..
hai si cantik yg sedang membaca blog sy :)
terima kasih sudi singgah yea!

sy sambung lagi review yg tak habis2..hihi
kali nie kita jenguk pulak ke dalam dewan..
sy akan kongsikan hiasan dewan yg disediakan oleh pihak katerer dan deko pelamin..

mula2 masuk je kat dalam dewan nie, korg akan nampak arc nie..
nie termasuk dalam pakej pelamin (bukan katerer yea)
bertemakan biru+pink (ekceli sy mintak kaler biru+peach)
karpet merah tu combination dari katerer dan pakej pelamin..hii

Tuesday, July 16, 2013

Review Kahwin #16 : Majlis Bersanding

Assalamualaikum..
hai sweetie n silent readers..
salam Ramadhan yg ke-6..
mudah2an kita dapat berpuasa dengan sempurna..

dah seminggu tak berblogging, al maklumlah IH ada disisi..
berkepit jelah dengan IH kan..hihi
malam td IH dah balik Klang dah..sob sob..

entri kali nie sy kongsikan gambar2 sekitar majlis persandingan sy di dewan..
so, layannn jelah yea :) hii..

Tarikh : 9 Mac 2013 (26 Rabiulakhir 1434H)
Lokasi : Dewan Kompleks Sukan Teluk Kemang, Port Dickson

12.30 t/hari : Berarak masuk ke dewan..


Tuesday, July 09, 2013

Salam Ramadhan!

Assalamualaikum..
buat semua umat Islam, Selamat menyambut bulan Ramadhan al Mubarak..
marilah tingkatkan amalan kita di bulan mulia ini..
Selamat berpuasa!


*puasa pertama bersama IH..excited okeh..hii
Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, July 08, 2013

4th monthiversary

Assalamualaikum..
hai sweetie :)
selamat pagi Malaysia!

Alhamdulillah..
sudah 4 bulan kami bersama..
rasa lain sangat bila dah kahwin..
macam tak percaya lagi yg kami dah bersama..hii
yelaa dulu bile perlu je baru keluar sesama..
dah kahwin, ikut jela ke mana IH pergi bila IH cuti..
tempat isteri kan disisi suami tercinta :)

tinggal esok je lagi before puasa..
Alhamdulillah, ini Ramadhan pertama kami sebagai suami isteri..
memang ada kelainan dari tahun lepas..
IH cuti seminggu..yeayyy!!!

oklah dear, selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak..
mudah2an amal ibadat kita di bulan mulia nie diterima Allah..
aminnn..

Selamat berpuasa! >_<

Thursday, July 04, 2013

Dapur Kecilku : Dadih Coklat

Assalamualaikum..
hai semua!

asyik jelah entri pasal makanan kan..soriiii
review pun merangkak lagi hah..hihi
saje nak jamu mata korg dgn makanan before puasa kan..

ekceli, last week sy dah buat dadih perisa strawberi..
buat utk bg kat MIL (lupa snap gmbr)
baik kan menantu ibu yg sorang nie :) hoho..perasan!
so, dadih tu tak banyaklah utk dimakan kat umah nie..
makanya arini terajin pulak nak buat dadih coklat..
jadi, boleh makan sampai lebam..ahax

jemput tengok dadih coklat sy :)
siap ada choc rice + choc chip lagi tuuu..
yummy!! hiks..
tengok je lah yea..



1 paket dadih tu harganya RM4.90 je..
dan boleh dapat lebih kurang 20+ bekas tinggi nie..
tapi sy tak letak penuh..
time cuaca panas, bestlah makan dadih nie sejuk2..
kpd yg teringin, bolehlah beli pek dadih nie kat pasaraya yea..
senang dimasak, sedap dimakan..hihi
jom makan! 
>_<

Resipi : Puding Lapis Nescafe

Assalamualaikum..
hai si cantik pembaca blog pink sy :)
arini sy kongsikan resipi puding lapis nescafe yea..
sy dah cuba buat last week..
nyum nyum!


Puding Lapis Nescafe
Sumber : Umiey Umira

Bahan-bahan:
10gram serbuk agar-agar (1 paket)
1 liter air (5 cawan)
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 sudu besar nescafe dibancuh dengan 1 sudu besar air panas

Cara penyediaan:
1. Panaskan air, gula dan serbuk agar-agar hingga mendidih dan tutup api.
2. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian.
3. 1 bahagian dicampurkan bancuhan nescafe.
4. 1 bahagian lagi dicampurkan dengan susu cair.
5. Tuang adunan susu dan sejukkan sekejap hingga hampir mengeras dan lapis pula dengan adunan nescafe, teruskan melapis hingga habis.
6. Sejukkan dalam peti ais, sedap dimakan time sejuk-sejuk..

Selamat mencuba..!! 
>_<

Wednesday, July 03, 2013

UTM Cool Blogger

Assalamualaikum..
hai semua si cantik b2b, ex b2b, m2b, blogger dan silent readers..
selamat hari Rabu! hihi..

ada tak yg perasan dgn pic 'I LOVE UTM' kat sidebar sy nie??
ekceli, sy baru je join UTM Cool Blogger nie semalam..
sy dapat info dari fanpage UTM kat FB..
so terus jela join..dgn sepantas kilat..hihi

 sy merupakan alumni UTM..
yelaaa jadik student kat situ dari tahun 2006 hingga 2009..
Alhamdulillah grad tahun 2010..

nampak kan badge cute tu :) hii..

Tuesday, July 02, 2013

Review Nikah #3 : Nikah Outfit

Assalamualaikum..
selamat petang!

sy sambung lagi review nikah..
kali nie nak citer pasal baju nikah dan yg sewaktu dengannya..
entri sebelum nie sy citer pasal Majlis Akad Nikah kan..
so, boleh tengok balik outfit sy kat situ..
cuma kali nie sy citer detail sikit..

inspirasi baju nikah sy cenggini la kononya..
baju kurung moden..
simple tapi cantik sangat!!

Dating Time!

Assalamualaikum..
hai si cantik sekalian alam..
sori dah 6 hari tak update blog pink nie..
ke'busy'an kononnya..haha

arini baru ada masa nak update..
memandangkan IH dah balik Klang pg tadi..huhu

oklah, nak citer sikit pasal semalam..
sy ajak IH g Floria Putrajaya tapiii dia taknak bawak..
so, apakan daya..
sy ajaklah IH jalan² kat Seremban..
dulu masa berCINTA rajin je nak ngedate kan..
tapi bila dah kahwin, taknak pulak..hahaha

so, ptg semalam kami ngedate lah kat Aeon S2..
cadangnya nak tengok wayang je..
yang penting dapat luangkan masa bersama :)

sesampainya kat Aeon tu, kitorg terus ke TGV survey citer bestt..
IH nak tengok Fast & Furious 6 tapi sy cam taknak je..ahax
asik citer lumba² kete je, buhsan..
so, kami decide tgk World War Z..
amik couple seat okeh! hihi..

Tuesday, June 25, 2013

Jemput Singgah Yea!

Assalamualaikum..
hai si cantik yg sedang baca blog sy :)
selamat petang!

terima kasih sebab sudi singgah kat entri nie..hihi
ekceli sy nak jemput adik manis semua jenguk2 blog baru sy..
Aisyah's Delight berkisar tentang hasil kerja tangan sy di dapur..hoho

memandangkan sebelum kahwin pun sy mmg seorang 'suri rumah', makanya sy penuhi dgn membuat apam comei dan coklat homemade..
Alhamdulillah ada rezeki sy..
cuma masa sibuk dgn persiapan kahwin, tak sempat nak buat..
2 bulan lepas kahwin pulak, masih menjadi suri rumah dan baru terima balik tempahan..hii
mood hanimun lama betul :)

arini baru je sy wujudkan blog baru..
mudah2an rezeki sy akan bertambah lepas kahwin nie..
aminnn..

jom singgah sini yea!


Sunday, June 23, 2013

Bila Jerebu Semakin Teruk

Assalamualaikum..
hai si cantik yg sedang berehat di hujung minggu..
moga sihat hendakNya..

baru² nie negara kita dilanda jerebu..
makin hari, makin teruk pulak jadinya..
nak keluar rumah pun tak boleh..arghhh
bila basuh n sidai baju, semua baju bau ASAP!!
eeee...sabar jelaaaa..

dok dalam rumah pun bau ASAP..apakah??
tekak mula perit, mata pedih dll..
hurmmm..

arini, Muar diisytiharkan darurat sebabnya bacaan IPU dah melebihi paras BAHAYA..
huh teruk kan..
mudah²an jerebu nie cepatlah hilang dan kembali seperti sediakala..
Ya Allah, turunkanlah hujan di negara kami ini..

korang jgn lupa pakai mask kalau keluar rumah tau..huhu

Friday, June 21, 2013

Review Kahwin #15 : Bunga Telur Teddy Bear

Assalamualaikum..
hai dear si cantik semua..
salam Jumaat!

arini sy sambung review kahwin yang dah lama ditinggalkan..
berkisar tentang bunga telur di hari persandinganku..ceewaahhh..haha
bunga telur nie special edition coz ditempah melalui rakan FB..
akk nie buat sendiri tau..so harganya fhm²lah..

sy tempah since awal tahun 2012 kalau tak silap..
tapinya asyiklah bertukar kaler tema..
naik pening akk owner nih melayan sy..hehe

at last tema yg sy pilih : kuning + peach + silver
takde kena mengena langsung ngan tema kahwin..ahax
hantam sajalah labuuu...

Thursday, June 20, 2013

Dapur Kecilku : Oreo Crepe vs Cornflakes Choc

Assalamualaikum..
hai si cantik semua!
rindunye nak mengarang..hihi

arini kepenatan buat oreo crepe - 1st try n cornflakes choc utk tester kuih raye..
sebab ada anak buah yg membantu, rajinlah jadiknya..
oreo crepe yg tak berapa nak menjadi..huhu
tak tahulah apa sebabnya, crepe (lempeng/kulit) dah jadi tapiii fresh cream pulak tak jadik..
ada masalah dgn whipping cream tu ke? entahla..
guna mixer tapi tak jadik smooth pun..adoiii
byk WC terbuang jadiknya..

erm, cubaan pertama failed..haha
nak buat lagi, tak tahulah bila..
dah semacam give up pulak..
baikkklah beli aje..hoho (:
esok dapat durian crepe yg sy tempah kt kwn my sis..
lagi senang kot, takyah buat..makan je!! hihi..

cornflakes choc pulak Alhamdulillah ok je..
sy buat utk bagi tester kuih raya dalam minggu nie or minggu depan..
coz tak lama je lagi dah start puasa, camne pulak org rase nanti kan..
hopefully ada rezeki sy..

ada yang nak tempah cornflakes choc utk Hari Raya? 
tempahan dah dibuka :) 
pertanyaan atau tempahan boleh emel sy yea..tQ!
>_<


Published with Blogger-droid v2.0.10

Friday, June 14, 2013

Review Nikah #2 : Majlis Akad Nikah

Assalamualaikum..
hai adik², kakak² semua!
Salam Jumaat dan selamat petang :)

dah 3 bulan pun..
tapi belum review masa majlis akad nikah..apakah?? haha..
sori yea..sy tunggu soft copy dari OP..
album+soft copy gmbr baru je dapat 31 Mei aritu..
dekat 3 bulan baru gambar kawen siap..sabar jelaa..

oklah, takmo bebel panjang..jom saksikan majlis akad nikah kami..

Tarikh : 8 Mac 2013 (25 Rabiulakhir 1434H)

pose sementara tunggu rombongan pihak lelaki tiba..

mak dan kakak² sy..

Wednesday, June 12, 2013

Cameron Highlands Part 3

Assalamualaikum..
hai semua!

arini sy update entri percutian di hari terakhir..
harap² korg tak bosan baca blog sy..hii
entri sebelum nie : Part 1 & Part 2

DAY 3 : 3 JUN 2013 - ISNIN

seawal jamm7.30 pg kami dah bersiap² utk check out dan pulang..
sekejap je rasanya..
Alhamdulillah pg nie jalan sgt lancar coz tak byk kete dah..
diorang sume dah balik kot..hihi

kami naik ke Brinchang utk membeli belah di Kea Farm sebelum balik..
ramai jugak orang kat situ tapi taklah sesak sgt..
family sy pun sibuklah bershopping..
beli teh, sayur, buah dll..
lagi lama kat situ, lagi byk brg nak dibeli..

jom tengok gambar gedix kami kat sane..hoho

pose ngn IH lepas susun barang dlm kete..

Pengalaman Bergelar Isteri

Assalamualaikum..
hai si cantek b2b yg bz dgn persiapan, ex b2b merangkap m2b dan mommy, 
silent readers n bloggers..

sekadar berkongsi pengalaman selepas bergelar isteri..
dengan perkahwinan jarak jauh (ada pulak istilah nie kan..hihi)

setelah 3 bln kami berkahwin, 
tentunya ada suka duka dlm menempuh bahtera perkahwinan..
mungkin kami masih baru dalam alam rtangga nie..
apapun Alhamdulillah kami bahagia..
dan syukur, sy dikurniakan seorang suami yg sgt menyayangi dan memahami sy..

perkahwinan jarak jauh (PJJ) 
tak semua drpd korg yg melaluinya..
apatah lg di awal usia perkahwinan macam kami..
bestnya kalau suami sentiasa ada di sisi kita kan..hurm
kadang² tu jeles jugak tgk kwn² yg selalu dgn suaminya..
tapi takpe, sy ada mak yg selalu menemani..hii
buat masa nie sy masih tinggal dgn mak sy..takdelah sunyi kan..
erm, mungkin ini cabaran buat kami dan ada hikmahnya juga..

Tuesday, June 11, 2013

Puncak Arabella Apartment @CH

Assalamualaikum..
hai si cantek b2b, ex b2b n others..

entri kali nie sy nak mereview keadaan apartment yg kami sewa di CH tempoh hari..
manalah tau nanti kot ada yg nak bercuti dgn family kat sana ke..
utk hanimun berdua, mcm tak sesuai lah kot..hihi
coz apartment nie ada 3 bilik dgn 2 bilik queen n 1 bilik single..

regenya bergantung pada musim..
kalau cuti sekolah n cuti umum, agak mahal sikit berbanding hari biasa..
masa sy ke sana, cuti skol..
so harganya RM 350.00/mlm..
kalau hari biasa, sy tak pastilah berapa pulak harganya..

apartment nie dimiliki oleh org Melayu..
so takdelah rase ragu² kan..
kami sgt bernasib baik coz tinggal nie je apartment yg 0 mase tu..rezeki..

eh lupa nak gtau yg apartment nie di Tanah Rata, berhampiran Taman Agrotek MARDI..
tak jauh dari pekan Tanah Rata..
apartment milik tuan tanah nie letaknya di blog H, tingkat 2..
depan umah pelakon okeh..tapi lupa nama pelakon tu..hii
details, boleh contact dia yea..

oklah, jum tengok keadaan dalamnya..

BILIK 1
katil single
psttt nampak tak comforter yg bersusun tu? 
semuanya siap disediakan..so tak payah nak penuhkan kete dgn toto bagai yea..hihi

Monday, June 10, 2013

Cameron Highlands Part 2

Assalamualaikum..
hai semua!
entri percutian family disambung lg..

DAY 2 : 2 JUN 2013 - AHAD

awal² pg lagi kami da gerak ke Brinchang..
ade Pasar Tani pagi nie..
kul 7.30 gerak dari apartment ke Brinchang..
aduhhh terperangkap dlm jemmm jugak lagi..
bayangkan awal pagi pun dah jem, caner tu..

tapi Alhamdulillah perjalanan yg agak lancar..
dan kami dpt parking tak jauh dari Pasar Tani tu (tapak yg sama dgn Pasar Malam)
just ronda² di PT tu n beli ubi keledek sikit utk MIL..
tak tau nak beli ape..so jalan² je la..
nak carik tshirt pun tak dapat..huhu
sebab dah merajuk ngn incik hubby..huh

next loc kami ke Taman Kg Sedia di Tanah Rata..
cadangnya nak ke KHM Strawberries & Jam..
1 kete dah sampai sane..
tapiii kami sesat ke tmpt lain (2 kete)..sempat lepak jap kat situ..haha
pastu baru carik tmpt yg betul..
tempatnya dekat je dgn Taman Agro Al Mashoor..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...