Showing posts with label quilling. Show all posts
Showing posts with label quilling. Show all posts

Friday, July 19, 2013

Quilling Guestbook Kembali

Assalamualaikum..
salam Jumaat si cantik semua!
Alhamdulillah, dah 10 hari kita berpuasa..
mudah2an kita dapat teruskan puasa dgn sempurna..

quilling lagi??
oh lamanya tak mengadap quilling nie..
last buat pun before kahwin, dgn projek DIY..pastu dah tak sentuh lagi..rinduuu plak~

kali nie sy buatkan guestbook utk my fren di UTM dulu yg akan kahwin tak lama lagi..
Alhamdulillah, akhirnya tiba giliran kamo dear..
makanya, sy terfikir utk hadiahkan GB utk dia..
harap2 hasilnya nanti memuaskan hati dia..
ekceli tak seprise pun coz sy dah inform kat dia..
yelaaa if tak inform nanti ditempahnya kat org lain, dah ada 2 GB kan..hii

as usual, sy gunakan teknik quilling utk menghiasi cover GB dia..
tema yg diminta purple+tiffany ataupun mint..
tapi cam susah je nak cari tiffany tu, so sy gunakan purple putih utk bahagian cover..
bahagian dalam GB belum ada idea lagik..

rasa2nya ok tak design cenggini??
ekceli sy belum tampal lagi, cuma susun2 je..

bunga purple+putih 

Thursday, April 18, 2013

Handmade Door Signage

Assalamualaikum..

entri pembuka untuk hari nie..
sy baru siapkan door signage nie semalam..
utk letak kat pintu bilik kami di umah my MIL..
request dr incik hubby yg nak door signage jugak..hoho

takde mood nak buat quilling, so sy gunakan kain felt aje..
bunga n gulungan biru putih tu mmg dah ada..
so juz tampalkan aje..

jom tengok hasilnya :

simple je kan..lebih baik buat sendiri drpd tempah O_o

Monday, January 21, 2013

47 Hari : Bantal Hiasan & Door Signage

Assalamualaikum..
hai b2b n readers!!
kalau semalam, entri sy berkisar tentang pengapit arini sy kongsikan apa yg sy dah tempah..
bukan buat sendiri yea..
sy tak kreatif pun..hihi

bantal dan siganage nie dah lama dok dalam kotak..
tunggu masa nak digunakan je..
tak mau cite banyak, jom tengok!!

yg nie, bantal hiasan..
sy tempah sepasang kat SINI..
comel sangat secomel tuan yg buatnya..
bantal ni handmade yea..dari kain felt..
sangat senang berurusan dengan Nad..
dia sangat kreatif..
kalau berminat, boleh tgk info kat blog atas tu yea..

depan : aisyah, aidi
belakang : bahagia selamanya
in shaa Allah...

yg bawah nie pulak door signage..
sy akan gantungkan di pintu bilik..
dah lama sgt tempah yg nie kat SINI..
door signage nie berasaskan quilling..
masa tempah ni, sy belum menjinakkan diri dengan quilling lagi..
so, tempah jela kan..hihi
tengok kaler pun pink purple..haha
konon² dulu, nak buat tema wed pink purple..
tapi sebab banyak sgt org yg buat tema nie..
bertukar suda..ahax
berminat nak tempah?? klik link tu yea.. 

:: aisyah & aidi ::

ok, tu je untuk kali ni..
tata titi tutu
>_<

Saturday, January 05, 2013

DIY #3 : Guestbook

Assalamualaikum..
wahh dah lewat mlm tp sempat update blog ni..
waktu siang agak bz dengan projek DIY lain dan jalan-jalan beli barang..hihi

ok, kali ni sy nak cerita bout guestbook - buku tetamu sy dan incik tunang..
Alhamdulillah at last siap jugak..
masa mula-mula siap tu, design agak tak memuaskan hati sy so kenalah design baru..
second try barulah nampak ok di mata sy..
isnin lepas GB sy telah selamat di'binding'..
wahhh suke sangat coz dapat tengok hasil titik peluh sy..

korang sume nak tengok??

ok, design kat bawah ni adalah design yg mula-mula sy buat..
tapi disebabkan rasa ketidakpuasan hati dengan bunga-bunga yg senget benget tu dan tampalan yang agak tak kemas, sy tak nak guna yg ni..
*sy ni agak cerewet dari segi kekemasan yea..huhi

cover GB sy pada asalnya..

cover GB incik tunang pada asalnya juge..

Tuesday, January 01, 2013

DIY #2 : Pantun

Assalamualaikum..
salam tahun baru semua!!

di kerajinan ni, sy nak update tentang projek DIY sy..
pantun!
act pantun ni dah lama sgt siap..
masa ni konon² rajinlah katakan..hihi
pantun ni adalah pantun orang lama yg digunakan dalam majlis² perkahwinan oleh emcee..
supaya tak lapuk ditelan zaman kan..
sy search pantun² ni di Google..
kalau nak pantun moden, bolehlah reka sendiri atau cari di Google yea..

so, sy printkan aje pantun² ni di atas kertas A4 biasa..
kemudian sy tampalkan pula di atas card..
dan laminate!
ok, untuk hiasan sy masih gunakan bunga quilling yea..
sebab sy mula sukakan quilling..hihi
kalau tak biasa dengan quilling, boleh tampalkan bunga² lain yang sedia ada..
senang je..

tujuan sy buat pantun ni??
erm, tunggguuu..
review after wedding yea..





Sunday, December 16, 2012

DIY #1 : Special Doorgift

Assalamualaikum..
selamat berhujung minggu semua..!!

arini saya nak kongsikan sikit tentang projek DIY saya yg dah pun siap..
DIY doorgift..
act doorgift nie untuk yg special je..
special la sangatkan..haha
maybe utk kawan-kawan rapat saya dan kawan-kawan mak..
buat pun tak lah banyak sangat..
pada mulanya botol ni dihias dengan reben je kat atas penutupnya..
tapi, baru-baru ni saya dapat idea dari ex-b2b yang hias botol kaca dia dengan kain felt dan bunga diletakkan atas kain felt tu..
jadinya, saya pinjamlah idea dia tu..hehe

oleh sebab saya sukakan quilling, saya pun gunakanlah quilling bunga-bungaan untuk deko botol kaca ni..
agak rumit juga nak buat bunga ni dan perlukan kesabaran..
maklumlah nak kena gulung kertas yg banyak..
tapi, dengan bantuan anak buah saya kerja saya jadi senang!! hihi..
Alhamdulillah, akhirnya saya dapat siapkan deko untuk kesemua 60+ biji botol kaca..

cara nak buatnya senang aje..
saya gunakan kain felt, gam UHU dan quilling..
kain felt tu saya guntingkan bentuk bunga kemudian saya tampalkan kat atas penutup botol menggunakan gam UHU..
bunga tu tak perlulah terlalu besar..
kemudian, saya lekatkan bunga+daun dari quilling kat atas kain felt tadi..
siap!! simple kan..semudah 1 2 3..ahaha
kalau nak cantik lagi, ikatkan botol kaca tu dengan reben..
lagi nampak comel >_<
tapi saya belum beli reben, so simpan dulu hasrat tu..hihi
jom tengok hasilnya..



Friday, November 02, 2012

Quilling Mode

Assalamualaikum..
salam Jumaat semua!!
hurm, dekat 2 minggu tak berblogging nie..
sibuk mengadap quilling..
al-maklumlah persediaan untuk wedding nanti..hehe

korang tau ke apa quilling tu?? 
cuba search guna encik google yea :)
senang cerita, quilling ni satu seni menggulung kertas untuk dijadikan bentuk contohnya bunga, haiwan dll.
cuba tengok contoh gambar kat bawah ni..
cantik kan??!!

frame = sumber : Lin Handmade Greetings Card

tujuan utama saya buat quilling ni??
mestilah untuk wedding saya nanti :)
DIY kan lebih jimat kos..
so, saya dah pun prepare untuk guestbook, frame n welcome board..
lepas wedding nanti, baru review yea :) hii..

cover guestbook = sumber : Share Your Love With Cards

so, untuk beginners yang berminat dengan seni quilling ni bolehlah beli setnya di blog Lin Handmade Greetings Card yea!! >_<

Wednesday, February 15, 2012

Quilling Frame

assalamualaikum..
erm setelah saya cuba membuat 1st quilling art, saya buat frame pula untuk projek baru saya ^_^
inilah hasilnya setelah berhari-hari berusaha menyiapkannya.
tapi belum siap sepenuhnya lagi..
jom quilling bersama saya.. 
hee..


 


 


 




  



Thursday, February 09, 2012

My 1st Quilling Arts

assalamualaikum..
erm da banyak hari blog nie tak diupdate..
al-maklumlah, bz cket..hee
ok, dalam entri kali nie saya nak berkongsi kejayaan saya buat quilling..
berjaya ke?? tunggu komen dari yang pakar..
kalau korang nak tau, saya terjumpa blog kak lin melalui blog orang lain..
rayau punya rayau terjumpalah craft products for sale!!..suke2!!
thanx kak lin, saya memang teringin sangat nak belajar sendiri ^_^
jadinya, on da spot saya beli dan bayar tau..punyalah excited..
then, semalam baru je dapat barangnya..
seharianlah saya mengadap benda nie..
seronok juga buat benda nie tapi kena banyak bersabar dengan kerumitannya..
so, inilah hasilnya..!! ^_^


..ladybug + flower..

burung ke itik tah yang berlove2..hehe

..bunga two-tone : my 1st try..

..rama-rama cutie..


ok, itu aje buat masa ni..nantikan hasil quilling yang lain dari saya di entri yang lain
(mengikut kerajinan saya) heee....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...