Showing posts with label pregnancy. Show all posts
Showing posts with label pregnancy. Show all posts

Monday, May 12, 2014

M2B : Persiapan Ke Hospital

Assalamualaikum..

hai mummy2 sweety..
Selamat Hari Ibu buat ibu2 dan bakal2 ibu :)
semoga sentiasa di bawah lindunganNya dan sihat sejahtera..

cepatnya hari2 berlalu kan..
makin dekat jugak masa utk si comel keluar..

so, dlm 33w sy dah setelkan beli brg2 utk baby n ibu baby..
Alhamdulillah..

barang utk dibawa ke hospital pulak semua dah siap packing..
tunggu nak bawak g hospital je :) wah excited..hii
al-maklumlah sekarang nie tengah tunggu hari je nak deliver kan..dup dap
kwn2 m2b yg lain dah ready?

erm oklah, jom sy listkan brg2 keperluan baby n ibu utk dibawa ke hospital nanti..
so sekarang dah kena make sure barang2 nie dah siap diletakkan dalam kereta n dibawa ke mana sahaja..

Barang Keperluan Baby
  1. Beg bayi
  2. Selimut bayi - 1 helai
  3. Baju & seluar - 3 psg
  4. Sarung tgn & kaki - 3 psg
  5. Pampers Newborn/saiz S - 6 keping
  6. Tuala mandi - 1 helai
  7. Tuala kecil - 1 helai
  8. Tisu basah - 1 pek kecil
  9. Botol susu kecil - 1 botol 
  10. Minyak telon - 1 botol kecil
  11. Kain bedung - 3 helai
  12. Barut - 4 helai
  13. Topi - 1 helai
  14. Mandian, losyen, bedak - 1 set (travel set)
Barang Keperluan Ibu
  1. Beg pakaian
  2. Dokumen2 penting - buku pink, IC
  3. Tuala mandi - 1 helai
  4. Alatan mandi (berus gigi, ubat gigi, sikat, sabun, syampu)
  5. Kain batik - 3 helai
  6. Stokin - 2 psg
  7. Tudung, getah rambut
  8. Tshirt - 3 helai
  9. Maternity pads - 1 pek (jenama Madame-Pureen)
  10. Termos
  11. Makanan
  12. Minyak angin
  13. Nursing pads - 3 set (jenama Pureen)
  14. Panties - 5 helai (disposable panties)
  15. Nursing bra - 3 helai
  16. Beg plastik - in case nak isi baju kotor
  17. Air zam-zam / Air selusuh
  18. Baju sejuk

ini dia beg ibu n baby yang dah ready kat dalam kereta..hii~
>_<


Wednesday, May 07, 2014

M2B : Checkup 38w


Assalamualaikum..

sy dah 38w?? cepatnya kan..
sy masih belum deliver dan Alhamdulillah sihat walafiat lagi :) 
berdebar jugak menunggu 'saat' itu sebenarnya..
so masih menghitung hari la nie..

semalam sy ada check up 38w..
agak lambat keluar rumah, dalam pukul 10.00 pg..
tapi syukur sebab tak ramai orang..sy orang ke 3..
air kencing ok, BP ok, tapi berat tak berubah lah pulak..statik gitu..
aduhaiii last week berat naik sampai 2kg, la nie berat statik pulak..dugaan~
tapi Alhamdulillah cek jantung baby ok..kaki bengkak sikit la..
yang lain2 takde masalah..

al-kisah follow up last week (Jumaat), BP dan air kencing sy ok je..
next follow up Jumaat nie, utk cek BP dan air kencing lagi..huhu
next TCA pulak hari Isnin (12.5.2014) n jumpa doc sekali..
harapnya takde masalah..amin~

* pesanan sedara mara suruh sy banyak berjalan supaya dipermudahkan bersalin..in shaa Allah
tapi ini memang petua orang tua-tua kan? mudah-mudahan hendakNya..

Wednesday, April 30, 2014

M2B : Check Up April 2014 - 33w, 35w & 36w

Assalamualaikum..

hari nie hari terakhir dalam bulan April..
cepatnya bulan berganti..
esok dah masuk bulan Mei n tup tup dah nak deliver..ohhh!!!

al-kisah check up sy combinekan sekali utk sebulan yea..lagi senang..
(tapi ingat2 lupa lah ceritanya..hihi)

Check Up 33w (2.4.2014)

check up mcm biasa hari nie..berat naik 1.3kg..cemas jugak sbnrnya..
tapi ok lagi, tak perlu refer doc..papepun tetap kena observe la..
BP ok..Hb tak cek kali nie coz belum sebulan..
kaki dah start membengkak coz hari sebelum tu sy attend kursus 1hari di Batu Kikir..
asyik duduk berlunjur je, so naiklah bengkaknya..
dah lah tengah sarat kan..
Alhamdulillah yg lain takde masalah so blh balik awal..hii~

Check Up 35w (16.4.2014)

pagi ni check up sepatutnya pukul 9.00 pg..tapi sy dtg pukul 9.30pg..
memang tersangatlah ramai yg masih tunggu turn..
yg dtg pukul 8.00 pg pun ada yg tak setel lagi..huh
dalam pukul 11.30 pg baru nama sy dipanggil, jenuh menunggu kot..
berat naik 1.1kg, so oklah..BP pun ok..
Hb pulak Alhamdulillah naik balik dari 10.3 jadi 12.5..syukur sangat~
kaki mula membengkak dengan jayanya..dah jadi bam bam :) hihi..
cek perut semua ok..baby pun kemain aktif lagi..
setel semua dalam pukul 12.00 tghr..
ohh perut dah terasa lapar..

oleh sbb hari nie amik cuti, so petang tu buat maternity shoot part 2..
camerawoman sy semestinya anak buah sy :) hihi..
maternity shoot part 1 tak berapa nak ok, so terpaksalah shoot balik..
nanti lepas deliver sy stori mori yea dear :)

Check Up & Scan 36w (28.4.2014)

sepatutnya check up n scan pd 29.4.2014, tapi Jumaat lepas nurse call mintak dtg scan hari Isnin coz hari Selasa doc ada meeting..
so, sy buat check up dulu di KD TK sebelum g scan kat KK Pasir Panjang..
sy terpaksa potong q sbb nakg scan..hihi sori yg lain :)
aduhaiii..berat sy berlebihan nampaknya minggu nie..
naik 2kg so extra 1kg okeh! adoiii..
masalah lah pulak..
Alhamdulillah BP ok..

so, oleh sebab nakg scan..nurse suh inform doc sekali pasal berat extra tuh..
coz kalau dah terlebih berat, dorg kena pantau BP selalu kan..
eh citer pasal scan dulu..Alhamdulillah dapat tgk si comel kami yg sgt lasak itu :)
doc kata air ketuban ok, uri pun ok..
baby lagi2lah ok..masa checkup nurse kena kick n masa scan doc pulak kena kick..hihi
hamboiii baby, aktif sungguh anak ibu nie yea..
berat baby dah cecah 2.2.kg..

lepas scan, tanya doc pasal berat terlebih tuh..
doc tu kata takde masalah..
tapi kan, tadi nurse call suh dtg check BP hari Jumaat nie..
semuanya sbb berat terlebih tu..erm ikut jelah demi kesihatan baby :)
doakan sy dan baby ok yea kawan2! huhu..

Thursday, April 24, 2014

M2B : 36w Sudah


Assalamualaikum..

hari ni kandungan sy dah pun berusia 36w 2d..
tinggal beberapa minggu je lagi utk baby keluar..
tapi tak semestinya jugak kan..
mana tau baby nak keluar awal, tak sabar nak tengok dunia :) hii..
apapun, in shaa Allah sy dah ready..
walaupun skrg masih lagi berulang alik keje ke Seremban..huhu
bila tah nak cuti..

macam2 perasaan yg sy rasa sekarang nie..
excited, berdebar dll.
hanya Allah saja yg tahu..
Alhamdulillah persiapan semua pun dah ready..
cuma set berpantang tak beli lagi, asyik postpone je..huh

mudah-mudahan semua urusan bersalin nanti dipermudahkan..amin~
sy mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki atas segala salah silap sy walaupun kita kenal di alam maya..
mana tau ada tersalah cakap ke..terkutuk ke kan..hii
doakan sy yea kawan2!!

Saturday, April 19, 2014

Hb Rendah? Jom Amalkan Pemakanan Nie

Assalamualaikum..

hai mummy2 to be :)
selamat berhujung minggu..

sy kat ofis sekarang nie..huhu
so, sy luangkan masa utk kongsikan pemakanan anemia bagi bakal2 mummy yg Hb nya rendah..
sblm nie sy pernah bagitau yg Hb sy menurun kan?
jadinya nurse bekalkan sy dengan jadual pemakanan anemia nie..
dan Alhamdulillah lepas sebulan sy amalkan, Hb sy naik balik..
syukur sangat!

sy cuma amalkan makan telur separuh masak setiap pagi tapi kdg2 termiss jugak..
kerang tu mmg selalulah, sampai naik muak dah makan..hehe
sy makan buah mangga dengan kerap..esp yg manis2..mmg feveret..
lain-lain, sy selalu makan ikan bilis goreng..
so itu jelah yg sy amalkan sepanjang sebulan tu..
Alhamdulillah berhasil..
harap2 Hb sy tak turun balik coz dah hampir2 nak bersalin nie sgt berisiko if Hb kurang..

so kepada bakal2 mummy yg Hb nya rendah, cubalah amalkan mana2 pemakanan kat bawah nie yea..
mudah2an Hb korg akan naik balik..
caiyok2!!


Friday, March 28, 2014

M2B : Check Up March 2014 - 29w & 31w

Assalamualaikum..

selamat petang dear mummy semua!
nape lah malas sgt nak menaip nie..
makanya terhasillah entri terkumpul nie..

pasal maternity shoot nie nanti sy sambung yea..
mcm tak puas hati dgn gambar2 tu..huhu
oklah sekarang nak cite pasal check up je dulu..

Check Up 29w (5.3.2014)

inilah first time checkup 2w lepas dah masuk 3rd trimester..
so akan mengadap nurse setiap 2 minggu sekali mulai hari nie..
arini, sy dtg terlambat 10min je..tp dah ramai org..
mase tu baru pukul 8.10 pg..
dpt turn no 14..
pukul 9.30 pg baru sampai turn sy..
tapi Alhamdulillah takde prob, so lepas checkup dah boleh balik..
mcm biasa, timbang berat --> cek tekanan darah --> cek baby

Check Up 31w (19.3.2014)

hari nie kononnya nak dtg awal, tapi dapat no 12 jugak..hihi
mujur tak tunggu lama mcm sebelum nie..
cek berat, naik just 700g n tak sampai 1kg..ok lagilah..
cek tekanan darah ok!
tapi Hb sy turun..uwaaaa~~
padahal makan Iberet Folic tu..aduhhh
rugi je beli mahal2 tapi darah kurang jugak..
nurse siap guna pen merah tulis tuu..
sebab sebelum nie Hb sy 12.3 tapi turun jadik 10.5
masa nurse cek jantung baby, mcm biasa baby kick dr dalam 2x..haha
terperanjat nurse tu..amboi aktif betul anak ibu nie yea..

so lepas check up ritu terpaksalah makan makanan yg boleh tambah darah..
contohnya kerang, hati, buah betik, mangga dll.
berkemungkinan jarak masa antara makan ubat dgn minum susu waktu pagi tu terlalu dekat..
so ubat tak sempat nak absorb dlm badan kan..mungkinlah~

harap-harapnya next week check up 33w, Hb naik balik..huhu
risauuu kot..
coz ada kawan tu kurang darah, kena warded before bersalin..
oh no!!!

nie lah Iberet Folic yg sy makan since 27w..
sebenarnya rasa mcm leceh nak makan ubat 4biji, so kalau mkn nie senanglah kan telan sebijik je..hihi
harganya kat farmasi RM40 tapi sy dapat RM34 sbb jadik member..

nah 1 lg pic buat mummy2..hihi
>_~
(perut sy comel je, so dlm gmbar tak nampak sgt pun baby bump yg comel tu ;) hii...)

Thursday, March 13, 2014

M2B : Mendobi Baju Baby

Assalamualaikum..

hai mummy2 yg sedang membaca :)
tq rajin singgah sini yea..

ok arini nak citer pasal mendobi baju baby..
wah tiba2 bersemangat pulak..
oleh sebab weekend je free, so jumaat lepas sy decide nk rendam baju baby..
itupun mlm lepas balik keje..excited *_*
balik keje tu smpt ajak IH g ECO carik besen comel..hihi
semuanya nak baru ibu baby nie tau..
IH turutkan aje kemahuan sy..suke3!

even baru nak masuk 30w, takpelah..siap2 basuh dari awal kan senang..
so jumaat mlm tu rendam, pg sabtu tu just bilas n spin guna mesin basuh..
syg pulak nak basuh guna mesin, bukan kotor pun baju baru tu kan..lagipun sikit je..
sy rendam guna Pureen Detergent mcm dlm gmbr kat bawah nie..
best je bau sabun nie..bau baby :)
(sy tak suka guna jenis powder, so grab yg liquid jela)

oleh sebab cuaca skrg nie sangat panas, tengahari je baju2 nie sume dah kering..
tak payah nak tunggu petang..nanti makan dek hari pulak baju2 tu kan..


Pureen Detergent yg sy gunakan..

1 besen utk tuala..
1 besen lagi utk baju+seluar+mittens+booties baby..
kalau tak asingkan, mmg penuhlah baju2 tu dengan bulu2 tuala..huhu

so tinggal barut, bedung n sarung bantal+tilam je yg belum basuh..
my sis masih dalam proses menyiapkannya..
tak tahu bila nak siap tu..huhu

basuh baju nie hari sabtu tapi hari ahad baru sempat nak lipat..hihi
al maklumlah sabtu tu bz dengan kenduri..cehh alasan kan..
tak sabarnya nak tgk baby pakai ;) ibu sgt excited okeh..hii

skrg dlm proses skodeng rompers utk baby..cute2 tp kena bandingkan harga..
ada yg tau kat mana murah??

*gambar kat ampaian tak sempat snap la..huhu

Thursday, March 06, 2014

Teringin Buat Maternity Photoshoot

Assalamualaikum..

hai dear m2b semua n silent reader :)
diharap sihat sejahtera hendaknya..

pernah tak m2b tgk pics maternity?
n ada rasa teringin tak nak buat jugak?
bukan apa, utk disimpan sebagai kenangan..

especially, mcm sy yg baru 1st pregant nie kan..
semangat nak buat..
rasa macam teringin sgt nak buat tapi belum ada kesempatan n photog..huhu
ada sesape yg sudi jadi photog sy tak? hihi..

masa sblm kahwin, konon nak buat pre wed tp tak kesampaian..
lepas kahwin pulak, nak buat post wed (FOC dr photog) tp photog asyik bg reason jeq..al maklumlah photog kami bermasalah dgn kami..so tak kesampaian lagi la hasrat tu..sedih kan~
harap2 utk 1st pregnant nie dapatlah buat maternity photoshoot even simple aje..

jom tengok gambar2 comel maternity photoshoot mereka nie..
sweet sgt..
>_<







yg last nie gmbr blogger Puan Mah :) kidnap dr blog dia..hii
cumelll je..husband nya pun sporting..


M2B : Pengalaman Trimester Kedua

Assalamualaikum..

cepatnya masa berlalu kan..dah masuk 3rd trimester dah pun..
macam2 pengalaman manis sepanjang 2nd trimester..
Alhamdulillah..

jom sy kongsikan pengalaman sepanjang 2nd trimester pregnant..
mungkin pengalaman kita berbeza-beza kan..

  1. Seluar/Baju tak muat : seluar jeans/tracksuit mmg dah tak pakai lagi..even baju kurung pun sama..so terpaksalah g kerja pakai skirt n blouse aje..kalau g kenduri kahwin, jubahlah yg terbaik..kalau dok umah pulak, lebih selesa dengan baju kelawar even di siang hari..hihi
  2. Selera makan makin bertambah..setiap kali check up, berat badan sure akan naik 2kg atau lebih 200g..so kena maintain makan..teringin nak makan durian, at last dapat jugak :) yippie!! tapi takdelah makan sebijik terus kan..siap search kat google, ibu mengandung blh makan 2 ulas je sehari, tak boleh byk2 coz durian tu panas..so dapat merasa jugak even durian tu mahal :) IH yg turutkan n MIL sponsor..hihi suke :)
  3. Kaki cramp : sesekali kaki sy akan cramp masa tido..mungkin sbb sejuk sgt n tak pakai selimut..pernahlah 2-3 kali merasa..mmg sakit sangat n rasa nak nangis..huhu
  4. Kerap buang air : rasanya dah mmg jadi rutin harian kot..macam 1st trimester, rasa tu tetap sama..lagi-lagi time baby betul2 menekan ari-ari..fuhh
  5. Baby bump : masa 4 bulan, baby bump belum ketara lagi..ramai kata keciknya perut, tak nampak..masuk 6 bulan, baby bump dah pun ketara..baju kecik2 dah tak muat yea..hihi..masa nie rasa 'macam comel je' kan..ahax
  6. Emosi : kestabilan emosi adalah sgt kurang..so mmg sgt sensitif ok! tak boleh silap sikit, sure banjir dibuatnya..tapi kesian kat baby kn..pemujuk setia ialah IH walaupun dia yg bersalah..hiks..
  7. Gerakan baby : pernah masa minggu berapa tah, nurse tanya baby dah gerak lum..tapi jawab lum rasa lagi..elok berapa hari pastu terasa geli-geli kat perut..oh itu yea gerakan baby? happy sgt :) suka tengok perut sendiri bila baby bergerak-gerak n sgt aktif..sambil tu bercakap2 ngan baby :)
  8. Kuat berpeluh : time pregnant nie sy rasa panas je n kuat berpeluh..kadang2 tu sampai 3-4x mandi dlm sehari sbb rasa tak selesa..huhu
  9. Cepat penat : sy jadi tak suka jalan jauh..IH ajak keluar pun sy malas..sebabnya sy cepat bosan n penat nak jalan jauh2..apatah lagi bila tulang punggung nie sengal sentiasa..time weekend,baik dok umah n baring2 :) hihi..tapi kalau ajak shopping barang baby, mmg sgt bersemangat..hoho
erm apa lagi erk?? dah tak ingatlah..
so itu aje kot yg sy rasa sepanjang 2nd trimester..
masuk 3rd trimester rasa berdebar-debar pulak..
nx week dah masuk 30w..ohh!!
dah kena prepare beg n simpan dlm kereta..
tapi baju baby semua pun tak basuh lagi..huk2..
till then, doakan yg terbaik utk kami yea m2b sume :)

Friday, February 28, 2014

Syukur Ya Allah!

Assalamualaikum..

syukur Alhamdulillah baby dlm kandungan sy dah masuk 7 bulan..
petang semalam ada appointment utk scan 28w di KK Pasir Panjang..
so, kerja half day jelah semalam..nasib bos ok :) hihi..
tengahari dari ofis di Seremban terus je ke KKPP..
for sure lah IH yg drive kan, kami kerja 1 ofis :)
memang tepat2 sampai before pukul 2.00 ptg..
kenalah tunggu kejap coz pintu KK berkunci lagi..
dah boleh masuk tu, terus je ke kaunter..n dapat turn no 2 utk check up..excited sgt :)
so tak perlulah nak tunggu lama kan..sebab belum lunch lagi..huk2

masuk2 jumpa doc, terus baring utk scan..
searching for the baby .......
yeay nampak baby ibu n ayah kat dalam tu..
memang clear even 2D je pun..
mulanya berdebar jugak..hii
IH pun tengok jugak..lagilah excited kan..
doc tunjuk n terangkan satu persatu..
dapat tengok badan baby, kaki, tangan, jantung n semuanya lah..
jantina?? yes..kami dah tau dah pun, baby siap angkat kaki supaya kami boleh pastikan jantinanya..
macam tulah anak ibu n ayah..hihi..(sebelum tu siap pesan kat baby jgn nyorok2kan)
tapi surprise yea mommy2 semua :) tunggu baby keluar nanti..hihi

the baby :)

air ketuban pun ok, so far dlm range (11.5) n kalau tak silap doc kata, range dalam 5-20..
berat baby dah mencecah 1.2kg sekarang dan membesar dgn sihat..
Alhamdulillah baby kami sihat..syukur sgt Ya Allah!
ibu baby pun makin sihat..hihi
doc siap pesan supaya berat naik 1kg je utk 2 minggu (sbb berat terlebih 200g baru2 nie)..
erm, baik doc!!
next scan 36w..

so ibu n ayah dah boleh sambung shopping barang baby :)
kemain excited masing2..hihi

Wednesday, February 26, 2014

M2B : Monthly Check Up - 27w & ATT Dos 2

Assalamualaikum..

selamat petang bakal2 ibu n pembaca setia blog sy :)
Alhamdulillah rasa mcm cepat je minggu2 berlalu..

- entri pending -
al-kisah check up sy last week..

5th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[19.2.2014]
27w

arini sy taknak keluar lewat2 lagi coz nanti lambat sampai turn n jenuh menunggu..
so seawal 8.10pg dah muncul kat KD..
org tak ramai lagi..oklah tu..
sy org ke 10 kot..

macam biasa, kena menunggu jugaklah..tapi tak lama mcm sebelum nie..
dlm 8.30 pg tu, nama dah kena panggil utk ambil sampel air kencing..
pastu duduk jap n tak lama tu nama kena panggil balik..
timbang berat naikkk 2.2kg okeh..huh
pastu cek tekanan darah (ok normal) ---> cek Hb 12.3(turun sikit dr sebelum nie)
JK inform kena injection ATT Dos 2 arini..aduhhh!!
pas cek darah, cek perut n jantung baby..
masa JK cek jantung tu, baby tiba-tiba kick dari dalam..
amboiii marah nampak..hihi

everything ok..
setel cek perut, masuk bilik suntikan utk dicucuk..
adoiii..masa JK cucuk jarum tu tak sakit lagi, tapi bila ubat tu masuk mmg rasa sakit sgt..
maka bermulalah kesengalan di lengan kiriku..huhu
pastu dah boleh balik..yeay!

dah masuk 3rd trimester, check up pun dah start 2 minggu sekali..
so next check up 5.3.14..

next week (27.2.14) means esok scan 28w..
tak sabar sangat nak tengok baby ibu n ayah..
if baby menyorok esok, terpaksalah scan di klinik swasta next time..
>_<

M2B : Bermulalah 3rd Trimester ^_^

Assalamualaikum..

hai semua!
Alhamdulillah semalam genap 28w maka bermulalah 3rd trimester yg mendebarkan..
rasa berdebar-debar pulak..
start skrg dah kena kira pergerakan janin sampai 10x..
so tak boleh miss yea..
mudah2an semoga semuanya dipermudahkan kelak..
in shaa Allah..

tak sabar nak scan esok..
siap pesan kat baby supaya jgn nyorok2 time doc scan..hii
harap baby sihat yea syg..

comelnya baby gurl nie :)

Sunday, February 09, 2014

Monthly Check Up : 23w & ATT Dos 1

Assalamualaikum..

hai pembaca setia blog pink sy..
terima kasih sbb sudi singgah sini..

Alhamdulillah, kejap je rasanya kandungan sy dah berada di akhir trimester ke 2..
sure rindu pengalaman nie nanti..hihi
al maklumlah 1st experience kan..
diharapkan si comel kami nie akan kekal sihat dan sempurna hendakNya..

4th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[21.1.2014]
23w

pagi nie sy terlewat sampai di KD..makanya bila sampai tu orang dah ramai..
masa tu pukul 8.30 pg..terlewat 1/2 jam pulak..
so dgn sabarnya menunggu..
orang ramai pulak tak putus2 dtg..yg bawak baby, bawak perut, bukak buku pink semua ada..
sudahnya pukul 11.00 pg baru nama sy dipanggil..
jenuhnya menunggu..naik kematu rasanya..
macam biasa mula2 timbang berat (62.8kg)-> cek blood pressure -> cucuk jari cek darah (12.5)-> cek perut n jantung baby..

Saturday, February 01, 2014

M2B : Oh Manisnya Air Gula!

Assalamualaikum..
hai hai hai..
bila korang tgk tajuk entri nie sure dah dapat agak pasal apa kan..
hihihi..
for sure la kena minum air gula..

semua m2b takkan terlepas dari minum air gula..
ini utk kenalpasti sama ada m2b tu ada penyakit diabetes or tak..
sure ada yg pernah rasa kan? 
apa yang korang rasa? 
hihi..sure ada macam2 pengalaman..
dgr katanya kalau minum tu rasa nak muntah lah, tak boleh telan lah..
dan macam2 lagi..
jom kongsikan pengalaman korang yg pernah minum air gula nie..

MGTT @ Klinik Desa Teluk Kemang
[6.1.2014]
19w

al-kisah sy kena minum air gula..
pd minggu ke 19 sy dah disenaraikan utk minum air gula nie..
rasa macam awal je lagi kan..hii
tapi takpelah, lagi cepat lagi bagus..
apa yg sy rasa? 
erm, kalau tanya sy..sy rasa air gula tu sangat manislah..haha
bayangkan jelah air gula yg kita guna utk bancuh dgn kordial tu..
betapa manisnya kan..
orang kata minum dgn 1 nafas..gila ke apa..haha
jenuh kot nak telan secawan besar air gula tu dgn 1 nafas..ekeke
Alhamdulillah, takdelah lama sgt sy mengadap air gula tu..
tp berkali2 teguk jugaklah nak habiskan..
janji dapat habiskan..hihi

Friday, January 03, 2014

M2B : Monthly Check Up

Assalamualaikum..

Salam Tahun Baru 2014 buat semua..
Alhamdulillah 2013 ditinggalkan dgn memori terindah dlm hidup sy..
mudah2an tahun 2014 akan dilimpahi kegembiraan..in shaa Allah

monthly check up nie sebenarnya dah lama sgt kot..
'kerajinan' utk mengupdate membataskan..hihi
oklah sy teruskan cite psl check up yea..tapi igt2 lupe la kot..
sy combinekan sekali 2 check up..hihik

2nd Check up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[26.11.2013]
15w 1d

macam biasa seawal 8.00 pg dah sampai KD..
otw ke KD, ari hujan..sejukkk
kali nie tak perlu tunggu lame coz sy antara yg terawal sampai..

firstly nurse mintak sampel air kencing..
rupanya sampel nie die nak every monthly check up..
tak tau pulak coz mase tu tak study buku pink kan..hihi
pastu nurse panggil nama..
kena timbang berat, check blood pressure n test darah..
then masuk bilik rawatan utk check perut..
nurse still belum dpt rase si comel sy..
ok setel..nurse menulis dlm buku pink, sambil tu tanya pe yg patut..
dapat ubat baru : asid folic mcm biase, vitamin B complex, iron tablets n vitamin C
makin bertambah pulak jenis ubatnya..
ok setel semua tu, dah boleh balik!!
nx check up 24.12.2013

Wednesday, December 11, 2013

M2B : Pengalaman Trimester Pertama

Assalamualaikum..

hai sweetie b2b, ex b2b, blogger n silent readers..
1stly, tahniah buat rakan ex b2b Ayeen yg dah selamat melahirkan baby gurl..happy 4 u dear..
rasa tak sabar pulak nk jadik mommy :) hihi..

1st trimester sy dah pun berlalu dgn jayanya..
Alhamdulillah..
mcm2 yg dialami spjg tempoh tu..
tapi syukur sbb alahan sy tak teruk sgt..

sebelum tau sy pregnant pun, selera mkn sy dah berkurang..
apatah lagi bile dpt tau ada si comel dlm rahim nie..
loya n muntah tu jgn ckplah..tapi tak kerap sgt..
morning sickness?? selalunya sy kena waktu mlm..so bkn morning la kn..
tak boleh nampak air dlm bilik air, for sure tekak nie tergedix2 nak muntah..
time gosok gg apatah lagi..berlumba2 'die' nak keluar..aduhaii
sabar jelah..
pening2?? Alhamdulillah sgt jarang sy kena pening2 nie..
cumanya waktu tido, sy rasa agak kurang selesa..
mcm susah nak tido..so pasang bacaan yassin baru blh tido nyenyak..
setiap mlm kena psg bacaan yassin baru blh tido..

Sunday, November 10, 2013

M2B : Scan pulak

Assalamualaikum..
hai sweetie yg gojes sekalian..
sori teramat sgt coz lambat sgt update entri pasal scan aritu..

takmo bebel panjang2, sy terus ceritakan yea..hii

1st Scan @ Klinik Kesihatan Pasir Panjang
[31.10.2013]

disebabkan area Teluk Kemang nie cuma ada KD aje, makanya sebarang pemeriksaan utk scan sume kene buat di KK Pasir Panjang..
jauh tu takla, dlm 15minit jugak kot kalau dr rumah..
ptg tu pukul 2.00 ptg kami dah sampai di KK..
ingatkan kami antara yg terawal..rupanya dah ramai org yg tgh tunggu turn..hehe

M2B : Buku Pink

Assalamualaikum..

semoga kalian semua sentiasa dirahmati Allah hendakNya..
Alhamdulillah skrg baby dlm rahim sy dah pun berusia 12w 5d..
kejap je dah 3 bulan, tak lame lagi dah habis 1st trimester..
mudah2an anak ibu sentiasa sihat..

oklah kat sini sy nak cerita perihal buku pink..
byk jugak prosedurnya kan, sabar jelah..
al maklumlah 1st time..hehe

1st Appointment @ Klinik Desa Teluk Kemang
[29.10.2013]

awal2 pagi sy dan IH dah bangun n siap2..
memandangkan pagi tu hujan, aduhhh rasa malas sgt nak bangun..haha
tapi digagahkan jugak demi buku pink..hii
so tepat pukul 8.00 pg sy dah terpacak kat depan KD tu..
IH hantar sy dgn kereta betul2 kat depan tangga KD..haha
pastu IH lepaklah dlm kereta dia sambil tunggu sy..

Saturday, October 26, 2013

M2B : Check up

Assalamualaikum..
hai!! selamat datang ke blog merah jambu sy :)
sejak 2 menjak nie, terasa kemalasan utk update blog..
bulan nie je, baru masuk 2 entri je ha..aduhhh
sori yea kwn2 semua..

Alhamdulillah, arini dah masuk 10w 1d baby dlm perut sy nie..
mudah-mudahan baby terus sihat membesar..in shaa Allah..
terasa mcm banyak betul nak cerita dlm entri nie..
idea oh idea..pls come to me!

oklah, sy ceritakan kisah check up sy baru nie yea..

2nd check up @ Klinik Dr Nor Azura Seremban Jaya
[21 Okt 2013]

sepatutnya, doc mintak sy datang hari Jumaat lepas Raya Haji..
tapinya IH tak dapat nak bawak sy..
so terpaksa ditangguhkan ke next week nya..
 makanya ari Isnin tu dah plan nak g klinik..

so pagi2 lagi dah siap..semangat okeh! hihi..
tapi lewat jugak keluar rumah..hurm
dlm pukul 12.00 pm sampai kat klinik..
terus daftar n tunggu turn jumpa doc..
tak lama menunggu, terus turn sy..dup dap..

Thursday, October 03, 2013

Alhamdulillah..


Assalamualaikum..
hai warga blogger yg dirindui :)
sekian lama menyepi dari mengarang..i'm sorry..
sy hanya mampu tersenyum :)

al-kisahnya, last week sy kena gatal2 yg teruk kat kaki..
tak pasti alergik ape..mungkin sbb makanan..belacan mungkin??
so khamis lepas sy mintak tolong IH bwk g Klinik 1M..
sebabnya dah tak tahan sgt, tido mlm pun jadi tak selesa dek kerana gatal2 tu..
jumpa doc, dapat injection n dapat ubat..
semuanya buat sy sgt mengantuk..huh
tapi malam tu still jugak gatal2..apakah??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...