Showing posts with label pengalaman. Show all posts
Showing posts with label pengalaman. Show all posts

Thursday, March 06, 2014

M2B : Pengalaman Trimester Kedua

Assalamualaikum..

cepatnya masa berlalu kan..dah masuk 3rd trimester dah pun..
macam2 pengalaman manis sepanjang 2nd trimester..
Alhamdulillah..

jom sy kongsikan pengalaman sepanjang 2nd trimester pregnant..
mungkin pengalaman kita berbeza-beza kan..

  1. Seluar/Baju tak muat : seluar jeans/tracksuit mmg dah tak pakai lagi..even baju kurung pun sama..so terpaksalah g kerja pakai skirt n blouse aje..kalau g kenduri kahwin, jubahlah yg terbaik..kalau dok umah pulak, lebih selesa dengan baju kelawar even di siang hari..hihi
  2. Selera makan makin bertambah..setiap kali check up, berat badan sure akan naik 2kg atau lebih 200g..so kena maintain makan..teringin nak makan durian, at last dapat jugak :) yippie!! tapi takdelah makan sebijik terus kan..siap search kat google, ibu mengandung blh makan 2 ulas je sehari, tak boleh byk2 coz durian tu panas..so dapat merasa jugak even durian tu mahal :) IH yg turutkan n MIL sponsor..hihi suke :)
  3. Kaki cramp : sesekali kaki sy akan cramp masa tido..mungkin sbb sejuk sgt n tak pakai selimut..pernahlah 2-3 kali merasa..mmg sakit sangat n rasa nak nangis..huhu
  4. Kerap buang air : rasanya dah mmg jadi rutin harian kot..macam 1st trimester, rasa tu tetap sama..lagi-lagi time baby betul2 menekan ari-ari..fuhh
  5. Baby bump : masa 4 bulan, baby bump belum ketara lagi..ramai kata keciknya perut, tak nampak..masuk 6 bulan, baby bump dah pun ketara..baju kecik2 dah tak muat yea..hihi..masa nie rasa 'macam comel je' kan..ahax
  6. Emosi : kestabilan emosi adalah sgt kurang..so mmg sgt sensitif ok! tak boleh silap sikit, sure banjir dibuatnya..tapi kesian kat baby kn..pemujuk setia ialah IH walaupun dia yg bersalah..hiks..
  7. Gerakan baby : pernah masa minggu berapa tah, nurse tanya baby dah gerak lum..tapi jawab lum rasa lagi..elok berapa hari pastu terasa geli-geli kat perut..oh itu yea gerakan baby? happy sgt :) suka tengok perut sendiri bila baby bergerak-gerak n sgt aktif..sambil tu bercakap2 ngan baby :)
  8. Kuat berpeluh : time pregnant nie sy rasa panas je n kuat berpeluh..kadang2 tu sampai 3-4x mandi dlm sehari sbb rasa tak selesa..huhu
  9. Cepat penat : sy jadi tak suka jalan jauh..IH ajak keluar pun sy malas..sebabnya sy cepat bosan n penat nak jalan jauh2..apatah lagi bila tulang punggung nie sengal sentiasa..time weekend,baik dok umah n baring2 :) hihi..tapi kalau ajak shopping barang baby, mmg sgt bersemangat..hoho
erm apa lagi erk?? dah tak ingatlah..
so itu aje kot yg sy rasa sepanjang 2nd trimester..
masuk 3rd trimester rasa berdebar-debar pulak..
nx week dah masuk 30w..ohh!!
dah kena prepare beg n simpan dlm kereta..
tapi baju baby semua pun tak basuh lagi..huk2..
till then, doakan yg terbaik utk kami yea m2b sume :)

Wednesday, June 12, 2013

Pengalaman Bergelar Isteri

Assalamualaikum..
hai si cantek b2b yg bz dgn persiapan, ex b2b merangkap m2b dan mommy, 
silent readers n bloggers..

sekadar berkongsi pengalaman selepas bergelar isteri..
dengan perkahwinan jarak jauh (ada pulak istilah nie kan..hihi)

setelah 3 bln kami berkahwin, 
tentunya ada suka duka dlm menempuh bahtera perkahwinan..
mungkin kami masih baru dalam alam rtangga nie..
apapun Alhamdulillah kami bahagia..
dan syukur, sy dikurniakan seorang suami yg sgt menyayangi dan memahami sy..

perkahwinan jarak jauh (PJJ) 
tak semua drpd korg yg melaluinya..
apatah lg di awal usia perkahwinan macam kami..
bestnya kalau suami sentiasa ada di sisi kita kan..hurm
kadang² tu jeles jugak tgk kwn² yg selalu dgn suaminya..
tapi takpe, sy ada mak yg selalu menemani..hii
buat masa nie sy masih tinggal dgn mak sy..takdelah sunyi kan..
erm, mungkin ini cabaran buat kami dan ada hikmahnya juga..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...