Showing posts with label kek red velvet. Show all posts
Showing posts with label kek red velvet. Show all posts

Monday, September 02, 2013

Resipi : Kek Red Velvet Kukus

Assalamualaikum..
hai si cantik sekalian alam..

sy kongsikan resepi kek red velvet kukus nie utk tatapan korg yea..
eh cop! bukan utk tatapan aje, bolehlah cuba :)
buat utk insan tersayang pun boleh, tak payah beli..hii
kpd arein azlan : sy kongsikan resepi nie atas permintaan awk..buat tau!! hihi


Kek Red Velvet Kukus
Sumber : Dapurku Berasap

Bahan-bahan :
3 1/2 cwn tepung gandum
170 gm mentega
2 cwn gula kastor
3 biji telur
4 sudu teh pewarna merah
3 sudu besar serbuk koko
1½ sudu teh esen vanila
1½ sudu teh garam
1½ cwn buttermilk (susu cair campur perahan jus limau)
1½ sudu teh cuka biasa  
1½ sudu teh baking soda (baking powder+soda bikarbonat)

Cara membuatnya :
1. Pukul mentega, gula kastor dan telur hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan pewarna merah, serbuk koko dan esen vanila. Pukul lagi
3. Masukkan garam dan buttermilk diselang-selikan dengan tepung gandum. Pukul hingga habis.
4. Akhir sekali, campur baking soda dengan cuka biasa tunggu hingga berbuih dan masukkan ke dalam bancuhan tadi. Pukul rata.
5. Kukus selama 25 minit. (sy bahagikan adunan kepada 2 bhgn, kukus 1 bhgn dahulu)

Cream cheese frosting:
500g cream cheese 
250g mentega
200g gula aising
1 sudu jus lemon

Cara penyediaan:
Pukul kesemua bahan sehingga kembang.
Sapu / hiaskan ke atas kek mengikut kesukaan anda.
Akhir sekali, simpan dalam peti sejuk..
dan..Siap!!

Selamat Mencuba >_<

* gambar lain..klik [SINI]

Sunday, August 25, 2013

Dapur Kecilku : Kek Red Velvet Kukus

Assalamualaikum..
hai sweetie!

kerajinan sy di hujung minggu..
arini sy cuba buat kek red velvet (KRV) versi kukus..
al maklumlah tak pakar dalam bab membakar kek, so kukus lagi senang..hii

teringin sgt nak buat makanya pagi tadi baru search resipi KRV nie..
sebenarnya tak tau pun ada KRV kukus..
bila search kat google, mmg akan terus keluar kek red velvet kukus..
so ape lagi kan..
ptg td terus je buat coz bahan2 dah ada..
dan hasilnya..

tadaaa...
jemput jamu mata yea..hihi




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...