Showing posts with label dapur kecilku. Show all posts
Showing posts with label dapur kecilku. Show all posts

Sunday, August 25, 2013

Dapur Kecilku : Kek Red Velvet Kukus

Assalamualaikum..
hai sweetie!

kerajinan sy di hujung minggu..
arini sy cuba buat kek red velvet (KRV) versi kukus..
al maklumlah tak pakar dalam bab membakar kek, so kukus lagi senang..hii

teringin sgt nak buat makanya pagi tadi baru search resipi KRV nie..
sebenarnya tak tau pun ada KRV kukus..
bila search kat google, mmg akan terus keluar kek red velvet kukus..
so ape lagi kan..
ptg td terus je buat coz bahan2 dah ada..
dan hasilnya..

tadaaa...
jemput jamu mata yea..hihi




Tuesday, July 23, 2013

Dapur Kecilku : Nasi Ayam Penyet

Assalamualaikum..
hai si cantik sekalian alam..
salam Ramadhan yg ke 14..
Alhamdulillah dah 2 minggu kita berpuasa..

arini jugak merupakan hari jadi mak sy yg tercinta..
Selamat Hari Jadi MAK..!!
semoga mak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yg baik..
aminnn..

dan..tiba2 keinginan nak buat sendiri nasi ayam penyet semakin membuak2..haha
dah lama sangat pendamkan hasrat, at last terhasillah nasi ayam penyet (NAP) versi puan aisyah..hii

sy mula berjinak2 dengan NAP nie masa belajar di UTM Skudai..
kawan2lah yg mula kenalkan..kalau tak,memang ketinggalan zaman lah jawabnya..haha
diorang selalu ajak makan di Nasi Ayam Penyet Pinang..area Taman U kot..
seriously kat situ mmg sedap tapi yg tahannya sambal dia sangat pedassss...
masa konvo 2010 kitorg gather kat situ..mengimbau kenangan~
wahhh rinduuu..

erm oklah..tak dapat makan NAP JB, NAP Teluk Kemang pun jadik..ahax
jom tengok hasilnya..

nasi putih + ayam penyet + tempe goreng + ulam2an + sambal belacan + sup (takde dlm gmbr)

mak sy tlg masak nasi + buat sambal + masak sup..
sy pulak perap ayam + goreng ayam + goreng tempe je..hahaha
anak yg sangat rajin >_<

inspirasi resipi dari : PotretKasih

Thursday, July 04, 2013

Dapur Kecilku : Dadih Coklat

Assalamualaikum..
hai semua!

asyik jelah entri pasal makanan kan..soriiii
review pun merangkak lagi hah..hihi
saje nak jamu mata korg dgn makanan before puasa kan..

ekceli, last week sy dah buat dadih perisa strawberi..
buat utk bg kat MIL (lupa snap gmbr)
baik kan menantu ibu yg sorang nie :) hoho..perasan!
so, dadih tu tak banyaklah utk dimakan kat umah nie..
makanya arini terajin pulak nak buat dadih coklat..
jadi, boleh makan sampai lebam..ahax

jemput tengok dadih coklat sy :)
siap ada choc rice + choc chip lagi tuuu..
yummy!! hiks..
tengok je lah yea..



1 paket dadih tu harganya RM4.90 je..
dan boleh dapat lebih kurang 20+ bekas tinggi nie..
tapi sy tak letak penuh..
time cuaca panas, bestlah makan dadih nie sejuk2..
kpd yg teringin, bolehlah beli pek dadih nie kat pasaraya yea..
senang dimasak, sedap dimakan..hihi
jom makan! 
>_<

Thursday, June 20, 2013

Dapur Kecilku : Oreo Crepe vs Cornflakes Choc

Assalamualaikum..
hai si cantik semua!
rindunye nak mengarang..hihi

arini kepenatan buat oreo crepe - 1st try n cornflakes choc utk tester kuih raye..
sebab ada anak buah yg membantu, rajinlah jadiknya..
oreo crepe yg tak berapa nak menjadi..huhu
tak tahulah apa sebabnya, crepe (lempeng/kulit) dah jadi tapiii fresh cream pulak tak jadik..
ada masalah dgn whipping cream tu ke? entahla..
guna mixer tapi tak jadik smooth pun..adoiii
byk WC terbuang jadiknya..

erm, cubaan pertama failed..haha
nak buat lagi, tak tahulah bila..
dah semacam give up pulak..
baikkklah beli aje..hoho (:
esok dapat durian crepe yg sy tempah kt kwn my sis..
lagi senang kot, takyah buat..makan je!! hihi..

cornflakes choc pulak Alhamdulillah ok je..
sy buat utk bagi tester kuih raya dalam minggu nie or minggu depan..
coz tak lama je lagi dah start puasa, camne pulak org rase nanti kan..
hopefully ada rezeki sy..

ada yang nak tempah cornflakes choc utk Hari Raya? 
tempahan dah dibuka :) 
pertanyaan atau tempahan boleh emel sy yea..tQ!
>_<


Published with Blogger-droid v2.0.10

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...