Showing posts with label check up. Show all posts
Showing posts with label check up. Show all posts

Wednesday, May 07, 2014

M2B : Checkup 38w


Assalamualaikum..

sy dah 38w?? cepatnya kan..
sy masih belum deliver dan Alhamdulillah sihat walafiat lagi :) 
berdebar jugak menunggu 'saat' itu sebenarnya..
so masih menghitung hari la nie..

semalam sy ada check up 38w..
agak lambat keluar rumah, dalam pukul 10.00 pg..
tapi syukur sebab tak ramai orang..sy orang ke 3..
air kencing ok, BP ok, tapi berat tak berubah lah pulak..statik gitu..
aduhaiii last week berat naik sampai 2kg, la nie berat statik pulak..dugaan~
tapi Alhamdulillah cek jantung baby ok..kaki bengkak sikit la..
yang lain2 takde masalah..

al-kisah follow up last week (Jumaat), BP dan air kencing sy ok je..
next follow up Jumaat nie, utk cek BP dan air kencing lagi..huhu
next TCA pulak hari Isnin (12.5.2014) n jumpa doc sekali..
harapnya takde masalah..amin~

* pesanan sedara mara suruh sy banyak berjalan supaya dipermudahkan bersalin..in shaa Allah
tapi ini memang petua orang tua-tua kan? mudah-mudahan hendakNya..

Wednesday, April 30, 2014

M2B : Check Up April 2014 - 33w, 35w & 36w

Assalamualaikum..

hari nie hari terakhir dalam bulan April..
cepatnya bulan berganti..
esok dah masuk bulan Mei n tup tup dah nak deliver..ohhh!!!

al-kisah check up sy combinekan sekali utk sebulan yea..lagi senang..
(tapi ingat2 lupa lah ceritanya..hihi)

Check Up 33w (2.4.2014)

check up mcm biasa hari nie..berat naik 1.3kg..cemas jugak sbnrnya..
tapi ok lagi, tak perlu refer doc..papepun tetap kena observe la..
BP ok..Hb tak cek kali nie coz belum sebulan..
kaki dah start membengkak coz hari sebelum tu sy attend kursus 1hari di Batu Kikir..
asyik duduk berlunjur je, so naiklah bengkaknya..
dah lah tengah sarat kan..
Alhamdulillah yg lain takde masalah so blh balik awal..hii~

Check Up 35w (16.4.2014)

pagi ni check up sepatutnya pukul 9.00 pg..tapi sy dtg pukul 9.30pg..
memang tersangatlah ramai yg masih tunggu turn..
yg dtg pukul 8.00 pg pun ada yg tak setel lagi..huh
dalam pukul 11.30 pg baru nama sy dipanggil, jenuh menunggu kot..
berat naik 1.1kg, so oklah..BP pun ok..
Hb pulak Alhamdulillah naik balik dari 10.3 jadi 12.5..syukur sangat~
kaki mula membengkak dengan jayanya..dah jadi bam bam :) hihi..
cek perut semua ok..baby pun kemain aktif lagi..
setel semua dalam pukul 12.00 tghr..
ohh perut dah terasa lapar..

oleh sbb hari nie amik cuti, so petang tu buat maternity shoot part 2..
camerawoman sy semestinya anak buah sy :) hihi..
maternity shoot part 1 tak berapa nak ok, so terpaksalah shoot balik..
nanti lepas deliver sy stori mori yea dear :)

Check Up & Scan 36w (28.4.2014)

sepatutnya check up n scan pd 29.4.2014, tapi Jumaat lepas nurse call mintak dtg scan hari Isnin coz hari Selasa doc ada meeting..
so, sy buat check up dulu di KD TK sebelum g scan kat KK Pasir Panjang..
sy terpaksa potong q sbb nakg scan..hihi sori yg lain :)
aduhaiii..berat sy berlebihan nampaknya minggu nie..
naik 2kg so extra 1kg okeh! adoiii..
masalah lah pulak..
Alhamdulillah BP ok..

so, oleh sebab nakg scan..nurse suh inform doc sekali pasal berat extra tuh..
coz kalau dah terlebih berat, dorg kena pantau BP selalu kan..
eh citer pasal scan dulu..Alhamdulillah dapat tgk si comel kami yg sgt lasak itu :)
doc kata air ketuban ok, uri pun ok..
baby lagi2lah ok..masa checkup nurse kena kick n masa scan doc pulak kena kick..hihi
hamboiii baby, aktif sungguh anak ibu nie yea..
berat baby dah cecah 2.2.kg..

lepas scan, tanya doc pasal berat terlebih tuh..
doc tu kata takde masalah..
tapi kan, tadi nurse call suh dtg check BP hari Jumaat nie..
semuanya sbb berat terlebih tu..erm ikut jelah demi kesihatan baby :)
doakan sy dan baby ok yea kawan2! huhu..

Friday, March 28, 2014

M2B : Check Up March 2014 - 29w & 31w

Assalamualaikum..

selamat petang dear mummy semua!
nape lah malas sgt nak menaip nie..
makanya terhasillah entri terkumpul nie..

pasal maternity shoot nie nanti sy sambung yea..
mcm tak puas hati dgn gambar2 tu..huhu
oklah sekarang nak cite pasal check up je dulu..

Check Up 29w (5.3.2014)

inilah first time checkup 2w lepas dah masuk 3rd trimester..
so akan mengadap nurse setiap 2 minggu sekali mulai hari nie..
arini, sy dtg terlambat 10min je..tp dah ramai org..
mase tu baru pukul 8.10 pg..
dpt turn no 14..
pukul 9.30 pg baru sampai turn sy..
tapi Alhamdulillah takde prob, so lepas checkup dah boleh balik..
mcm biasa, timbang berat --> cek tekanan darah --> cek baby

Check Up 31w (19.3.2014)

hari nie kononnya nak dtg awal, tapi dapat no 12 jugak..hihi
mujur tak tunggu lama mcm sebelum nie..
cek berat, naik just 700g n tak sampai 1kg..ok lagilah..
cek tekanan darah ok!
tapi Hb sy turun..uwaaaa~~
padahal makan Iberet Folic tu..aduhhh
rugi je beli mahal2 tapi darah kurang jugak..
nurse siap guna pen merah tulis tuu..
sebab sebelum nie Hb sy 12.3 tapi turun jadik 10.5
masa nurse cek jantung baby, mcm biasa baby kick dr dalam 2x..haha
terperanjat nurse tu..amboi aktif betul anak ibu nie yea..

so lepas check up ritu terpaksalah makan makanan yg boleh tambah darah..
contohnya kerang, hati, buah betik, mangga dll.
berkemungkinan jarak masa antara makan ubat dgn minum susu waktu pagi tu terlalu dekat..
so ubat tak sempat nak absorb dlm badan kan..mungkinlah~

harap-harapnya next week check up 33w, Hb naik balik..huhu
risauuu kot..
coz ada kawan tu kurang darah, kena warded before bersalin..
oh no!!!

nie lah Iberet Folic yg sy makan since 27w..
sebenarnya rasa mcm leceh nak makan ubat 4biji, so kalau mkn nie senanglah kan telan sebijik je..hihi
harganya kat farmasi RM40 tapi sy dapat RM34 sbb jadik member..

nah 1 lg pic buat mummy2..hihi
>_~
(perut sy comel je, so dlm gmbar tak nampak sgt pun baby bump yg comel tu ;) hii...)

Sunday, February 09, 2014

Monthly Check Up : 23w & ATT Dos 1

Assalamualaikum..

hai pembaca setia blog pink sy..
terima kasih sbb sudi singgah sini..

Alhamdulillah, kejap je rasanya kandungan sy dah berada di akhir trimester ke 2..
sure rindu pengalaman nie nanti..hihi
al maklumlah 1st experience kan..
diharapkan si comel kami nie akan kekal sihat dan sempurna hendakNya..

4th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[21.1.2014]
23w

pagi nie sy terlewat sampai di KD..makanya bila sampai tu orang dah ramai..
masa tu pukul 8.30 pg..terlewat 1/2 jam pulak..
so dgn sabarnya menunggu..
orang ramai pulak tak putus2 dtg..yg bawak baby, bawak perut, bukak buku pink semua ada..
sudahnya pukul 11.00 pg baru nama sy dipanggil..
jenuhnya menunggu..naik kematu rasanya..
macam biasa mula2 timbang berat (62.8kg)-> cek blood pressure -> cucuk jari cek darah (12.5)-> cek perut n jantung baby..

Friday, January 03, 2014

M2B : Monthly Check Up

Assalamualaikum..

Salam Tahun Baru 2014 buat semua..
Alhamdulillah 2013 ditinggalkan dgn memori terindah dlm hidup sy..
mudah2an tahun 2014 akan dilimpahi kegembiraan..in shaa Allah

monthly check up nie sebenarnya dah lama sgt kot..
'kerajinan' utk mengupdate membataskan..hihi
oklah sy teruskan cite psl check up yea..tapi igt2 lupe la kot..
sy combinekan sekali 2 check up..hihik

2nd Check up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[26.11.2013]
15w 1d

macam biasa seawal 8.00 pg dah sampai KD..
otw ke KD, ari hujan..sejukkk
kali nie tak perlu tunggu lame coz sy antara yg terawal sampai..

firstly nurse mintak sampel air kencing..
rupanya sampel nie die nak every monthly check up..
tak tau pulak coz mase tu tak study buku pink kan..hihi
pastu nurse panggil nama..
kena timbang berat, check blood pressure n test darah..
then masuk bilik rawatan utk check perut..
nurse still belum dpt rase si comel sy..
ok setel..nurse menulis dlm buku pink, sambil tu tanya pe yg patut..
dapat ubat baru : asid folic mcm biase, vitamin B complex, iron tablets n vitamin C
makin bertambah pulak jenis ubatnya..
ok setel semua tu, dah boleh balik!!
nx check up 24.12.2013

Sunday, November 10, 2013

M2B : Scan pulak

Assalamualaikum..
hai sweetie yg gojes sekalian..
sori teramat sgt coz lambat sgt update entri pasal scan aritu..

takmo bebel panjang2, sy terus ceritakan yea..hii

1st Scan @ Klinik Kesihatan Pasir Panjang
[31.10.2013]

disebabkan area Teluk Kemang nie cuma ada KD aje, makanya sebarang pemeriksaan utk scan sume kene buat di KK Pasir Panjang..
jauh tu takla, dlm 15minit jugak kot kalau dr rumah..
ptg tu pukul 2.00 ptg kami dah sampai di KK..
ingatkan kami antara yg terawal..rupanya dah ramai org yg tgh tunggu turn..hehe

M2B : Buku Pink

Assalamualaikum..

semoga kalian semua sentiasa dirahmati Allah hendakNya..
Alhamdulillah skrg baby dlm rahim sy dah pun berusia 12w 5d..
kejap je dah 3 bulan, tak lame lagi dah habis 1st trimester..
mudah2an anak ibu sentiasa sihat..

oklah kat sini sy nak cerita perihal buku pink..
byk jugak prosedurnya kan, sabar jelah..
al maklumlah 1st time..hehe

1st Appointment @ Klinik Desa Teluk Kemang
[29.10.2013]

awal2 pagi sy dan IH dah bangun n siap2..
memandangkan pagi tu hujan, aduhhh rasa malas sgt nak bangun..haha
tapi digagahkan jugak demi buku pink..hii
so tepat pukul 8.00 pg sy dah terpacak kat depan KD tu..
IH hantar sy dgn kereta betul2 kat depan tangga KD..haha
pastu IH lepaklah dlm kereta dia sambil tunggu sy..

Saturday, October 26, 2013

M2B : Check up

Assalamualaikum..
hai!! selamat datang ke blog merah jambu sy :)
sejak 2 menjak nie, terasa kemalasan utk update blog..
bulan nie je, baru masuk 2 entri je ha..aduhhh
sori yea kwn2 semua..

Alhamdulillah, arini dah masuk 10w 1d baby dlm perut sy nie..
mudah-mudahan baby terus sihat membesar..in shaa Allah..
terasa mcm banyak betul nak cerita dlm entri nie..
idea oh idea..pls come to me!

oklah, sy ceritakan kisah check up sy baru nie yea..

2nd check up @ Klinik Dr Nor Azura Seremban Jaya
[21 Okt 2013]

sepatutnya, doc mintak sy datang hari Jumaat lepas Raya Haji..
tapinya IH tak dapat nak bawak sy..
so terpaksa ditangguhkan ke next week nya..
 makanya ari Isnin tu dah plan nak g klinik..

so pagi2 lagi dah siap..semangat okeh! hihi..
tapi lewat jugak keluar rumah..hurm
dlm pukul 12.00 pm sampai kat klinik..
terus daftar n tunggu turn jumpa doc..
tak lama menunggu, terus turn sy..dup dap..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...