Showing posts with label baby. Show all posts
Showing posts with label baby. Show all posts

Tuesday, December 30, 2014

Azeem 7 bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 19 Dis lepas Azeem dah 7 bulan..
si kecil super hero kami..
makin banyak ragamnya..
tapi sgt menyenangkan bila tiba waktu malam..
sebabnya, Azeem akan tido sampai pagi..
terjaga pun untuk menyusu je..
itu so far la kannn..pasnie tak taulah pulak..hihi

kebolehannya skrg..
Azeem da laju merangkak..
skrg dok sibuk memanjat kerusi la..kotak mainan laa..
setiap masa kena pantau takut jatuh..
mainan2 dah tak heran sgt dah..
kalau selain mainan dia, heranlah..
cth cam hp kite ke..selain brg mainan dia lah..
dah boring agaknya hari2 dgn mainan..

kalau bukakkan tab ajar ABC bkn main suka lagi..
kenal binatang pun suka sbb dgr bunyik binatang tu..hii
tak kesah dgn sesape yg amik n pegang dia..
tapi mmg tak lamalah..haha
pantang kalau nampak ibunya melintas n tak amik dia, sure menangis sekuat hati..hai anak manja..

kalau dibawak berjalan, mmg senang sgt..
on da way pegi akan tido..
jln2 dlm shopping mall or kenduri kawen diam je..
kalau lapar mmg merengeklah..
pastu balik sure tido jugak dlm kereta..
Azeem mmg senangkan ibu ayah..

mudah-mudahan Azeem membesar dgn sihat yea syg..
jadi anak yg soleh n dgr ckp ibu ayah..
taat dgn perintah Allah..
amin ya rabb..


♥♡♥♡♥


Sunday, December 14, 2014

Eczema

Assalamualaikum..

nie entri yg dah lapuk kat draft..sori lambat share yea dear semua..

ekzema?? apa tu?? kalau nak tau jom baca link nie Eczema

ceritanya bermula pada suatu hari..ada tompokan pink kat pipi kanan Azeem sblh mulut..mulanya ingatkan ruam biasa, so just sapu losyen baby johnson's..lama-lama ruam tu makin besar..dahla nak Raya masa tu..aduhaiiii

sehari sebelum Raya ruam tu still ada n makin merah..risau dibuatnya..yelaaa nak Raya kan, tak comel pipi Azeem nanti..dahla jumpa org, nanti for sure asyik ditanya kenapa..so jumpa biras sy (kakak ipar IH) yg juga Doc Kanak2 kat rumah MIL..dia suggest guna krim Ezerra..jadinya malam tu jgak call kakak sy n kebetulan dia mmg kat Pekan PD..mintak tolong dia belikan di farmasi Alpro..ok dapatlah krim tu dgn harga RM48 (harga asal RM69.90 kot)..tak sabar nak sapukan kat pipi Azeem..

esoknya tu Hari Raya..giliran beraya di rumah MIL..tghr balik rumah mak baru dpt krim tu n terus je sapu kat pipi Azeem..dlm beberapa hari nampak ok dah sikit..tapiiii..ruam tu susah sgt nak hilang..dekat 2 minggu guna..

Wednesday, October 29, 2014

Azeem Berenang!!

Assalamualaikum..

hai..meh nak story sikit al kisah Azeem ke Baby Spa..
sebelum nie jeles sgt tgk org bawak baby g spa kan..
esp ke Hipopo Spa tu..tapiii nun jauh di sanaaa..alaa xde yg dkat ngn PD ke?? huhu..sedih je..tapi nak dijadikan cerita, ternampak pic baby kwn sy ke Spa kat FB..pe lagi, terus godek2..godek punye godek, barulah tau yg Spa tu kat S2 je pun..horreyyyy..harapnya impian ibu tercapai..haha

sy pun usulkan kat IH..hii semangat nie..
tapi IH mcm tak excited sgt pun..sedeyy
hari2 dok tanya IH..haha
yelaaa mane tau kot mood dia berubah kan..

Sunday, October 19, 2014

Azeem Dah 5 Bulan..Cepatnye!

Assalamualaikum..


Alhamdulillah syukur ke hadratMu Ya Allah..permata hati kami sihat di bwh lindunganMu..cepat je kan..dah 5 bulan dak bambam ibu ayah nie..semoga terus membesar bagaikan juara yea :) hihi..mudah2an Azeem kekal sihat yea syg..ragamnya macam2 skrg..siang senang je nak tido tapi malam mengamuk bila time tido..hai anak..


perkembangannya, Azeem dah pandai meniarap since 3 bulan..sekarang mengundur sgt laju..tapi ke depannya slow lagi..menonggeng2 jadinya sbb nak terus merangkak kot..hihi
gelak2, tengok tv, n paling pandai menangis..hiks
sangat suka bila dibawa berjalan g mall ke naik kete ke..dan sgt senang tido kalau g outing..

sgt tak suke kalau dok terperap dalam rumah jee..menangis manjang n kalau bwk keluar rumah baru syp..itulah Ahmad Azeem..hihi

awal bulan hari tu Azeem dah ke Baby Spa..kemain suke lagi..
dpt swimming n kena massage tuuu..ibu ayah pun tak merasa cmtu tau..kalau ada rezeki ibu ayah bwk g Spa lagi yea..heeee

next month dah boleh makan solid food..yippie yeay yeay!!
ibu terlebih excited..haha
tak sabar nak bg Azeem makan..!!


Tuesday, September 30, 2014

Throwback : Outing Bertiga

Assalamualaikum..

salam 1 Oktober :)
alahai banyaknya entri pending..
dalam kepala nie macam2 nak share tapi tak sempat nak mengarangnya..huhu
pengalaman bersalin pun da berhabuk dlm draft..haha

oklah nie nak story mory pasal outing last week..
dah lama tak bawak si kecik jalan2 sbb IH bz keje..
so last week sempatlah ke Aeon S2..
bukan nak shopping sangat pun, saje jalan2..

otw nak ke Seremban, Azeem tido dalam car seatnya..
al maklumlah perut dah kenyang..hihi
mula2 merengek jugak tak nak dok dalam car seat, tapi pastu terus diam..rupa2nya dah tido..
dapatlah ibunya berehat dalam kereta :) hihi..


sampai je kat parking Aeon, enjin stop n Azeem terjaga..
macam tau2 je dia dah sampai..Alhamdulillah mood Azeem ok sampai balik..mana taknya, dok berkepit ngan ayahnya..
so dapatlah ibu bersenang lenang..haha
tengok anak ayah tu..like father like son..hiks
pics nie sume sy snap masa kat Seng Heng..
masing2 dok sibuk tengok tv keliling kedai tu..khusyuk bukan main..


*next week nak bawak Azeem g spa..horreyyyy :)

Thursday, September 11, 2014

Azeem Dengan Car Seatnya

Assalamualaikum..

adoiii sejak ada si kecik nie jarang2 dpt update blog..
mana taknya dok bz melayan dia..
tido siang kejap2 je plak tu,tak sempat nak goyang kaki..hihi

Alhamdulillah skrg Azeem dah ok dari ekzema..
nanti sy story pjg lebar pasal tu yea..
skrg nk cite pasal car seat si kecik..
sebenarnya mmg tak plan pun nak beli..
cz tau bknnya dia nak dok dlm tu..
tapi bila fikirkan safety utk Azeem,sy n IH pun setuju utk beli..

al kisahnya 3hari sebelum Raya ritu kitorg jln2 kat Aeon S2..
tiba2 IH masuk kedai/butik Disney (kalau tak silap), terus2 je tgk car seat baby..
harga masa tu mmg murah cz offer sempena Hari Raya..
kitorg berkenan dgn brand My Dear harganya RM299 (harga asal RM399) kaler biru..
sesuai sgtkan..
so ada penjimatan di situ juga..
just survey je dulu..belinya nantilah..

lepas Raya, barulah kitorg beli car seat tu..
ibu ayah Azeem yg excited..hihi
nak tau baru berapa kali Azeem dok dalam tu?
haha..baru 2x je sejak beli..
sabo jela Azeem..

tengoklah si kecik nie ha dgn car seatnya..
kot duduk pun sekejap je..
pastu sibuk nangis nak keluar..
aduhai la anak..


Tuesday, August 26, 2014

Majlis Kesyukuran & Berendoi Ahmad Azeem

Assalamualaikum..

hai pembaca jelita sekalian..
meh nk up entri psl Majlis Berendoi putera kesayangan kami pd 16 Ogos lepas..
dah seminggu berlalu baru sempat nk update..

Alhamdulillah si comel kami tak meragam..
so semuanya berjalan lancar..

majlis nie bermula pada pukul 2.45ptg..
masa tu Azeem tidur..baru masuk sekejap kat dalam buai, dia menangis nak susu..
so kat situ jugaklah sy bagi susu..
majlis dimulakan dengan Asmaulhusna, syair berendoi dan kemudian berselawat..
masa berselawat nie sy dukung Azeem dan bawak berjalan ke setiap ahli kumpulan berzanji + keluarga..
time nie pulak Azeem terjaga..syukurlah tak menangis..
ada yg taburkan bunga rampai ke kepala Azeem dan ada jugak yg cium kepala Azeem (nasib syampu rambut Azeem..hihi)
selesai round the world, makcik2 tadi sambung berzanji pulak..
Azeem?? sambung tidur yg terganggu tadi..hii
selesai majlis dalam pukul 4.00+ kot..
tetamu semua menjamu selera, sy dok jaga Azeem..
kumpulan berzanji nie group mak sy..so mak sponsor :) hiii

untuk backdrop dan buaian tu nanti sy up lagi satu entri..
FYI, backdrop tu semua sy buat sendiri dgn bantuan IH dan anak buah..
tapi yg menghiasnya, kakak2 sy..
buaian pulak sy sewa je..demimu Azeem..
tapi Azeem dok dalam buai tu sekejap je..
takpelah, yg penting comelll :)

ok tu je dulu yea..
jom tengok 3 keping gambar dulu yea..





Thursday, August 21, 2014

Ahmad Azeem Dah 3 Bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah kelmarin, 19 Ogos genap sudah 3 bulan si comel kami..
Syukur Ya Allah, Azeem semakin sihat di bawah lindunganMu..

dekat 2 bulan Azeem kena jaundis lepas lahir, macam2 difikirkan..
macam2 kami hadapi..
Alhamdulillah semua tu ujian dari Allah dan kami dapat laluinya bersama..
air mata jangan cakaplah..mudah sgt mengalirnya..
ke hulu ke hilir bawak Azeem ke KK utk test darah..
kesian si kecil asyik kena cucuk..
sampaikan ada sekali tu Azeem kena amik darah 3 botol, ibunya menangis kat luar..
tapi Azeem senyap je kat dalam..
Syukur anak ibu kuat :')

selepas tempoh tu, lepas dapat result darah dan air kencing Azeem..
hanya Alhamdulillah yg dapat diungkap..
tak perlu cucuk2 selalu lagi..

Azeem ibu ayah dah sihat dari jaundis :)
dah 3 bulan dah pun..
mudah2an Azeem membesar dengan sihat, dgr kata ibu ayah dan paling penting taat pada perintah Allah bila besar nanti..aminnn

IBU AYAH SAYANG AZEEM..!!

nah belanja 1 gambar si comel..
>_<

Monday, May 12, 2014

M2B : Persiapan Ke Hospital

Assalamualaikum..

hai mummy2 sweety..
Selamat Hari Ibu buat ibu2 dan bakal2 ibu :)
semoga sentiasa di bawah lindunganNya dan sihat sejahtera..

cepatnya hari2 berlalu kan..
makin dekat jugak masa utk si comel keluar..

so, dlm 33w sy dah setelkan beli brg2 utk baby n ibu baby..
Alhamdulillah..

barang utk dibawa ke hospital pulak semua dah siap packing..
tunggu nak bawak g hospital je :) wah excited..hii
al-maklumlah sekarang nie tengah tunggu hari je nak deliver kan..dup dap
kwn2 m2b yg lain dah ready?

erm oklah, jom sy listkan brg2 keperluan baby n ibu utk dibawa ke hospital nanti..
so sekarang dah kena make sure barang2 nie dah siap diletakkan dalam kereta n dibawa ke mana sahaja..

Barang Keperluan Baby
  1. Beg bayi
  2. Selimut bayi - 1 helai
  3. Baju & seluar - 3 psg
  4. Sarung tgn & kaki - 3 psg
  5. Pampers Newborn/saiz S - 6 keping
  6. Tuala mandi - 1 helai
  7. Tuala kecil - 1 helai
  8. Tisu basah - 1 pek kecil
  9. Botol susu kecil - 1 botol 
  10. Minyak telon - 1 botol kecil
  11. Kain bedung - 3 helai
  12. Barut - 4 helai
  13. Topi - 1 helai
  14. Mandian, losyen, bedak - 1 set (travel set)
Barang Keperluan Ibu
  1. Beg pakaian
  2. Dokumen2 penting - buku pink, IC
  3. Tuala mandi - 1 helai
  4. Alatan mandi (berus gigi, ubat gigi, sikat, sabun, syampu)
  5. Kain batik - 3 helai
  6. Stokin - 2 psg
  7. Tudung, getah rambut
  8. Tshirt - 3 helai
  9. Maternity pads - 1 pek (jenama Madame-Pureen)
  10. Termos
  11. Makanan
  12. Minyak angin
  13. Nursing pads - 3 set (jenama Pureen)
  14. Panties - 5 helai (disposable panties)
  15. Nursing bra - 3 helai
  16. Beg plastik - in case nak isi baju kotor
  17. Air zam-zam / Air selusuh
  18. Baju sejuk

ini dia beg ibu n baby yang dah ready kat dalam kereta..hii~
>_<


Wednesday, April 30, 2014

M2B : Check Up April 2014 - 33w, 35w & 36w

Assalamualaikum..

hari nie hari terakhir dalam bulan April..
cepatnya bulan berganti..
esok dah masuk bulan Mei n tup tup dah nak deliver..ohhh!!!

al-kisah check up sy combinekan sekali utk sebulan yea..lagi senang..
(tapi ingat2 lupa lah ceritanya..hihi)

Check Up 33w (2.4.2014)

check up mcm biasa hari nie..berat naik 1.3kg..cemas jugak sbnrnya..
tapi ok lagi, tak perlu refer doc..papepun tetap kena observe la..
BP ok..Hb tak cek kali nie coz belum sebulan..
kaki dah start membengkak coz hari sebelum tu sy attend kursus 1hari di Batu Kikir..
asyik duduk berlunjur je, so naiklah bengkaknya..
dah lah tengah sarat kan..
Alhamdulillah yg lain takde masalah so blh balik awal..hii~

Check Up 35w (16.4.2014)

pagi ni check up sepatutnya pukul 9.00 pg..tapi sy dtg pukul 9.30pg..
memang tersangatlah ramai yg masih tunggu turn..
yg dtg pukul 8.00 pg pun ada yg tak setel lagi..huh
dalam pukul 11.30 pg baru nama sy dipanggil, jenuh menunggu kot..
berat naik 1.1kg, so oklah..BP pun ok..
Hb pulak Alhamdulillah naik balik dari 10.3 jadi 12.5..syukur sangat~
kaki mula membengkak dengan jayanya..dah jadi bam bam :) hihi..
cek perut semua ok..baby pun kemain aktif lagi..
setel semua dalam pukul 12.00 tghr..
ohh perut dah terasa lapar..

oleh sbb hari nie amik cuti, so petang tu buat maternity shoot part 2..
camerawoman sy semestinya anak buah sy :) hihi..
maternity shoot part 1 tak berapa nak ok, so terpaksalah shoot balik..
nanti lepas deliver sy stori mori yea dear :)

Check Up & Scan 36w (28.4.2014)

sepatutnya check up n scan pd 29.4.2014, tapi Jumaat lepas nurse call mintak dtg scan hari Isnin coz hari Selasa doc ada meeting..
so, sy buat check up dulu di KD TK sebelum g scan kat KK Pasir Panjang..
sy terpaksa potong q sbb nakg scan..hihi sori yg lain :)
aduhaiii..berat sy berlebihan nampaknya minggu nie..
naik 2kg so extra 1kg okeh! adoiii..
masalah lah pulak..
Alhamdulillah BP ok..

so, oleh sebab nakg scan..nurse suh inform doc sekali pasal berat extra tuh..
coz kalau dah terlebih berat, dorg kena pantau BP selalu kan..
eh citer pasal scan dulu..Alhamdulillah dapat tgk si comel kami yg sgt lasak itu :)
doc kata air ketuban ok, uri pun ok..
baby lagi2lah ok..masa checkup nurse kena kick n masa scan doc pulak kena kick..hihi
hamboiii baby, aktif sungguh anak ibu nie yea..
berat baby dah cecah 2.2.kg..

lepas scan, tanya doc pasal berat terlebih tuh..
doc tu kata takde masalah..
tapi kan, tadi nurse call suh dtg check BP hari Jumaat nie..
semuanya sbb berat terlebih tu..erm ikut jelah demi kesihatan baby :)
doakan sy dan baby ok yea kawan2! huhu..

Friday, March 28, 2014

M2B : Check Up March 2014 - 29w & 31w

Assalamualaikum..

selamat petang dear mummy semua!
nape lah malas sgt nak menaip nie..
makanya terhasillah entri terkumpul nie..

pasal maternity shoot nie nanti sy sambung yea..
mcm tak puas hati dgn gambar2 tu..huhu
oklah sekarang nak cite pasal check up je dulu..

Check Up 29w (5.3.2014)

inilah first time checkup 2w lepas dah masuk 3rd trimester..
so akan mengadap nurse setiap 2 minggu sekali mulai hari nie..
arini, sy dtg terlambat 10min je..tp dah ramai org..
mase tu baru pukul 8.10 pg..
dpt turn no 14..
pukul 9.30 pg baru sampai turn sy..
tapi Alhamdulillah takde prob, so lepas checkup dah boleh balik..
mcm biasa, timbang berat --> cek tekanan darah --> cek baby

Check Up 31w (19.3.2014)

hari nie kononnya nak dtg awal, tapi dapat no 12 jugak..hihi
mujur tak tunggu lama mcm sebelum nie..
cek berat, naik just 700g n tak sampai 1kg..ok lagilah..
cek tekanan darah ok!
tapi Hb sy turun..uwaaaa~~
padahal makan Iberet Folic tu..aduhhh
rugi je beli mahal2 tapi darah kurang jugak..
nurse siap guna pen merah tulis tuu..
sebab sebelum nie Hb sy 12.3 tapi turun jadik 10.5
masa nurse cek jantung baby, mcm biasa baby kick dr dalam 2x..haha
terperanjat nurse tu..amboi aktif betul anak ibu nie yea..

so lepas check up ritu terpaksalah makan makanan yg boleh tambah darah..
contohnya kerang, hati, buah betik, mangga dll.
berkemungkinan jarak masa antara makan ubat dgn minum susu waktu pagi tu terlalu dekat..
so ubat tak sempat nak absorb dlm badan kan..mungkinlah~

harap-harapnya next week check up 33w, Hb naik balik..huhu
risauuu kot..
coz ada kawan tu kurang darah, kena warded before bersalin..
oh no!!!

nie lah Iberet Folic yg sy makan since 27w..
sebenarnya rasa mcm leceh nak makan ubat 4biji, so kalau mkn nie senanglah kan telan sebijik je..hihi
harganya kat farmasi RM40 tapi sy dapat RM34 sbb jadik member..

nah 1 lg pic buat mummy2..hihi
>_~
(perut sy comel je, so dlm gmbar tak nampak sgt pun baby bump yg comel tu ;) hii...)

Thursday, March 13, 2014

M2B : Mendobi Baju Baby

Assalamualaikum..

hai mummy2 yg sedang membaca :)
tq rajin singgah sini yea..

ok arini nak citer pasal mendobi baju baby..
wah tiba2 bersemangat pulak..
oleh sebab weekend je free, so jumaat lepas sy decide nk rendam baju baby..
itupun mlm lepas balik keje..excited *_*
balik keje tu smpt ajak IH g ECO carik besen comel..hihi
semuanya nak baru ibu baby nie tau..
IH turutkan aje kemahuan sy..suke3!

even baru nak masuk 30w, takpelah..siap2 basuh dari awal kan senang..
so jumaat mlm tu rendam, pg sabtu tu just bilas n spin guna mesin basuh..
syg pulak nak basuh guna mesin, bukan kotor pun baju baru tu kan..lagipun sikit je..
sy rendam guna Pureen Detergent mcm dlm gmbr kat bawah nie..
best je bau sabun nie..bau baby :)
(sy tak suka guna jenis powder, so grab yg liquid jela)

oleh sebab cuaca skrg nie sangat panas, tengahari je baju2 nie sume dah kering..
tak payah nak tunggu petang..nanti makan dek hari pulak baju2 tu kan..


Pureen Detergent yg sy gunakan..

1 besen utk tuala..
1 besen lagi utk baju+seluar+mittens+booties baby..
kalau tak asingkan, mmg penuhlah baju2 tu dengan bulu2 tuala..huhu

so tinggal barut, bedung n sarung bantal+tilam je yg belum basuh..
my sis masih dalam proses menyiapkannya..
tak tahu bila nak siap tu..huhu

basuh baju nie hari sabtu tapi hari ahad baru sempat nak lipat..hihi
al maklumlah sabtu tu bz dengan kenduri..cehh alasan kan..
tak sabarnya nak tgk baby pakai ;) ibu sgt excited okeh..hii

skrg dlm proses skodeng rompers utk baby..cute2 tp kena bandingkan harga..
ada yg tau kat mana murah??

*gambar kat ampaian tak sempat snap la..huhu

Thursday, March 06, 2014

M2B : Pengalaman Trimester Kedua

Assalamualaikum..

cepatnya masa berlalu kan..dah masuk 3rd trimester dah pun..
macam2 pengalaman manis sepanjang 2nd trimester..
Alhamdulillah..

jom sy kongsikan pengalaman sepanjang 2nd trimester pregnant..
mungkin pengalaman kita berbeza-beza kan..

  1. Seluar/Baju tak muat : seluar jeans/tracksuit mmg dah tak pakai lagi..even baju kurung pun sama..so terpaksalah g kerja pakai skirt n blouse aje..kalau g kenduri kahwin, jubahlah yg terbaik..kalau dok umah pulak, lebih selesa dengan baju kelawar even di siang hari..hihi
  2. Selera makan makin bertambah..setiap kali check up, berat badan sure akan naik 2kg atau lebih 200g..so kena maintain makan..teringin nak makan durian, at last dapat jugak :) yippie!! tapi takdelah makan sebijik terus kan..siap search kat google, ibu mengandung blh makan 2 ulas je sehari, tak boleh byk2 coz durian tu panas..so dapat merasa jugak even durian tu mahal :) IH yg turutkan n MIL sponsor..hihi suke :)
  3. Kaki cramp : sesekali kaki sy akan cramp masa tido..mungkin sbb sejuk sgt n tak pakai selimut..pernahlah 2-3 kali merasa..mmg sakit sangat n rasa nak nangis..huhu
  4. Kerap buang air : rasanya dah mmg jadi rutin harian kot..macam 1st trimester, rasa tu tetap sama..lagi-lagi time baby betul2 menekan ari-ari..fuhh
  5. Baby bump : masa 4 bulan, baby bump belum ketara lagi..ramai kata keciknya perut, tak nampak..masuk 6 bulan, baby bump dah pun ketara..baju kecik2 dah tak muat yea..hihi..masa nie rasa 'macam comel je' kan..ahax
  6. Emosi : kestabilan emosi adalah sgt kurang..so mmg sgt sensitif ok! tak boleh silap sikit, sure banjir dibuatnya..tapi kesian kat baby kn..pemujuk setia ialah IH walaupun dia yg bersalah..hiks..
  7. Gerakan baby : pernah masa minggu berapa tah, nurse tanya baby dah gerak lum..tapi jawab lum rasa lagi..elok berapa hari pastu terasa geli-geli kat perut..oh itu yea gerakan baby? happy sgt :) suka tengok perut sendiri bila baby bergerak-gerak n sgt aktif..sambil tu bercakap2 ngan baby :)
  8. Kuat berpeluh : time pregnant nie sy rasa panas je n kuat berpeluh..kadang2 tu sampai 3-4x mandi dlm sehari sbb rasa tak selesa..huhu
  9. Cepat penat : sy jadi tak suka jalan jauh..IH ajak keluar pun sy malas..sebabnya sy cepat bosan n penat nak jalan jauh2..apatah lagi bila tulang punggung nie sengal sentiasa..time weekend,baik dok umah n baring2 :) hihi..tapi kalau ajak shopping barang baby, mmg sgt bersemangat..hoho
erm apa lagi erk?? dah tak ingatlah..
so itu aje kot yg sy rasa sepanjang 2nd trimester..
masuk 3rd trimester rasa berdebar-debar pulak..
nx week dah masuk 30w..ohh!!
dah kena prepare beg n simpan dlm kereta..
tapi baju baby semua pun tak basuh lagi..huk2..
till then, doakan yg terbaik utk kami yea m2b sume :)

Friday, February 28, 2014

Syukur Ya Allah!

Assalamualaikum..

syukur Alhamdulillah baby dlm kandungan sy dah masuk 7 bulan..
petang semalam ada appointment utk scan 28w di KK Pasir Panjang..
so, kerja half day jelah semalam..nasib bos ok :) hihi..
tengahari dari ofis di Seremban terus je ke KKPP..
for sure lah IH yg drive kan, kami kerja 1 ofis :)
memang tepat2 sampai before pukul 2.00 ptg..
kenalah tunggu kejap coz pintu KK berkunci lagi..
dah boleh masuk tu, terus je ke kaunter..n dapat turn no 2 utk check up..excited sgt :)
so tak perlulah nak tunggu lama kan..sebab belum lunch lagi..huk2

masuk2 jumpa doc, terus baring utk scan..
searching for the baby .......
yeay nampak baby ibu n ayah kat dalam tu..
memang clear even 2D je pun..
mulanya berdebar jugak..hii
IH pun tengok jugak..lagilah excited kan..
doc tunjuk n terangkan satu persatu..
dapat tengok badan baby, kaki, tangan, jantung n semuanya lah..
jantina?? yes..kami dah tau dah pun, baby siap angkat kaki supaya kami boleh pastikan jantinanya..
macam tulah anak ibu n ayah..hihi..(sebelum tu siap pesan kat baby jgn nyorok2kan)
tapi surprise yea mommy2 semua :) tunggu baby keluar nanti..hihi

the baby :)

air ketuban pun ok, so far dlm range (11.5) n kalau tak silap doc kata, range dalam 5-20..
berat baby dah mencecah 1.2kg sekarang dan membesar dgn sihat..
Alhamdulillah baby kami sihat..syukur sgt Ya Allah!
ibu baby pun makin sihat..hihi
doc siap pesan supaya berat naik 1kg je utk 2 minggu (sbb berat terlebih 200g baru2 nie)..
erm, baik doc!!
next scan 36w..

so ibu n ayah dah boleh sambung shopping barang baby :)
kemain excited masing2..hihi

Wednesday, February 26, 2014

M2B : Monthly Check Up - 27w & ATT Dos 2

Assalamualaikum..

selamat petang bakal2 ibu n pembaca setia blog sy :)
Alhamdulillah rasa mcm cepat je minggu2 berlalu..

- entri pending -
al-kisah check up sy last week..

5th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[19.2.2014]
27w

arini sy taknak keluar lewat2 lagi coz nanti lambat sampai turn n jenuh menunggu..
so seawal 8.10pg dah muncul kat KD..
org tak ramai lagi..oklah tu..
sy org ke 10 kot..

macam biasa, kena menunggu jugaklah..tapi tak lama mcm sebelum nie..
dlm 8.30 pg tu, nama dah kena panggil utk ambil sampel air kencing..
pastu duduk jap n tak lama tu nama kena panggil balik..
timbang berat naikkk 2.2kg okeh..huh
pastu cek tekanan darah (ok normal) ---> cek Hb 12.3(turun sikit dr sebelum nie)
JK inform kena injection ATT Dos 2 arini..aduhhh!!
pas cek darah, cek perut n jantung baby..
masa JK cek jantung tu, baby tiba-tiba kick dari dalam..
amboiii marah nampak..hihi

everything ok..
setel cek perut, masuk bilik suntikan utk dicucuk..
adoiii..masa JK cucuk jarum tu tak sakit lagi, tapi bila ubat tu masuk mmg rasa sakit sgt..
maka bermulalah kesengalan di lengan kiriku..huhu
pastu dah boleh balik..yeay!

dah masuk 3rd trimester, check up pun dah start 2 minggu sekali..
so next check up 5.3.14..

next week (27.2.14) means esok scan 28w..
tak sabar sangat nak tengok baby ibu n ayah..
if baby menyorok esok, terpaksalah scan di klinik swasta next time..
>_<

M2B : Bermulalah 3rd Trimester ^_^

Assalamualaikum..

hai semua!
Alhamdulillah semalam genap 28w maka bermulalah 3rd trimester yg mendebarkan..
rasa berdebar-debar pulak..
start skrg dah kena kira pergerakan janin sampai 10x..
so tak boleh miss yea..
mudah2an semoga semuanya dipermudahkan kelak..
in shaa Allah..

tak sabar nak scan esok..
siap pesan kat baby supaya jgn nyorok2 time doc scan..hii
harap baby sihat yea syg..

comelnya baby gurl nie :)

Friday, February 21, 2014

Yeay..Beg Dah Sampai!

Assalamualaikum

hai mommy2 semua!
meh nak story pasal diaper bag nie..
sy dah order since last week tapi tunggu punya tunggu tak jugak sampai2..
rupanya owner nie salah orang..huhu
so, sekarang beg nie dah selamat sampai kat sy Rabu lepas..
pastu dapat free gift dari akk owner tu..suke sgt!!
yippie!!

al-kisahnya, sy mmg belum beli beg lagi..
pastu baru2 nie terbaca entri Puan Mah kat blog dia pasal beg..
so macam tertarik pulak..
bayangkan diaper bag 5 in 1 cuma berharga RM47 (exc. postage)
nak baca entri Puan Mah boleh klik sini
ekceli kakak Puan Mah yg buat bisnes online nie..
tanpa berlengah lagi, sy pun pm kakak Puan Mah nie..
pastu buat payment n bagi details kita..
sy pilih kaler MERAH okeh..
ekceli pilihan IH jugak..hihi
mmg nice la..
sy kena bayar RM47 + RM9 (postage) = RM56
murah je kan..
ada jugak sy survey beg yg sama tapi harganya lebih mahal..
ada yg sampai RM70..fuhhh

tapi serius mmg berbaloi2..
tak rasa rugi pun..
kualiti pun nampak ok..

BERMINAT??
jom tengok details kat bawah nie..

1 big diaper bag (size : L*W*H= 41*18*33CM ) 
1 small diaper bag (size : L*W*H*=33*10*27CM)
1 changing pad (size : L*W*H*=31*55CM) 
1 bottle bag (size : L*W*H*=20*8CM) 
1 food bag (size : L*W*H*=13*12*7CM)

Tuesday, February 11, 2014

Shopping Barang Baby

Assalamualaikum..

hai rasa over excited pulak bila tengok barang2 baby nie kan..
semuanya comel2 belaka..
Sabtu ritu (8.2.14), sy n IH plan nak g survey @ beli barang baby..
so, lepas g kenduri kahwin balik umah solat dulu n pastu siap2 nak keluar..
excited sangat okeh!! haha..

kitorang terus ke TF Value-Mart coz dirasakan banyak barang kat situ..
sampai2 je terus g kat area barang baby..
Pureen!! itulah brand yg IH teringin nak beli..
so terus terjah kat situ..
dari baju, sarung tangan+kaki, memang semuanya Pureen..
ingatkan IH kurang excited bila sy ajak g shopping barang baby..
tapi bila sampai situ....dialah yg paling excited memilih..
semua pilihan sy tak diterima okeh!! huhu..
at last IH bg chance sy pilih sepasang baju baby..haha
jadiklah kan, utk anak ibu :)

oleh sebab sy tak scan lagi, so beli barang pun banyak yg kaler putih n biru..
ada jugak kaler hijau..
comel sgt bile tengok baju2 n brg2 yg kaler pink..
tapi simpan dulu hasrat tu..hihi
ada kot beli sepasang baju kaler pink :)
baby xkesah kot pakai kaler apepun..kan kan

selesai shopping baju n brg2 keperluan baby, carik brg mandian baby pulak..
IH nak carik brand Johnson's Baby..
so belilah semuanya dari mandian, syampu, n losyen..
puas hati..hihi
dah letih, ape lagi..g bayar pulak..
nampak brg sikit je..tp rege semuanya mak aiii...
tp Alhamdulillah masih dlm bajet..utk anak ibu n ayah..

setel shopping kat situ, kitorg g The Store pulak..
nak sambung shopping lagi tu..hihi
coz ade brg yg tak ok kat TF tu..
so carik punye carik jumpe lagi brg2 baby..
semuanya ada dlm listing yea..bkn main beli je..hii
amik pe yg patut, bayar n balik..
ibu dah letih sgt..huhu
brg ibu lum shopping lg tu (nak jugakkk..haha)
next month beli brg ibu pulak yea..
tapi brg baby ada lg yg lum beli cthnya pampers..
susah pulak nak carik yg Newborn nye saiz..
yg jumpa ritu Huggies je..
nanti sambung shopping lagi..yeayyy~

*dah nak masuk 3rd trimester..takutnyaaaa

Sunday, February 09, 2014

Monthly Check Up : 23w & ATT Dos 1

Assalamualaikum..

hai pembaca setia blog pink sy..
terima kasih sbb sudi singgah sini..

Alhamdulillah, kejap je rasanya kandungan sy dah berada di akhir trimester ke 2..
sure rindu pengalaman nie nanti..hihi
al maklumlah 1st experience kan..
diharapkan si comel kami nie akan kekal sihat dan sempurna hendakNya..

4th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[21.1.2014]
23w

pagi nie sy terlewat sampai di KD..makanya bila sampai tu orang dah ramai..
masa tu pukul 8.30 pg..terlewat 1/2 jam pulak..
so dgn sabarnya menunggu..
orang ramai pulak tak putus2 dtg..yg bawak baby, bawak perut, bukak buku pink semua ada..
sudahnya pukul 11.00 pg baru nama sy dipanggil..
jenuhnya menunggu..naik kematu rasanya..
macam biasa mula2 timbang berat (62.8kg)-> cek blood pressure -> cucuk jari cek darah (12.5)-> cek perut n jantung baby..

Saturday, February 01, 2014

M2B : Oh Manisnya Air Gula!

Assalamualaikum..
hai hai hai..
bila korang tgk tajuk entri nie sure dah dapat agak pasal apa kan..
hihihi..
for sure la kena minum air gula..

semua m2b takkan terlepas dari minum air gula..
ini utk kenalpasti sama ada m2b tu ada penyakit diabetes or tak..
sure ada yg pernah rasa kan? 
apa yang korang rasa? 
hihi..sure ada macam2 pengalaman..
dgr katanya kalau minum tu rasa nak muntah lah, tak boleh telan lah..
dan macam2 lagi..
jom kongsikan pengalaman korang yg pernah minum air gula nie..

MGTT @ Klinik Desa Teluk Kemang
[6.1.2014]
19w

al-kisah sy kena minum air gula..
pd minggu ke 19 sy dah disenaraikan utk minum air gula nie..
rasa macam awal je lagi kan..hii
tapi takpelah, lagi cepat lagi bagus..
apa yg sy rasa? 
erm, kalau tanya sy..sy rasa air gula tu sangat manislah..haha
bayangkan jelah air gula yg kita guna utk bancuh dgn kordial tu..
betapa manisnya kan..
orang kata minum dgn 1 nafas..gila ke apa..haha
jenuh kot nak telan secawan besar air gula tu dgn 1 nafas..ekeke
Alhamdulillah, takdelah lama sgt sy mengadap air gula tu..
tp berkali2 teguk jugaklah nak habiskan..
janji dapat habiskan..hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...