Showing posts with label Azeem. Show all posts
Showing posts with label Azeem. Show all posts

Wednesday, December 31, 2014

Puri Sayur-sayuran Untuk Azeem

Assalamualaikum..

hai..nie nak share puri sayur2an yg sy beri pd Azeem..sebelum nie sy share puri buah kan? tak perasan? meh klik SINI..

5-8 Dis 14

sayur pertama sy bagi Azeem ialah puri LOBAK MERAH @ CARROT..masa buat nie tak sempat nak pam susu so sy gunakan air suam je masa blend..kalau campur susu jadi carrot susu :) nyummm..carrot nie favorite Azeem..berselera betul makan carrot n sgt lawas poo poo Azeem..

cara penyediaan puri lobak merah nie same cam penyediaan puri buah sblm nie..cuma perlu buang kulit > cuci > potong dadu > kukus > blend >> siap!!

4 days rules masih sy kekalkan..so senang sikit nak pantau kan..so dah lulus makan carrot nie, sy kenalkan dgn sayur kedua untuk Azeem..


9-12 Dis 14

puri sayur kedua ialah puri BROKOLLI..ermmmm Azeem sgt tak suka makan puri nie..ahaha bak kata ayah Azeem, cam ibu dialah tu tak makan sayur..kweng3, kantoi di situ..setiap kali bagi makan puri nie, sure tak habis..luluslah 2-3 suap pastu Azeem mengamuk..haha..tapi sy teruskan jugak untuk 4 hari..even makan sikit je, Azeem takde masalah utk poo poo..

penyediaan sama jugak..kukus n blend..sayur2 nie tak boleh kukus lama2 yea takut hilang khasiatnya..


13-16 Dis 14

sayur ketiga untuk Ahmad Azeem ialah puri LABU..rasa labu nie lebih kurang rasa brokolli je..cuma manis sikit lah..tapi Azeem kurang suka makan labu..makan tu makan jugak..ada sekali tu habislah dimakannya..hehe

penyediaannya pun sama jugak..masa nie sy buat sekali dgn puri brokolli so kukus sebelah2 je dlm satu bekas..jimat serba serbi coz time nie terlebih rajin :) opsss..


17-20 Dis 14

last sekali sy bagi Azeem makan puri KENTANG..sebabnya masa tu kentang je yg ada, jadiklah..ingatkan taknak bagi kentang sbb takut Azeem kembung perut tapi try jelah..seperti sayur sebelum nie, Azeem kurang suka makan kentang, pasti je tak habis..masa buat nie sy campurkan dgn susu yg dah siap perah..nampak cantik je teksturnya kan :)

penyediaan masih sama cuma yg nie sy kukus lama sikit sebab kentang lambat nak empuk..patutnya bagi sweet potato kan, tapi sy bg kentang biasa je..namanya potato jugak kan..hehe

oklah, 19 Dis tu Azeem dah 7 bulan..patutnya dah tukar menu kan.. tapi sebab amalkan 4days rules, takpelah lebih 2 hari..hee suka suki kan..

selesai je bagi Azeem puri buah2an dan sayur2an, Azeem dah boleh makan bubur campur puri pulak! horreyy..biras sy yg doc tu sarankan sy beli beras dlm tin Cerelac tu..so mmg tak masak bubur lah kan..ibu yg sangatttt rajin..senang je terus bancuh..heee..tapi sy akan masakkan bubur untuk Azeem jugak nanti :) demimu anak~

nanti sy update menu 7 bulan untuk Azeem yea..sebelum tu, nak belanja pic Azeem menjamu selera :) hehe..

time nie tgh makan puri brokolli..berkerut2 dahinya..

yang nie pulak masa makan puri kentang..comotnya la hai super hero ibu nie :)

~ Tamat ~
♥♡♥♡♥♡♥


Tuesday, December 30, 2014

Azeem 7 bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 19 Dis lepas Azeem dah 7 bulan..
si kecil super hero kami..
makin banyak ragamnya..
tapi sgt menyenangkan bila tiba waktu malam..
sebabnya, Azeem akan tido sampai pagi..
terjaga pun untuk menyusu je..
itu so far la kannn..pasnie tak taulah pulak..hihi

kebolehannya skrg..
Azeem da laju merangkak..
skrg dok sibuk memanjat kerusi la..kotak mainan laa..
setiap masa kena pantau takut jatuh..
mainan2 dah tak heran sgt dah..
kalau selain mainan dia, heranlah..
cth cam hp kite ke..selain brg mainan dia lah..
dah boring agaknya hari2 dgn mainan..

kalau bukakkan tab ajar ABC bkn main suka lagi..
kenal binatang pun suka sbb dgr bunyik binatang tu..hii
tak kesah dgn sesape yg amik n pegang dia..
tapi mmg tak lamalah..haha
pantang kalau nampak ibunya melintas n tak amik dia, sure menangis sekuat hati..hai anak manja..

kalau dibawak berjalan, mmg senang sgt..
on da way pegi akan tido..
jln2 dlm shopping mall or kenduri kawen diam je..
kalau lapar mmg merengeklah..
pastu balik sure tido jugak dlm kereta..
Azeem mmg senangkan ibu ayah..

mudah-mudahan Azeem membesar dgn sihat yea syg..
jadi anak yg soleh n dgr ckp ibu ayah..
taat dgn perintah Allah..
amin ya rabb..


♥♡♥♡♥


Sunday, December 14, 2014

Eczema

Assalamualaikum..

nie entri yg dah lapuk kat draft..sori lambat share yea dear semua..

ekzema?? apa tu?? kalau nak tau jom baca link nie Eczema

ceritanya bermula pada suatu hari..ada tompokan pink kat pipi kanan Azeem sblh mulut..mulanya ingatkan ruam biasa, so just sapu losyen baby johnson's..lama-lama ruam tu makin besar..dahla nak Raya masa tu..aduhaiiii

sehari sebelum Raya ruam tu still ada n makin merah..risau dibuatnya..yelaaa nak Raya kan, tak comel pipi Azeem nanti..dahla jumpa org, nanti for sure asyik ditanya kenapa..so jumpa biras sy (kakak ipar IH) yg juga Doc Kanak2 kat rumah MIL..dia suggest guna krim Ezerra..jadinya malam tu jgak call kakak sy n kebetulan dia mmg kat Pekan PD..mintak tolong dia belikan di farmasi Alpro..ok dapatlah krim tu dgn harga RM48 (harga asal RM69.90 kot)..tak sabar nak sapukan kat pipi Azeem..

esoknya tu Hari Raya..giliran beraya di rumah MIL..tghr balik rumah mak baru dpt krim tu n terus je sapu kat pipi Azeem..dlm beberapa hari nampak ok dah sikit..tapiiii..ruam tu susah sgt nak hilang..dekat 2 minggu guna..

Friday, December 12, 2014

Puri Buah-Buahan Untuk Azeem

Assalamualaikum..

hai setelah 2 bulan tak mengarang..tuptup keluar entri Lazada Contest pulak kan..haha
bab2 shopping on9 mmg laju je jari nie mengarang..opss!

nie pun tangan laju je mengarang time Azeem tgh tido dgn lenanya..mata ibu jadi mata panda la jawabnya..huuu

Azeem dah 6 bulan lebih dah pun..so dah boleh makan solid food..hari tu kemain teruja nak bg Azeem makan kan..tapi tak teruja @ penyakit M nak up entri..hihi..
kat sini sy combinekan sekali utk puri buah yea..takyah nak byk2 entri kan..nak senang je kan..hiks~

19-22 Nov 14

Wednesday, October 29, 2014

Azeem Berenang!!

Assalamualaikum..

hai..meh nak story sikit al kisah Azeem ke Baby Spa..
sebelum nie jeles sgt tgk org bawak baby g spa kan..
esp ke Hipopo Spa tu..tapiii nun jauh di sanaaa..alaa xde yg dkat ngn PD ke?? huhu..sedih je..tapi nak dijadikan cerita, ternampak pic baby kwn sy ke Spa kat FB..pe lagi, terus godek2..godek punye godek, barulah tau yg Spa tu kat S2 je pun..horreyyyy..harapnya impian ibu tercapai..haha

sy pun usulkan kat IH..hii semangat nie..
tapi IH mcm tak excited sgt pun..sedeyy
hari2 dok tanya IH..haha
yelaaa mane tau kot mood dia berubah kan..

Sunday, October 19, 2014

Azeem Dah 5 Bulan..Cepatnye!

Assalamualaikum..


Alhamdulillah syukur ke hadratMu Ya Allah..permata hati kami sihat di bwh lindunganMu..cepat je kan..dah 5 bulan dak bambam ibu ayah nie..semoga terus membesar bagaikan juara yea :) hihi..mudah2an Azeem kekal sihat yea syg..ragamnya macam2 skrg..siang senang je nak tido tapi malam mengamuk bila time tido..hai anak..


perkembangannya, Azeem dah pandai meniarap since 3 bulan..sekarang mengundur sgt laju..tapi ke depannya slow lagi..menonggeng2 jadinya sbb nak terus merangkak kot..hihi
gelak2, tengok tv, n paling pandai menangis..hiks
sangat suka bila dibawa berjalan g mall ke naik kete ke..dan sgt senang tido kalau g outing..

sgt tak suke kalau dok terperap dalam rumah jee..menangis manjang n kalau bwk keluar rumah baru syp..itulah Ahmad Azeem..hihi

awal bulan hari tu Azeem dah ke Baby Spa..kemain suke lagi..
dpt swimming n kena massage tuuu..ibu ayah pun tak merasa cmtu tau..kalau ada rezeki ibu ayah bwk g Spa lagi yea..heeee

next month dah boleh makan solid food..yippie yeay yeay!!
ibu terlebih excited..haha
tak sabar nak bg Azeem makan..!!


Tuesday, September 30, 2014

Throwback : Outing Bertiga

Assalamualaikum..

salam 1 Oktober :)
alahai banyaknya entri pending..
dalam kepala nie macam2 nak share tapi tak sempat nak mengarangnya..huhu
pengalaman bersalin pun da berhabuk dlm draft..haha

oklah nie nak story mory pasal outing last week..
dah lama tak bawak si kecik jalan2 sbb IH bz keje..
so last week sempatlah ke Aeon S2..
bukan nak shopping sangat pun, saje jalan2..

otw nak ke Seremban, Azeem tido dalam car seatnya..
al maklumlah perut dah kenyang..hihi
mula2 merengek jugak tak nak dok dalam car seat, tapi pastu terus diam..rupa2nya dah tido..
dapatlah ibunya berehat dalam kereta :) hihi..


sampai je kat parking Aeon, enjin stop n Azeem terjaga..
macam tau2 je dia dah sampai..Alhamdulillah mood Azeem ok sampai balik..mana taknya, dok berkepit ngan ayahnya..
so dapatlah ibu bersenang lenang..haha
tengok anak ayah tu..like father like son..hiks
pics nie sume sy snap masa kat Seng Heng..
masing2 dok sibuk tengok tv keliling kedai tu..khusyuk bukan main..


*next week nak bawak Azeem g spa..horreyyyy :)

Thursday, September 11, 2014

Azeem Dengan Car Seatnya

Assalamualaikum..

adoiii sejak ada si kecik nie jarang2 dpt update blog..
mana taknya dok bz melayan dia..
tido siang kejap2 je plak tu,tak sempat nak goyang kaki..hihi

Alhamdulillah skrg Azeem dah ok dari ekzema..
nanti sy story pjg lebar pasal tu yea..
skrg nk cite pasal car seat si kecik..
sebenarnya mmg tak plan pun nak beli..
cz tau bknnya dia nak dok dlm tu..
tapi bila fikirkan safety utk Azeem,sy n IH pun setuju utk beli..

al kisahnya 3hari sebelum Raya ritu kitorg jln2 kat Aeon S2..
tiba2 IH masuk kedai/butik Disney (kalau tak silap), terus2 je tgk car seat baby..
harga masa tu mmg murah cz offer sempena Hari Raya..
kitorg berkenan dgn brand My Dear harganya RM299 (harga asal RM399) kaler biru..
sesuai sgtkan..
so ada penjimatan di situ juga..
just survey je dulu..belinya nantilah..

lepas Raya, barulah kitorg beli car seat tu..
ibu ayah Azeem yg excited..hihi
nak tau baru berapa kali Azeem dok dalam tu?
haha..baru 2x je sejak beli..
sabo jela Azeem..

tengoklah si kecik nie ha dgn car seatnya..
kot duduk pun sekejap je..
pastu sibuk nangis nak keluar..
aduhai la anak..


Tuesday, August 26, 2014

Majlis Kesyukuran & Berendoi Ahmad Azeem

Assalamualaikum..

hai pembaca jelita sekalian..
meh nk up entri psl Majlis Berendoi putera kesayangan kami pd 16 Ogos lepas..
dah seminggu berlalu baru sempat nk update..

Alhamdulillah si comel kami tak meragam..
so semuanya berjalan lancar..

majlis nie bermula pada pukul 2.45ptg..
masa tu Azeem tidur..baru masuk sekejap kat dalam buai, dia menangis nak susu..
so kat situ jugaklah sy bagi susu..
majlis dimulakan dengan Asmaulhusna, syair berendoi dan kemudian berselawat..
masa berselawat nie sy dukung Azeem dan bawak berjalan ke setiap ahli kumpulan berzanji + keluarga..
time nie pulak Azeem terjaga..syukurlah tak menangis..
ada yg taburkan bunga rampai ke kepala Azeem dan ada jugak yg cium kepala Azeem (nasib syampu rambut Azeem..hihi)
selesai round the world, makcik2 tadi sambung berzanji pulak..
Azeem?? sambung tidur yg terganggu tadi..hii
selesai majlis dalam pukul 4.00+ kot..
tetamu semua menjamu selera, sy dok jaga Azeem..
kumpulan berzanji nie group mak sy..so mak sponsor :) hiii

untuk backdrop dan buaian tu nanti sy up lagi satu entri..
FYI, backdrop tu semua sy buat sendiri dgn bantuan IH dan anak buah..
tapi yg menghiasnya, kakak2 sy..
buaian pulak sy sewa je..demimu Azeem..
tapi Azeem dok dalam buai tu sekejap je..
takpelah, yg penting comelll :)

ok tu je dulu yea..
jom tengok 3 keping gambar dulu yea..





Thursday, August 21, 2014

Ahmad Azeem Dah 3 Bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah kelmarin, 19 Ogos genap sudah 3 bulan si comel kami..
Syukur Ya Allah, Azeem semakin sihat di bawah lindunganMu..

dekat 2 bulan Azeem kena jaundis lepas lahir, macam2 difikirkan..
macam2 kami hadapi..
Alhamdulillah semua tu ujian dari Allah dan kami dapat laluinya bersama..
air mata jangan cakaplah..mudah sgt mengalirnya..
ke hulu ke hilir bawak Azeem ke KK utk test darah..
kesian si kecil asyik kena cucuk..
sampaikan ada sekali tu Azeem kena amik darah 3 botol, ibunya menangis kat luar..
tapi Azeem senyap je kat dalam..
Syukur anak ibu kuat :')

selepas tempoh tu, lepas dapat result darah dan air kencing Azeem..
hanya Alhamdulillah yg dapat diungkap..
tak perlu cucuk2 selalu lagi..

Azeem ibu ayah dah sihat dari jaundis :)
dah 3 bulan dah pun..
mudah2an Azeem membesar dengan sihat, dgr kata ibu ayah dan paling penting taat pada perintah Allah bila besar nanti..aminnn

IBU AYAH SAYANG AZEEM..!!

nah belanja 1 gambar si comel..
>_<

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...