Showing posts with label 6 months. Show all posts
Showing posts with label 6 months. Show all posts

Wednesday, December 31, 2014

Puri Sayur-sayuran Untuk Azeem

Assalamualaikum..

hai..nie nak share puri sayur2an yg sy beri pd Azeem..sebelum nie sy share puri buah kan? tak perasan? meh klik SINI..

5-8 Dis 14

sayur pertama sy bagi Azeem ialah puri LOBAK MERAH @ CARROT..masa buat nie tak sempat nak pam susu so sy gunakan air suam je masa blend..kalau campur susu jadi carrot susu :) nyummm..carrot nie favorite Azeem..berselera betul makan carrot n sgt lawas poo poo Azeem..

cara penyediaan puri lobak merah nie same cam penyediaan puri buah sblm nie..cuma perlu buang kulit > cuci > potong dadu > kukus > blend >> siap!!

4 days rules masih sy kekalkan..so senang sikit nak pantau kan..so dah lulus makan carrot nie, sy kenalkan dgn sayur kedua untuk Azeem..


9-12 Dis 14

puri sayur kedua ialah puri BROKOLLI..ermmmm Azeem sgt tak suka makan puri nie..ahaha bak kata ayah Azeem, cam ibu dialah tu tak makan sayur..kweng3, kantoi di situ..setiap kali bagi makan puri nie, sure tak habis..luluslah 2-3 suap pastu Azeem mengamuk..haha..tapi sy teruskan jugak untuk 4 hari..even makan sikit je, Azeem takde masalah utk poo poo..

penyediaan sama jugak..kukus n blend..sayur2 nie tak boleh kukus lama2 yea takut hilang khasiatnya..


13-16 Dis 14

sayur ketiga untuk Ahmad Azeem ialah puri LABU..rasa labu nie lebih kurang rasa brokolli je..cuma manis sikit lah..tapi Azeem kurang suka makan labu..makan tu makan jugak..ada sekali tu habislah dimakannya..hehe

penyediaannya pun sama jugak..masa nie sy buat sekali dgn puri brokolli so kukus sebelah2 je dlm satu bekas..jimat serba serbi coz time nie terlebih rajin :) opsss..


17-20 Dis 14

last sekali sy bagi Azeem makan puri KENTANG..sebabnya masa tu kentang je yg ada, jadiklah..ingatkan taknak bagi kentang sbb takut Azeem kembung perut tapi try jelah..seperti sayur sebelum nie, Azeem kurang suka makan kentang, pasti je tak habis..masa buat nie sy campurkan dgn susu yg dah siap perah..nampak cantik je teksturnya kan :)

penyediaan masih sama cuma yg nie sy kukus lama sikit sebab kentang lambat nak empuk..patutnya bagi sweet potato kan, tapi sy bg kentang biasa je..namanya potato jugak kan..hehe

oklah, 19 Dis tu Azeem dah 7 bulan..patutnya dah tukar menu kan.. tapi sebab amalkan 4days rules, takpelah lebih 2 hari..hee suka suki kan..

selesai je bagi Azeem puri buah2an dan sayur2an, Azeem dah boleh makan bubur campur puri pulak! horreyy..biras sy yg doc tu sarankan sy beli beras dlm tin Cerelac tu..so mmg tak masak bubur lah kan..ibu yg sangatttt rajin..senang je terus bancuh..heee..tapi sy akan masakkan bubur untuk Azeem jugak nanti :) demimu anak~

nanti sy update menu 7 bulan untuk Azeem yea..sebelum tu, nak belanja pic Azeem menjamu selera :) hehe..

time nie tgh makan puri brokolli..berkerut2 dahinya..

yang nie pulak masa makan puri kentang..comotnya la hai super hero ibu nie :)

~ Tamat ~
♥♡♥♡♥♡♥


Friday, December 12, 2014

Puri Buah-Buahan Untuk Azeem

Assalamualaikum..

hai setelah 2 bulan tak mengarang..tuptup keluar entri Lazada Contest pulak kan..haha
bab2 shopping on9 mmg laju je jari nie mengarang..opss!

nie pun tangan laju je mengarang time Azeem tgh tido dgn lenanya..mata ibu jadi mata panda la jawabnya..huuu

Azeem dah 6 bulan lebih dah pun..so dah boleh makan solid food..hari tu kemain teruja nak bg Azeem makan kan..tapi tak teruja @ penyakit M nak up entri..hihi..
kat sini sy combinekan sekali utk puri buah yea..takyah nak byk2 entri kan..nak senang je kan..hiks~

19-22 Nov 14

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...