Showing posts with label 3rd trimester. Show all posts
Showing posts with label 3rd trimester. Show all posts

Monday, May 12, 2014

M2B : Persiapan Ke Hospital

Assalamualaikum..

hai mummy2 sweety..
Selamat Hari Ibu buat ibu2 dan bakal2 ibu :)
semoga sentiasa di bawah lindunganNya dan sihat sejahtera..

cepatnya hari2 berlalu kan..
makin dekat jugak masa utk si comel keluar..

so, dlm 33w sy dah setelkan beli brg2 utk baby n ibu baby..
Alhamdulillah..

barang utk dibawa ke hospital pulak semua dah siap packing..
tunggu nak bawak g hospital je :) wah excited..hii
al-maklumlah sekarang nie tengah tunggu hari je nak deliver kan..dup dap
kwn2 m2b yg lain dah ready?

erm oklah, jom sy listkan brg2 keperluan baby n ibu utk dibawa ke hospital nanti..
so sekarang dah kena make sure barang2 nie dah siap diletakkan dalam kereta n dibawa ke mana sahaja..

Barang Keperluan Baby
  1. Beg bayi
  2. Selimut bayi - 1 helai
  3. Baju & seluar - 3 psg
  4. Sarung tgn & kaki - 3 psg
  5. Pampers Newborn/saiz S - 6 keping
  6. Tuala mandi - 1 helai
  7. Tuala kecil - 1 helai
  8. Tisu basah - 1 pek kecil
  9. Botol susu kecil - 1 botol 
  10. Minyak telon - 1 botol kecil
  11. Kain bedung - 3 helai
  12. Barut - 4 helai
  13. Topi - 1 helai
  14. Mandian, losyen, bedak - 1 set (travel set)
Barang Keperluan Ibu
  1. Beg pakaian
  2. Dokumen2 penting - buku pink, IC
  3. Tuala mandi - 1 helai
  4. Alatan mandi (berus gigi, ubat gigi, sikat, sabun, syampu)
  5. Kain batik - 3 helai
  6. Stokin - 2 psg
  7. Tudung, getah rambut
  8. Tshirt - 3 helai
  9. Maternity pads - 1 pek (jenama Madame-Pureen)
  10. Termos
  11. Makanan
  12. Minyak angin
  13. Nursing pads - 3 set (jenama Pureen)
  14. Panties - 5 helai (disposable panties)
  15. Nursing bra - 3 helai
  16. Beg plastik - in case nak isi baju kotor
  17. Air zam-zam / Air selusuh
  18. Baju sejuk

ini dia beg ibu n baby yang dah ready kat dalam kereta..hii~
>_<


Wednesday, May 07, 2014

M2B : Checkup 38w


Assalamualaikum..

sy dah 38w?? cepatnya kan..
sy masih belum deliver dan Alhamdulillah sihat walafiat lagi :) 
berdebar jugak menunggu 'saat' itu sebenarnya..
so masih menghitung hari la nie..

semalam sy ada check up 38w..
agak lambat keluar rumah, dalam pukul 10.00 pg..
tapi syukur sebab tak ramai orang..sy orang ke 3..
air kencing ok, BP ok, tapi berat tak berubah lah pulak..statik gitu..
aduhaiii last week berat naik sampai 2kg, la nie berat statik pulak..dugaan~
tapi Alhamdulillah cek jantung baby ok..kaki bengkak sikit la..
yang lain2 takde masalah..

al-kisah follow up last week (Jumaat), BP dan air kencing sy ok je..
next follow up Jumaat nie, utk cek BP dan air kencing lagi..huhu
next TCA pulak hari Isnin (12.5.2014) n jumpa doc sekali..
harapnya takde masalah..amin~

* pesanan sedara mara suruh sy banyak berjalan supaya dipermudahkan bersalin..in shaa Allah
tapi ini memang petua orang tua-tua kan? mudah-mudahan hendakNya..

Wednesday, April 30, 2014

M2B : Check Up April 2014 - 33w, 35w & 36w

Assalamualaikum..

hari nie hari terakhir dalam bulan April..
cepatnya bulan berganti..
esok dah masuk bulan Mei n tup tup dah nak deliver..ohhh!!!

al-kisah check up sy combinekan sekali utk sebulan yea..lagi senang..
(tapi ingat2 lupa lah ceritanya..hihi)

Check Up 33w (2.4.2014)

check up mcm biasa hari nie..berat naik 1.3kg..cemas jugak sbnrnya..
tapi ok lagi, tak perlu refer doc..papepun tetap kena observe la..
BP ok..Hb tak cek kali nie coz belum sebulan..
kaki dah start membengkak coz hari sebelum tu sy attend kursus 1hari di Batu Kikir..
asyik duduk berlunjur je, so naiklah bengkaknya..
dah lah tengah sarat kan..
Alhamdulillah yg lain takde masalah so blh balik awal..hii~

Check Up 35w (16.4.2014)

pagi ni check up sepatutnya pukul 9.00 pg..tapi sy dtg pukul 9.30pg..
memang tersangatlah ramai yg masih tunggu turn..
yg dtg pukul 8.00 pg pun ada yg tak setel lagi..huh
dalam pukul 11.30 pg baru nama sy dipanggil, jenuh menunggu kot..
berat naik 1.1kg, so oklah..BP pun ok..
Hb pulak Alhamdulillah naik balik dari 10.3 jadi 12.5..syukur sangat~
kaki mula membengkak dengan jayanya..dah jadi bam bam :) hihi..
cek perut semua ok..baby pun kemain aktif lagi..
setel semua dalam pukul 12.00 tghr..
ohh perut dah terasa lapar..

oleh sbb hari nie amik cuti, so petang tu buat maternity shoot part 2..
camerawoman sy semestinya anak buah sy :) hihi..
maternity shoot part 1 tak berapa nak ok, so terpaksalah shoot balik..
nanti lepas deliver sy stori mori yea dear :)

Check Up & Scan 36w (28.4.2014)

sepatutnya check up n scan pd 29.4.2014, tapi Jumaat lepas nurse call mintak dtg scan hari Isnin coz hari Selasa doc ada meeting..
so, sy buat check up dulu di KD TK sebelum g scan kat KK Pasir Panjang..
sy terpaksa potong q sbb nakg scan..hihi sori yg lain :)
aduhaiii..berat sy berlebihan nampaknya minggu nie..
naik 2kg so extra 1kg okeh! adoiii..
masalah lah pulak..
Alhamdulillah BP ok..

so, oleh sebab nakg scan..nurse suh inform doc sekali pasal berat extra tuh..
coz kalau dah terlebih berat, dorg kena pantau BP selalu kan..
eh citer pasal scan dulu..Alhamdulillah dapat tgk si comel kami yg sgt lasak itu :)
doc kata air ketuban ok, uri pun ok..
baby lagi2lah ok..masa checkup nurse kena kick n masa scan doc pulak kena kick..hihi
hamboiii baby, aktif sungguh anak ibu nie yea..
berat baby dah cecah 2.2.kg..

lepas scan, tanya doc pasal berat terlebih tuh..
doc tu kata takde masalah..
tapi kan, tadi nurse call suh dtg check BP hari Jumaat nie..
semuanya sbb berat terlebih tu..erm ikut jelah demi kesihatan baby :)
doakan sy dan baby ok yea kawan2! huhu..

Thursday, April 24, 2014

M2B : 36w Sudah


Assalamualaikum..

hari ni kandungan sy dah pun berusia 36w 2d..
tinggal beberapa minggu je lagi utk baby keluar..
tapi tak semestinya jugak kan..
mana tau baby nak keluar awal, tak sabar nak tengok dunia :) hii..
apapun, in shaa Allah sy dah ready..
walaupun skrg masih lagi berulang alik keje ke Seremban..huhu
bila tah nak cuti..

macam2 perasaan yg sy rasa sekarang nie..
excited, berdebar dll.
hanya Allah saja yg tahu..
Alhamdulillah persiapan semua pun dah ready..
cuma set berpantang tak beli lagi, asyik postpone je..huh

mudah-mudahan semua urusan bersalin nanti dipermudahkan..amin~
sy mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki atas segala salah silap sy walaupun kita kenal di alam maya..
mana tau ada tersalah cakap ke..terkutuk ke kan..hii
doakan sy yea kawan2!!

Friday, March 28, 2014

M2B : Check Up March 2014 - 29w & 31w

Assalamualaikum..

selamat petang dear mummy semua!
nape lah malas sgt nak menaip nie..
makanya terhasillah entri terkumpul nie..

pasal maternity shoot nie nanti sy sambung yea..
mcm tak puas hati dgn gambar2 tu..huhu
oklah sekarang nak cite pasal check up je dulu..

Check Up 29w (5.3.2014)

inilah first time checkup 2w lepas dah masuk 3rd trimester..
so akan mengadap nurse setiap 2 minggu sekali mulai hari nie..
arini, sy dtg terlambat 10min je..tp dah ramai org..
mase tu baru pukul 8.10 pg..
dpt turn no 14..
pukul 9.30 pg baru sampai turn sy..
tapi Alhamdulillah takde prob, so lepas checkup dah boleh balik..
mcm biasa, timbang berat --> cek tekanan darah --> cek baby

Check Up 31w (19.3.2014)

hari nie kononnya nak dtg awal, tapi dapat no 12 jugak..hihi
mujur tak tunggu lama mcm sebelum nie..
cek berat, naik just 700g n tak sampai 1kg..ok lagilah..
cek tekanan darah ok!
tapi Hb sy turun..uwaaaa~~
padahal makan Iberet Folic tu..aduhhh
rugi je beli mahal2 tapi darah kurang jugak..
nurse siap guna pen merah tulis tuu..
sebab sebelum nie Hb sy 12.3 tapi turun jadik 10.5
masa nurse cek jantung baby, mcm biasa baby kick dr dalam 2x..haha
terperanjat nurse tu..amboi aktif betul anak ibu nie yea..

so lepas check up ritu terpaksalah makan makanan yg boleh tambah darah..
contohnya kerang, hati, buah betik, mangga dll.
berkemungkinan jarak masa antara makan ubat dgn minum susu waktu pagi tu terlalu dekat..
so ubat tak sempat nak absorb dlm badan kan..mungkinlah~

harap-harapnya next week check up 33w, Hb naik balik..huhu
risauuu kot..
coz ada kawan tu kurang darah, kena warded before bersalin..
oh no!!!

nie lah Iberet Folic yg sy makan since 27w..
sebenarnya rasa mcm leceh nak makan ubat 4biji, so kalau mkn nie senanglah kan telan sebijik je..hihi
harganya kat farmasi RM40 tapi sy dapat RM34 sbb jadik member..

nah 1 lg pic buat mummy2..hihi
>_~
(perut sy comel je, so dlm gmbar tak nampak sgt pun baby bump yg comel tu ;) hii...)

Friday, February 28, 2014

Syukur Ya Allah!

Assalamualaikum..

syukur Alhamdulillah baby dlm kandungan sy dah masuk 7 bulan..
petang semalam ada appointment utk scan 28w di KK Pasir Panjang..
so, kerja half day jelah semalam..nasib bos ok :) hihi..
tengahari dari ofis di Seremban terus je ke KKPP..
for sure lah IH yg drive kan, kami kerja 1 ofis :)
memang tepat2 sampai before pukul 2.00 ptg..
kenalah tunggu kejap coz pintu KK berkunci lagi..
dah boleh masuk tu, terus je ke kaunter..n dapat turn no 2 utk check up..excited sgt :)
so tak perlulah nak tunggu lama kan..sebab belum lunch lagi..huk2

masuk2 jumpa doc, terus baring utk scan..
searching for the baby .......
yeay nampak baby ibu n ayah kat dalam tu..
memang clear even 2D je pun..
mulanya berdebar jugak..hii
IH pun tengok jugak..lagilah excited kan..
doc tunjuk n terangkan satu persatu..
dapat tengok badan baby, kaki, tangan, jantung n semuanya lah..
jantina?? yes..kami dah tau dah pun, baby siap angkat kaki supaya kami boleh pastikan jantinanya..
macam tulah anak ibu n ayah..hihi..(sebelum tu siap pesan kat baby jgn nyorok2kan)
tapi surprise yea mommy2 semua :) tunggu baby keluar nanti..hihi

the baby :)

air ketuban pun ok, so far dlm range (11.5) n kalau tak silap doc kata, range dalam 5-20..
berat baby dah mencecah 1.2kg sekarang dan membesar dgn sihat..
Alhamdulillah baby kami sihat..syukur sgt Ya Allah!
ibu baby pun makin sihat..hihi
doc siap pesan supaya berat naik 1kg je utk 2 minggu (sbb berat terlebih 200g baru2 nie)..
erm, baik doc!!
next scan 36w..

so ibu n ayah dah boleh sambung shopping barang baby :)
kemain excited masing2..hihi

Wednesday, February 26, 2014

M2B : Bermulalah 3rd Trimester ^_^

Assalamualaikum..

hai semua!
Alhamdulillah semalam genap 28w maka bermulalah 3rd trimester yg mendebarkan..
rasa berdebar-debar pulak..
start skrg dah kena kira pergerakan janin sampai 10x..
so tak boleh miss yea..
mudah2an semoga semuanya dipermudahkan kelak..
in shaa Allah..

tak sabar nak scan esok..
siap pesan kat baby supaya jgn nyorok2 time doc scan..hii
harap baby sihat yea syg..

comelnya baby gurl nie :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...