Showing posts with label 2nd trimester. Show all posts
Showing posts with label 2nd trimester. Show all posts

Thursday, March 06, 2014

M2B : Pengalaman Trimester Kedua

Assalamualaikum..

cepatnya masa berlalu kan..dah masuk 3rd trimester dah pun..
macam2 pengalaman manis sepanjang 2nd trimester..
Alhamdulillah..

jom sy kongsikan pengalaman sepanjang 2nd trimester pregnant..
mungkin pengalaman kita berbeza-beza kan..

  1. Seluar/Baju tak muat : seluar jeans/tracksuit mmg dah tak pakai lagi..even baju kurung pun sama..so terpaksalah g kerja pakai skirt n blouse aje..kalau g kenduri kahwin, jubahlah yg terbaik..kalau dok umah pulak, lebih selesa dengan baju kelawar even di siang hari..hihi
  2. Selera makan makin bertambah..setiap kali check up, berat badan sure akan naik 2kg atau lebih 200g..so kena maintain makan..teringin nak makan durian, at last dapat jugak :) yippie!! tapi takdelah makan sebijik terus kan..siap search kat google, ibu mengandung blh makan 2 ulas je sehari, tak boleh byk2 coz durian tu panas..so dapat merasa jugak even durian tu mahal :) IH yg turutkan n MIL sponsor..hihi suke :)
  3. Kaki cramp : sesekali kaki sy akan cramp masa tido..mungkin sbb sejuk sgt n tak pakai selimut..pernahlah 2-3 kali merasa..mmg sakit sangat n rasa nak nangis..huhu
  4. Kerap buang air : rasanya dah mmg jadi rutin harian kot..macam 1st trimester, rasa tu tetap sama..lagi-lagi time baby betul2 menekan ari-ari..fuhh
  5. Baby bump : masa 4 bulan, baby bump belum ketara lagi..ramai kata keciknya perut, tak nampak..masuk 6 bulan, baby bump dah pun ketara..baju kecik2 dah tak muat yea..hihi..masa nie rasa 'macam comel je' kan..ahax
  6. Emosi : kestabilan emosi adalah sgt kurang..so mmg sgt sensitif ok! tak boleh silap sikit, sure banjir dibuatnya..tapi kesian kat baby kn..pemujuk setia ialah IH walaupun dia yg bersalah..hiks..
  7. Gerakan baby : pernah masa minggu berapa tah, nurse tanya baby dah gerak lum..tapi jawab lum rasa lagi..elok berapa hari pastu terasa geli-geli kat perut..oh itu yea gerakan baby? happy sgt :) suka tengok perut sendiri bila baby bergerak-gerak n sgt aktif..sambil tu bercakap2 ngan baby :)
  8. Kuat berpeluh : time pregnant nie sy rasa panas je n kuat berpeluh..kadang2 tu sampai 3-4x mandi dlm sehari sbb rasa tak selesa..huhu
  9. Cepat penat : sy jadi tak suka jalan jauh..IH ajak keluar pun sy malas..sebabnya sy cepat bosan n penat nak jalan jauh2..apatah lagi bila tulang punggung nie sengal sentiasa..time weekend,baik dok umah n baring2 :) hihi..tapi kalau ajak shopping barang baby, mmg sgt bersemangat..hoho
erm apa lagi erk?? dah tak ingatlah..
so itu aje kot yg sy rasa sepanjang 2nd trimester..
masuk 3rd trimester rasa berdebar-debar pulak..
nx week dah masuk 30w..ohh!!
dah kena prepare beg n simpan dlm kereta..
tapi baju baby semua pun tak basuh lagi..huk2..
till then, doakan yg terbaik utk kami yea m2b sume :)

Wednesday, February 26, 2014

M2B : Monthly Check Up - 27w & ATT Dos 2

Assalamualaikum..

selamat petang bakal2 ibu n pembaca setia blog sy :)
Alhamdulillah rasa mcm cepat je minggu2 berlalu..

- entri pending -
al-kisah check up sy last week..

5th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[19.2.2014]
27w

arini sy taknak keluar lewat2 lagi coz nanti lambat sampai turn n jenuh menunggu..
so seawal 8.10pg dah muncul kat KD..
org tak ramai lagi..oklah tu..
sy org ke 10 kot..

macam biasa, kena menunggu jugaklah..tapi tak lama mcm sebelum nie..
dlm 8.30 pg tu, nama dah kena panggil utk ambil sampel air kencing..
pastu duduk jap n tak lama tu nama kena panggil balik..
timbang berat naikkk 2.2kg okeh..huh
pastu cek tekanan darah (ok normal) ---> cek Hb 12.3(turun sikit dr sebelum nie)
JK inform kena injection ATT Dos 2 arini..aduhhh!!
pas cek darah, cek perut n jantung baby..
masa JK cek jantung tu, baby tiba-tiba kick dari dalam..
amboiii marah nampak..hihi

everything ok..
setel cek perut, masuk bilik suntikan utk dicucuk..
adoiii..masa JK cucuk jarum tu tak sakit lagi, tapi bila ubat tu masuk mmg rasa sakit sgt..
maka bermulalah kesengalan di lengan kiriku..huhu
pastu dah boleh balik..yeay!

dah masuk 3rd trimester, check up pun dah start 2 minggu sekali..
so next check up 5.3.14..

next week (27.2.14) means esok scan 28w..
tak sabar sangat nak tengok baby ibu n ayah..
if baby menyorok esok, terpaksalah scan di klinik swasta next time..
>_<

Sunday, February 09, 2014

Monthly Check Up : 23w & ATT Dos 1

Assalamualaikum..

hai pembaca setia blog pink sy..
terima kasih sbb sudi singgah sini..

Alhamdulillah, kejap je rasanya kandungan sy dah berada di akhir trimester ke 2..
sure rindu pengalaman nie nanti..hihi
al maklumlah 1st experience kan..
diharapkan si comel kami nie akan kekal sihat dan sempurna hendakNya..

4th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[21.1.2014]
23w

pagi nie sy terlewat sampai di KD..makanya bila sampai tu orang dah ramai..
masa tu pukul 8.30 pg..terlewat 1/2 jam pulak..
so dgn sabarnya menunggu..
orang ramai pulak tak putus2 dtg..yg bawak baby, bawak perut, bukak buku pink semua ada..
sudahnya pukul 11.00 pg baru nama sy dipanggil..
jenuhnya menunggu..naik kematu rasanya..
macam biasa mula2 timbang berat (62.8kg)-> cek blood pressure -> cucuk jari cek darah (12.5)-> cek perut n jantung baby..

Saturday, February 01, 2014

M2B : Oh Manisnya Air Gula!

Assalamualaikum..
hai hai hai..
bila korang tgk tajuk entri nie sure dah dapat agak pasal apa kan..
hihihi..
for sure la kena minum air gula..

semua m2b takkan terlepas dari minum air gula..
ini utk kenalpasti sama ada m2b tu ada penyakit diabetes or tak..
sure ada yg pernah rasa kan? 
apa yang korang rasa? 
hihi..sure ada macam2 pengalaman..
dgr katanya kalau minum tu rasa nak muntah lah, tak boleh telan lah..
dan macam2 lagi..
jom kongsikan pengalaman korang yg pernah minum air gula nie..

MGTT @ Klinik Desa Teluk Kemang
[6.1.2014]
19w

al-kisah sy kena minum air gula..
pd minggu ke 19 sy dah disenaraikan utk minum air gula nie..
rasa macam awal je lagi kan..hii
tapi takpelah, lagi cepat lagi bagus..
apa yg sy rasa? 
erm, kalau tanya sy..sy rasa air gula tu sangat manislah..haha
bayangkan jelah air gula yg kita guna utk bancuh dgn kordial tu..
betapa manisnya kan..
orang kata minum dgn 1 nafas..gila ke apa..haha
jenuh kot nak telan secawan besar air gula tu dgn 1 nafas..ekeke
Alhamdulillah, takdelah lama sgt sy mengadap air gula tu..
tp berkali2 teguk jugaklah nak habiskan..
janji dapat habiskan..hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...