Wednesday, December 31, 2014

Puri Sayur-sayuran Untuk Azeem

Assalamualaikum..

hai..nie nak share puri sayur2an yg sy beri pd Azeem..sebelum nie sy share puri buah kan? tak perasan? meh klik SINI..

5-8 Dis 14

sayur pertama sy bagi Azeem ialah puri LOBAK MERAH @ CARROT..masa buat nie tak sempat nak pam susu so sy gunakan air suam je masa blend..kalau campur susu jadi carrot susu :) nyummm..carrot nie favorite Azeem..berselera betul makan carrot n sgt lawas poo poo Azeem..

cara penyediaan puri lobak merah nie same cam penyediaan puri buah sblm nie..cuma perlu buang kulit > cuci > potong dadu > kukus > blend >> siap!!

4 days rules masih sy kekalkan..so senang sikit nak pantau kan..so dah lulus makan carrot nie, sy kenalkan dgn sayur kedua untuk Azeem..


9-12 Dis 14

puri sayur kedua ialah puri BROKOLLI..ermmmm Azeem sgt tak suka makan puri nie..ahaha bak kata ayah Azeem, cam ibu dialah tu tak makan sayur..kweng3, kantoi di situ..setiap kali bagi makan puri nie, sure tak habis..luluslah 2-3 suap pastu Azeem mengamuk..haha..tapi sy teruskan jugak untuk 4 hari..even makan sikit je, Azeem takde masalah utk poo poo..

penyediaan sama jugak..kukus n blend..sayur2 nie tak boleh kukus lama2 yea takut hilang khasiatnya..


13-16 Dis 14

sayur ketiga untuk Ahmad Azeem ialah puri LABU..rasa labu nie lebih kurang rasa brokolli je..cuma manis sikit lah..tapi Azeem kurang suka makan labu..makan tu makan jugak..ada sekali tu habislah dimakannya..hehe

penyediaannya pun sama jugak..masa nie sy buat sekali dgn puri brokolli so kukus sebelah2 je dlm satu bekas..jimat serba serbi coz time nie terlebih rajin :) opsss..


17-20 Dis 14

last sekali sy bagi Azeem makan puri KENTANG..sebabnya masa tu kentang je yg ada, jadiklah..ingatkan taknak bagi kentang sbb takut Azeem kembung perut tapi try jelah..seperti sayur sebelum nie, Azeem kurang suka makan kentang, pasti je tak habis..masa buat nie sy campurkan dgn susu yg dah siap perah..nampak cantik je teksturnya kan :)

penyediaan masih sama cuma yg nie sy kukus lama sikit sebab kentang lambat nak empuk..patutnya bagi sweet potato kan, tapi sy bg kentang biasa je..namanya potato jugak kan..hehe

oklah, 19 Dis tu Azeem dah 7 bulan..patutnya dah tukar menu kan.. tapi sebab amalkan 4days rules, takpelah lebih 2 hari..hee suka suki kan..

selesai je bagi Azeem puri buah2an dan sayur2an, Azeem dah boleh makan bubur campur puri pulak! horreyy..biras sy yg doc tu sarankan sy beli beras dlm tin Cerelac tu..so mmg tak masak bubur lah kan..ibu yg sangatttt rajin..senang je terus bancuh..heee..tapi sy akan masakkan bubur untuk Azeem jugak nanti :) demimu anak~

nanti sy update menu 7 bulan untuk Azeem yea..sebelum tu, nak belanja pic Azeem menjamu selera :) hehe..

time nie tgh makan puri brokolli..berkerut2 dahinya..

yang nie pulak masa makan puri kentang..comotnya la hai super hero ibu nie :)

~ Tamat ~
♥♡♥♡♥♡♥


Tuesday, December 30, 2014

Azeem 7 bulan

Assalamualaikum..

Alhamdulillah 19 Dis lepas Azeem dah 7 bulan..
si kecil super hero kami..
makin banyak ragamnya..
tapi sgt menyenangkan bila tiba waktu malam..
sebabnya, Azeem akan tido sampai pagi..
terjaga pun untuk menyusu je..
itu so far la kannn..pasnie tak taulah pulak..hihi

kebolehannya skrg..
Azeem da laju merangkak..
skrg dok sibuk memanjat kerusi la..kotak mainan laa..
setiap masa kena pantau takut jatuh..
mainan2 dah tak heran sgt dah..
kalau selain mainan dia, heranlah..
cth cam hp kite ke..selain brg mainan dia lah..
dah boring agaknya hari2 dgn mainan..

kalau bukakkan tab ajar ABC bkn main suka lagi..
kenal binatang pun suka sbb dgr bunyik binatang tu..hii
tak kesah dgn sesape yg amik n pegang dia..
tapi mmg tak lamalah..haha
pantang kalau nampak ibunya melintas n tak amik dia, sure menangis sekuat hati..hai anak manja..

kalau dibawak berjalan, mmg senang sgt..
on da way pegi akan tido..
jln2 dlm shopping mall or kenduri kawen diam je..
kalau lapar mmg merengeklah..
pastu balik sure tido jugak dlm kereta..
Azeem mmg senangkan ibu ayah..

mudah-mudahan Azeem membesar dgn sihat yea syg..
jadi anak yg soleh n dgr ckp ibu ayah..
taat dgn perintah Allah..
amin ya rabb..


♥♡♥♡♥


Bunga Tangan Pearl Untuk Dijual!

Assalamualaikum..

hai bakal b2b kat luar sana! 
sy nak JUAL hb yg sy gunakan masa nikah nie..
ada yang berkenan dan berminat??
harga kasih sayang sy bagi :)
boleh emel terus kat sy yea..hee tq!!




boleh tengok review DI SINI yea..

♥♥♥

Sunday, December 14, 2014

Eczema

Assalamualaikum..

nie entri yg dah lapuk kat draft..sori lambat share yea dear semua..

ekzema?? apa tu?? kalau nak tau jom baca link nie Eczema

ceritanya bermula pada suatu hari..ada tompokan pink kat pipi kanan Azeem sblh mulut..mulanya ingatkan ruam biasa, so just sapu losyen baby johnson's..lama-lama ruam tu makin besar..dahla nak Raya masa tu..aduhaiiii

sehari sebelum Raya ruam tu still ada n makin merah..risau dibuatnya..yelaaa nak Raya kan, tak comel pipi Azeem nanti..dahla jumpa org, nanti for sure asyik ditanya kenapa..so jumpa biras sy (kakak ipar IH) yg juga Doc Kanak2 kat rumah MIL..dia suggest guna krim Ezerra..jadinya malam tu jgak call kakak sy n kebetulan dia mmg kat Pekan PD..mintak tolong dia belikan di farmasi Alpro..ok dapatlah krim tu dgn harga RM48 (harga asal RM69.90 kot)..tak sabar nak sapukan kat pipi Azeem..

esoknya tu Hari Raya..giliran beraya di rumah MIL..tghr balik rumah mak baru dpt krim tu n terus je sapu kat pipi Azeem..dlm beberapa hari nampak ok dah sikit..tapiiii..ruam tu susah sgt nak hilang..dekat 2 minggu guna..

Friday, December 12, 2014

Puri Buah-Buahan Untuk Azeem

Assalamualaikum..

hai setelah 2 bulan tak mengarang..tuptup keluar entri Lazada Contest pulak kan..haha
bab2 shopping on9 mmg laju je jari nie mengarang..opss!

nie pun tangan laju je mengarang time Azeem tgh tido dgn lenanya..mata ibu jadi mata panda la jawabnya..huuu

Azeem dah 6 bulan lebih dah pun..so dah boleh makan solid food..hari tu kemain teruja nak bg Azeem makan kan..tapi tak teruja @ penyakit M nak up entri..hihi..
kat sini sy combinekan sekali utk puri buah yea..takyah nak byk2 entri kan..nak senang je kan..hiks~

19-22 Nov 14

Shopping RM1212 Di Lazada Malaysia [Contest]

Assalamualaikum..

Klik banner untuk join

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...