Friday, March 28, 2014

M2B : Check Up March 2014 - 29w & 31w

Assalamualaikum..

selamat petang dear mummy semua!
nape lah malas sgt nak menaip nie..
makanya terhasillah entri terkumpul nie..

pasal maternity shoot nie nanti sy sambung yea..
mcm tak puas hati dgn gambar2 tu..huhu
oklah sekarang nak cite pasal check up je dulu..

Check Up 29w (5.3.2014)

inilah first time checkup 2w lepas dah masuk 3rd trimester..
so akan mengadap nurse setiap 2 minggu sekali mulai hari nie..
arini, sy dtg terlambat 10min je..tp dah ramai org..
mase tu baru pukul 8.10 pg..
dpt turn no 14..
pukul 9.30 pg baru sampai turn sy..
tapi Alhamdulillah takde prob, so lepas checkup dah boleh balik..
mcm biasa, timbang berat --> cek tekanan darah --> cek baby

Check Up 31w (19.3.2014)

hari nie kononnya nak dtg awal, tapi dapat no 12 jugak..hihi
mujur tak tunggu lama mcm sebelum nie..
cek berat, naik just 700g n tak sampai 1kg..ok lagilah..
cek tekanan darah ok!
tapi Hb sy turun..uwaaaa~~
padahal makan Iberet Folic tu..aduhhh
rugi je beli mahal2 tapi darah kurang jugak..
nurse siap guna pen merah tulis tuu..
sebab sebelum nie Hb sy 12.3 tapi turun jadik 10.5
masa nurse cek jantung baby, mcm biasa baby kick dr dalam 2x..haha
terperanjat nurse tu..amboi aktif betul anak ibu nie yea..

so lepas check up ritu terpaksalah makan makanan yg boleh tambah darah..
contohnya kerang, hati, buah betik, mangga dll.
berkemungkinan jarak masa antara makan ubat dgn minum susu waktu pagi tu terlalu dekat..
so ubat tak sempat nak absorb dlm badan kan..mungkinlah~

harap-harapnya next week check up 33w, Hb naik balik..huhu
risauuu kot..
coz ada kawan tu kurang darah, kena warded before bersalin..
oh no!!!

nie lah Iberet Folic yg sy makan since 27w..
sebenarnya rasa mcm leceh nak makan ubat 4biji, so kalau mkn nie senanglah kan telan sebijik je..hihi
harganya kat farmasi RM40 tapi sy dapat RM34 sbb jadik member..

nah 1 lg pic buat mummy2..hihi
>_~
(perut sy comel je, so dlm gmbar tak nampak sgt pun baby bump yg comel tu ;) hii...)

Tuesday, March 25, 2014

Teaser..


Assalamualaikum..

hai mummy2!!
nie nak tepek dulu 1 pic teaser..
sure ada yg dapat teka kan? hii..
nanti update lagi yea..
kbai~ ;)

Al-Fatihah & Salam Takziah

Assalamualaikum..

hai warga blogger semua!
malam tadi PM dah umumkan yg MH370 hilang di Selatan Lautan Hindi..
mudah-mudahan keluarga para penumpang dan anak kapal tabah dan sabar dgn berita nie..

Salam Takziah buat keluarga mereka..
dan Al-Fatihah buat mereka yg telah kembali ke pangkuan Allah..





Thursday, March 13, 2014

M2B : Mendobi Baju Baby

Assalamualaikum..

hai mummy2 yg sedang membaca :)
tq rajin singgah sini yea..

ok arini nak citer pasal mendobi baju baby..
wah tiba2 bersemangat pulak..
oleh sebab weekend je free, so jumaat lepas sy decide nk rendam baju baby..
itupun mlm lepas balik keje..excited *_*
balik keje tu smpt ajak IH g ECO carik besen comel..hihi
semuanya nak baru ibu baby nie tau..
IH turutkan aje kemahuan sy..suke3!

even baru nak masuk 30w, takpelah..siap2 basuh dari awal kan senang..
so jumaat mlm tu rendam, pg sabtu tu just bilas n spin guna mesin basuh..
syg pulak nak basuh guna mesin, bukan kotor pun baju baru tu kan..lagipun sikit je..
sy rendam guna Pureen Detergent mcm dlm gmbr kat bawah nie..
best je bau sabun nie..bau baby :)
(sy tak suka guna jenis powder, so grab yg liquid jela)

oleh sebab cuaca skrg nie sangat panas, tengahari je baju2 nie sume dah kering..
tak payah nak tunggu petang..nanti makan dek hari pulak baju2 tu kan..


Pureen Detergent yg sy gunakan..

1 besen utk tuala..
1 besen lagi utk baju+seluar+mittens+booties baby..
kalau tak asingkan, mmg penuhlah baju2 tu dengan bulu2 tuala..huhu

so tinggal barut, bedung n sarung bantal+tilam je yg belum basuh..
my sis masih dalam proses menyiapkannya..
tak tahu bila nak siap tu..huhu

basuh baju nie hari sabtu tapi hari ahad baru sempat nak lipat..hihi
al maklumlah sabtu tu bz dengan kenduri..cehh alasan kan..
tak sabarnya nak tgk baby pakai ;) ibu sgt excited okeh..hii

skrg dlm proses skodeng rompers utk baby..cute2 tp kena bandingkan harga..
ada yg tau kat mana murah??

*gambar kat ampaian tak sempat snap la..huhu

Wednesday, March 12, 2014

Ulangtahun Pertama & Bertambah Usia

Assalamualaikum..

hai awk semua..selamat tengahari :)
kesibukan melanda so membataskan sy utk update entri baru..huhu

8 Mac baru nie genaplah setahun sy menjadi yg HALAL buat suami tercinta..Alhamdulillah
mudah-mudahan kami beroleh keberkatan daripadaMU..amin
Terima kasih Ya Allah kerana mengurniakan seorang suami yg penyayang buatku..
Terima kasih IH sbb sudi n sabar melayan kerenah isterimu sepanjang setahun nie..hihi
nak2 nya masa pregnant nie, lagilah IH jd sgt penyabar..hiks
malam tu kami buat kenduri tahlil dan doa selamat kat rumah mak..
Alhamdulillah semuanya berjalan lancar..

9 Mac pulak bertambahlah lagi setahun usia sy..
Alhamdulillah syukur Ya Allah kerana memberi kesempatan untukku bernafas di bumiMu, diberikan suami yg setia disisiku dan dikurniakan keluarga yg bahagia..

jom layankan 2 pics kat bawah nie..

kek anniversary kami..
kek birthday? xde pun..
nie pun kena beli sendiri..huk2

pic nie my sis yg snap..layankan aje..hihi

#prayforMH370

Friday, March 07, 2014

M2B : Mengidam Lagi Ke?

Assalamualaikum..

hai dear!
selamat petang :)

erm..kebosanan kat ofis keseorangan skrg nie..
so sempatlah mengarang..
mengidam?? dah 7 bulan pun mengidam lagi ke erk?? hihi..
nak kate mengidam tu idak le..cuma kepingin nak makan..
request kat IH nak makan ABC yg sedap, siap ada eskrem atas die..
kemain demand lagi kan..
sblm nie mmg dah dapat rasa ABC, tapi mcm biasa jela..

so IH pun terfikir satu tmpt kat area pekan PD..
mmg IH tak pernah bwk sy ke situ..
so smlm tercapailah hasrat nak makan ABC sedap tu..hihi
balik keje terus terjah tempat tu..

sampai2 je kat meja, mmg nampak mcm menarik je..
bila rasa..fuhhh mmg bestlah dari ABC kedai mamak bawah payung..hihi
kedai nie kedai org Melayu..
memang sgt puas hati..
makan sampai licin okeh! haha..

IH pulak order burger Double Trouble..
so share je makanan tu, yg penting sy dpt ABC..
burger pun not bad..mmg best!
next time boleh dtg lagi :)

jgn terliur yea tgk pic kat bawah nie..hihi

hah, nie la rupe ABC tu..

yg nie pulak burger Double Trouble..hiks

* tunggu IH balik dr solat jumaat, pastu nakg lunch..huhu..baby da lapar :)

Thursday, March 06, 2014

Teringin Buat Maternity Photoshoot

Assalamualaikum..

hai dear m2b semua n silent reader :)
diharap sihat sejahtera hendaknya..

pernah tak m2b tgk pics maternity?
n ada rasa teringin tak nak buat jugak?
bukan apa, utk disimpan sebagai kenangan..

especially, mcm sy yg baru 1st pregant nie kan..
semangat nak buat..
rasa macam teringin sgt nak buat tapi belum ada kesempatan n photog..huhu
ada sesape yg sudi jadi photog sy tak? hihi..

masa sblm kahwin, konon nak buat pre wed tp tak kesampaian..
lepas kahwin pulak, nak buat post wed (FOC dr photog) tp photog asyik bg reason jeq..al maklumlah photog kami bermasalah dgn kami..so tak kesampaian lagi la hasrat tu..sedih kan~
harap2 utk 1st pregnant nie dapatlah buat maternity photoshoot even simple aje..

jom tengok gambar2 comel maternity photoshoot mereka nie..
sweet sgt..
>_<







yg last nie gmbr blogger Puan Mah :) kidnap dr blog dia..hii
cumelll je..husband nya pun sporting..


M2B : Pengalaman Trimester Kedua

Assalamualaikum..

cepatnya masa berlalu kan..dah masuk 3rd trimester dah pun..
macam2 pengalaman manis sepanjang 2nd trimester..
Alhamdulillah..

jom sy kongsikan pengalaman sepanjang 2nd trimester pregnant..
mungkin pengalaman kita berbeza-beza kan..

  1. Seluar/Baju tak muat : seluar jeans/tracksuit mmg dah tak pakai lagi..even baju kurung pun sama..so terpaksalah g kerja pakai skirt n blouse aje..kalau g kenduri kahwin, jubahlah yg terbaik..kalau dok umah pulak, lebih selesa dengan baju kelawar even di siang hari..hihi
  2. Selera makan makin bertambah..setiap kali check up, berat badan sure akan naik 2kg atau lebih 200g..so kena maintain makan..teringin nak makan durian, at last dapat jugak :) yippie!! tapi takdelah makan sebijik terus kan..siap search kat google, ibu mengandung blh makan 2 ulas je sehari, tak boleh byk2 coz durian tu panas..so dapat merasa jugak even durian tu mahal :) IH yg turutkan n MIL sponsor..hihi suke :)
  3. Kaki cramp : sesekali kaki sy akan cramp masa tido..mungkin sbb sejuk sgt n tak pakai selimut..pernahlah 2-3 kali merasa..mmg sakit sangat n rasa nak nangis..huhu
  4. Kerap buang air : rasanya dah mmg jadi rutin harian kot..macam 1st trimester, rasa tu tetap sama..lagi-lagi time baby betul2 menekan ari-ari..fuhh
  5. Baby bump : masa 4 bulan, baby bump belum ketara lagi..ramai kata keciknya perut, tak nampak..masuk 6 bulan, baby bump dah pun ketara..baju kecik2 dah tak muat yea..hihi..masa nie rasa 'macam comel je' kan..ahax
  6. Emosi : kestabilan emosi adalah sgt kurang..so mmg sgt sensitif ok! tak boleh silap sikit, sure banjir dibuatnya..tapi kesian kat baby kn..pemujuk setia ialah IH walaupun dia yg bersalah..hiks..
  7. Gerakan baby : pernah masa minggu berapa tah, nurse tanya baby dah gerak lum..tapi jawab lum rasa lagi..elok berapa hari pastu terasa geli-geli kat perut..oh itu yea gerakan baby? happy sgt :) suka tengok perut sendiri bila baby bergerak-gerak n sgt aktif..sambil tu bercakap2 ngan baby :)
  8. Kuat berpeluh : time pregnant nie sy rasa panas je n kuat berpeluh..kadang2 tu sampai 3-4x mandi dlm sehari sbb rasa tak selesa..huhu
  9. Cepat penat : sy jadi tak suka jalan jauh..IH ajak keluar pun sy malas..sebabnya sy cepat bosan n penat nak jalan jauh2..apatah lagi bila tulang punggung nie sengal sentiasa..time weekend,baik dok umah n baring2 :) hihi..tapi kalau ajak shopping barang baby, mmg sgt bersemangat..hoho
erm apa lagi erk?? dah tak ingatlah..
so itu aje kot yg sy rasa sepanjang 2nd trimester..
masuk 3rd trimester rasa berdebar-debar pulak..
nx week dah masuk 30w..ohh!!
dah kena prepare beg n simpan dlm kereta..
tapi baju baby semua pun tak basuh lagi..huk2..
till then, doakan yg terbaik utk kami yea m2b sume :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...