Friday, February 28, 2014

Syukur Ya Allah!

Assalamualaikum..

syukur Alhamdulillah baby dlm kandungan sy dah masuk 7 bulan..
petang semalam ada appointment utk scan 28w di KK Pasir Panjang..
so, kerja half day jelah semalam..nasib bos ok :) hihi..
tengahari dari ofis di Seremban terus je ke KKPP..
for sure lah IH yg drive kan, kami kerja 1 ofis :)
memang tepat2 sampai before pukul 2.00 ptg..
kenalah tunggu kejap coz pintu KK berkunci lagi..
dah boleh masuk tu, terus je ke kaunter..n dapat turn no 2 utk check up..excited sgt :)
so tak perlulah nak tunggu lama kan..sebab belum lunch lagi..huk2

masuk2 jumpa doc, terus baring utk scan..
searching for the baby .......
yeay nampak baby ibu n ayah kat dalam tu..
memang clear even 2D je pun..
mulanya berdebar jugak..hii
IH pun tengok jugak..lagilah excited kan..
doc tunjuk n terangkan satu persatu..
dapat tengok badan baby, kaki, tangan, jantung n semuanya lah..
jantina?? yes..kami dah tau dah pun, baby siap angkat kaki supaya kami boleh pastikan jantinanya..
macam tulah anak ibu n ayah..hihi..(sebelum tu siap pesan kat baby jgn nyorok2kan)
tapi surprise yea mommy2 semua :) tunggu baby keluar nanti..hihi

the baby :)

air ketuban pun ok, so far dlm range (11.5) n kalau tak silap doc kata, range dalam 5-20..
berat baby dah mencecah 1.2kg sekarang dan membesar dgn sihat..
Alhamdulillah baby kami sihat..syukur sgt Ya Allah!
ibu baby pun makin sihat..hihi
doc siap pesan supaya berat naik 1kg je utk 2 minggu (sbb berat terlebih 200g baru2 nie)..
erm, baik doc!!
next scan 36w..

so ibu n ayah dah boleh sambung shopping barang baby :)
kemain excited masing2..hihi

Wednesday, February 26, 2014

M2B : Monthly Check Up - 27w & ATT Dos 2

Assalamualaikum..

selamat petang bakal2 ibu n pembaca setia blog sy :)
Alhamdulillah rasa mcm cepat je minggu2 berlalu..

- entri pending -
al-kisah check up sy last week..

5th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[19.2.2014]
27w

arini sy taknak keluar lewat2 lagi coz nanti lambat sampai turn n jenuh menunggu..
so seawal 8.10pg dah muncul kat KD..
org tak ramai lagi..oklah tu..
sy org ke 10 kot..

macam biasa, kena menunggu jugaklah..tapi tak lama mcm sebelum nie..
dlm 8.30 pg tu, nama dah kena panggil utk ambil sampel air kencing..
pastu duduk jap n tak lama tu nama kena panggil balik..
timbang berat naikkk 2.2kg okeh..huh
pastu cek tekanan darah (ok normal) ---> cek Hb 12.3(turun sikit dr sebelum nie)
JK inform kena injection ATT Dos 2 arini..aduhhh!!
pas cek darah, cek perut n jantung baby..
masa JK cek jantung tu, baby tiba-tiba kick dari dalam..
amboiii marah nampak..hihi

everything ok..
setel cek perut, masuk bilik suntikan utk dicucuk..
adoiii..masa JK cucuk jarum tu tak sakit lagi, tapi bila ubat tu masuk mmg rasa sakit sgt..
maka bermulalah kesengalan di lengan kiriku..huhu
pastu dah boleh balik..yeay!

dah masuk 3rd trimester, check up pun dah start 2 minggu sekali..
so next check up 5.3.14..

next week (27.2.14) means esok scan 28w..
tak sabar sangat nak tengok baby ibu n ayah..
if baby menyorok esok, terpaksalah scan di klinik swasta next time..
>_<

M2B : Bermulalah 3rd Trimester ^_^

Assalamualaikum..

hai semua!
Alhamdulillah semalam genap 28w maka bermulalah 3rd trimester yg mendebarkan..
rasa berdebar-debar pulak..
start skrg dah kena kira pergerakan janin sampai 10x..
so tak boleh miss yea..
mudah2an semoga semuanya dipermudahkan kelak..
in shaa Allah..

tak sabar nak scan esok..
siap pesan kat baby supaya jgn nyorok2 time doc scan..hii
harap baby sihat yea syg..

comelnya baby gurl nie :)

Friday, February 21, 2014

Yeay..Beg Dah Sampai!

Assalamualaikum

hai mommy2 semua!
meh nak story pasal diaper bag nie..
sy dah order since last week tapi tunggu punya tunggu tak jugak sampai2..
rupanya owner nie salah orang..huhu
so, sekarang beg nie dah selamat sampai kat sy Rabu lepas..
pastu dapat free gift dari akk owner tu..suke sgt!!
yippie!!

al-kisahnya, sy mmg belum beli beg lagi..
pastu baru2 nie terbaca entri Puan Mah kat blog dia pasal beg..
so macam tertarik pulak..
bayangkan diaper bag 5 in 1 cuma berharga RM47 (exc. postage)
nak baca entri Puan Mah boleh klik sini
ekceli kakak Puan Mah yg buat bisnes online nie..
tanpa berlengah lagi, sy pun pm kakak Puan Mah nie..
pastu buat payment n bagi details kita..
sy pilih kaler MERAH okeh..
ekceli pilihan IH jugak..hihi
mmg nice la..
sy kena bayar RM47 + RM9 (postage) = RM56
murah je kan..
ada jugak sy survey beg yg sama tapi harganya lebih mahal..
ada yg sampai RM70..fuhhh

tapi serius mmg berbaloi2..
tak rasa rugi pun..
kualiti pun nampak ok..

BERMINAT??
jom tengok details kat bawah nie..

1 big diaper bag (size : L*W*H= 41*18*33CM ) 
1 small diaper bag (size : L*W*H*=33*10*27CM)
1 changing pad (size : L*W*H*=31*55CM) 
1 bottle bag (size : L*W*H*=20*8CM) 
1 food bag (size : L*W*H*=13*12*7CM)

Tuesday, February 11, 2014

Shopping Barang Baby

Assalamualaikum..

hai rasa over excited pulak bila tengok barang2 baby nie kan..
semuanya comel2 belaka..
Sabtu ritu (8.2.14), sy n IH plan nak g survey @ beli barang baby..
so, lepas g kenduri kahwin balik umah solat dulu n pastu siap2 nak keluar..
excited sangat okeh!! haha..

kitorang terus ke TF Value-Mart coz dirasakan banyak barang kat situ..
sampai2 je terus g kat area barang baby..
Pureen!! itulah brand yg IH teringin nak beli..
so terus terjah kat situ..
dari baju, sarung tangan+kaki, memang semuanya Pureen..
ingatkan IH kurang excited bila sy ajak g shopping barang baby..
tapi bila sampai situ....dialah yg paling excited memilih..
semua pilihan sy tak diterima okeh!! huhu..
at last IH bg chance sy pilih sepasang baju baby..haha
jadiklah kan, utk anak ibu :)

oleh sebab sy tak scan lagi, so beli barang pun banyak yg kaler putih n biru..
ada jugak kaler hijau..
comel sgt bile tengok baju2 n brg2 yg kaler pink..
tapi simpan dulu hasrat tu..hihi
ada kot beli sepasang baju kaler pink :)
baby xkesah kot pakai kaler apepun..kan kan

selesai shopping baju n brg2 keperluan baby, carik brg mandian baby pulak..
IH nak carik brand Johnson's Baby..
so belilah semuanya dari mandian, syampu, n losyen..
puas hati..hihi
dah letih, ape lagi..g bayar pulak..
nampak brg sikit je..tp rege semuanya mak aiii...
tp Alhamdulillah masih dlm bajet..utk anak ibu n ayah..

setel shopping kat situ, kitorg g The Store pulak..
nak sambung shopping lagi tu..hihi
coz ade brg yg tak ok kat TF tu..
so carik punye carik jumpe lagi brg2 baby..
semuanya ada dlm listing yea..bkn main beli je..hii
amik pe yg patut, bayar n balik..
ibu dah letih sgt..huhu
brg ibu lum shopping lg tu (nak jugakkk..haha)
next month beli brg ibu pulak yea..
tapi brg baby ada lg yg lum beli cthnya pampers..
susah pulak nak carik yg Newborn nye saiz..
yg jumpa ritu Huggies je..
nanti sambung shopping lagi..yeayyy~

*dah nak masuk 3rd trimester..takutnyaaaa

Sunday, February 09, 2014

Monthly Check Up : 23w & ATT Dos 1

Assalamualaikum..

hai pembaca setia blog pink sy..
terima kasih sbb sudi singgah sini..

Alhamdulillah, kejap je rasanya kandungan sy dah berada di akhir trimester ke 2..
sure rindu pengalaman nie nanti..hihi
al maklumlah 1st experience kan..
diharapkan si comel kami nie akan kekal sihat dan sempurna hendakNya..

4th Check Up @ Klinik Desa Teluk Kemang
[21.1.2014]
23w

pagi nie sy terlewat sampai di KD..makanya bila sampai tu orang dah ramai..
masa tu pukul 8.30 pg..terlewat 1/2 jam pulak..
so dgn sabarnya menunggu..
orang ramai pulak tak putus2 dtg..yg bawak baby, bawak perut, bukak buku pink semua ada..
sudahnya pukul 11.00 pg baru nama sy dipanggil..
jenuhnya menunggu..naik kematu rasanya..
macam biasa mula2 timbang berat (62.8kg)-> cek blood pressure -> cucuk jari cek darah (12.5)-> cek perut n jantung baby..

Saturday, February 01, 2014

M2B : Oh Manisnya Air Gula!

Assalamualaikum..
hai hai hai..
bila korang tgk tajuk entri nie sure dah dapat agak pasal apa kan..
hihihi..
for sure la kena minum air gula..

semua m2b takkan terlepas dari minum air gula..
ini utk kenalpasti sama ada m2b tu ada penyakit diabetes or tak..
sure ada yg pernah rasa kan? 
apa yang korang rasa? 
hihi..sure ada macam2 pengalaman..
dgr katanya kalau minum tu rasa nak muntah lah, tak boleh telan lah..
dan macam2 lagi..
jom kongsikan pengalaman korang yg pernah minum air gula nie..

MGTT @ Klinik Desa Teluk Kemang
[6.1.2014]
19w

al-kisah sy kena minum air gula..
pd minggu ke 19 sy dah disenaraikan utk minum air gula nie..
rasa macam awal je lagi kan..hii
tapi takpelah, lagi cepat lagi bagus..
apa yg sy rasa? 
erm, kalau tanya sy..sy rasa air gula tu sangat manislah..haha
bayangkan jelah air gula yg kita guna utk bancuh dgn kordial tu..
betapa manisnya kan..
orang kata minum dgn 1 nafas..gila ke apa..haha
jenuh kot nak telan secawan besar air gula tu dgn 1 nafas..ekeke
Alhamdulillah, takdelah lama sgt sy mengadap air gula tu..
tp berkali2 teguk jugaklah nak habiskan..
janji dapat habiskan..hihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...