Monday, July 29, 2013

Ya Allah, sembuhkanlah suamiku..

Assalamualaikum..
hai sweetie dan bloggers..
selamat malam..

seronoknya bila ada IH disisi kan..
kelmarin,IH buat seprise balik PD..
tiba2 dah muncul depan pintu bilik..
mana taknya, IH tak inform pun nk balik..
mmg tekejut la gegurl..haha
tapiii happy sgttt :)
10 hari tak jumpa..huhu

semalam seharian shopping brg buat kuih..
mmg bestlah kan..hii
ptg after balik shopping, IH tiba2 masuk bilik dgn membongkok..apakah??
igtkan IH main2 coz siap gelak2 lagi..
tapi mmg serius IH tak boleh tegak n terpaksa membongkok..

Ya Allah dugaan apakah ini??
mlm smlm g berurut n katanya rasa kurang sikit..
tapi arini still tak boleh luruskan pinggang..sakit lagi katanya..huhu

Ya Allah Ya Tuhanku, Kau berilah kesihatan yg baik kpd suamiku..
semoga suamiku sihat seperti sebelumnya..
Aminnn Ya Rabbal Alamin..

Friday, July 26, 2013

Cornflakes Coklat

Assalamualaikum..
salam Nuzul Al-Quran & salam Ramadhan ke-17..
tinggal 13 hari menjelang Syawal, Alhamdulillah..

mesti ada si cantik b2b sedang sibuk dgn persispan kahwin+raya kan..
selamat membuat persiapan..
si comei ex b2b dan m2b pulak sibuk nk kemas rumah dan buat itu ini..
kemas jgn tak kemas..hihi

sy pulak buat apa??
skrg nie sy sibuk menyiapkan tempahan cornflakes coklat..
Alhamdulillah syukur dgn rezekiMu Ya Allah..
arini sy terima tambahan tempahan lagi..syukur..
ada yg nak tempah lagi?? hihi..
tapi dlm kesibukan tu sempatlah jugak kemas rumah, bilik dan buat apa yg patut..
sebab tu tak sempat nak mengarang..

masa nie, sy dok berehat..aduhhh belakang bdn nie sakit sgt..huhu
mana taknya asyik duduk mengadap dak cornflakes nie..
harapnya dapat siapkan semua tempahan dlm minggu depan..
pastu nak buat kuih raya pulak..
popia nestum, biskut coklat marble dll..
owhhh sempatkah?? 

erm oklah dear, jemput cuci mata dgn cornflakes choc sy :)
kalau nak tempah, boleh emel yea..hihi



Tuesday, July 23, 2013

Dapur Kecilku : Nasi Ayam Penyet

Assalamualaikum..
hai si cantik sekalian alam..
salam Ramadhan yg ke 14..
Alhamdulillah dah 2 minggu kita berpuasa..

arini jugak merupakan hari jadi mak sy yg tercinta..
Selamat Hari Jadi MAK..!!
semoga mak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan yg baik..
aminnn..

dan..tiba2 keinginan nak buat sendiri nasi ayam penyet semakin membuak2..haha
dah lama sangat pendamkan hasrat, at last terhasillah nasi ayam penyet (NAP) versi puan aisyah..hii

sy mula berjinak2 dengan NAP nie masa belajar di UTM Skudai..
kawan2lah yg mula kenalkan..kalau tak,memang ketinggalan zaman lah jawabnya..haha
diorang selalu ajak makan di Nasi Ayam Penyet Pinang..area Taman U kot..
seriously kat situ mmg sedap tapi yg tahannya sambal dia sangat pedassss...
masa konvo 2010 kitorg gather kat situ..mengimbau kenangan~
wahhh rinduuu..

erm oklah..tak dapat makan NAP JB, NAP Teluk Kemang pun jadik..ahax
jom tengok hasilnya..

nasi putih + ayam penyet + tempe goreng + ulam2an + sambal belacan + sup (takde dlm gmbr)

mak sy tlg masak nasi + buat sambal + masak sup..
sy pulak perap ayam + goreng ayam + goreng tempe je..hahaha
anak yg sangat rajin >_<

inspirasi resipi dari : PotretKasih

Friday, July 19, 2013

Dapur Kecilku : Kek Coklat Moist

Assalamualaikum..
hai sweetie!

dalam bulan puasa nie, mulalah akan direka pelbagai resipi utk juadah berbuka kan?
samalah dgn sy..hehe
ekceli kek nie bukanlah juadah berbuka, mana nak kenyang..haha
semalam, kerajinan melanda utk buat kek coklat moist nie..
resipi dah lama disimpan tapi belum pernah cuba..
sebelum nie pernah jugak buat tapi resipi lain..

makanya dgn bantuan anak buah sy yg off day semalam, kek coklat nie pun terhasil..
bahan2nya tak susah pun, dan kebetulan semua bahan pun ada kat umah nie..
so jadik jelah kan..

jom tengok hasilnya..

kek selepas dikukus, sebelum letak topping..
bahagian tengah tu merekah sikit tapi takpe, nanti akan ditutup..

Quilling Guestbook Kembali

Assalamualaikum..
salam Jumaat si cantik semua!
Alhamdulillah, dah 10 hari kita berpuasa..
mudah2an kita dapat teruskan puasa dgn sempurna..

quilling lagi??
oh lamanya tak mengadap quilling nie..
last buat pun before kahwin, dgn projek DIY..pastu dah tak sentuh lagi..rinduuu plak~

kali nie sy buatkan guestbook utk my fren di UTM dulu yg akan kahwin tak lama lagi..
Alhamdulillah, akhirnya tiba giliran kamo dear..
makanya, sy terfikir utk hadiahkan GB utk dia..
harap2 hasilnya nanti memuaskan hati dia..
ekceli tak seprise pun coz sy dah inform kat dia..
yelaaa if tak inform nanti ditempahnya kat org lain, dah ada 2 GB kan..hii

as usual, sy gunakan teknik quilling utk menghiasi cover GB dia..
tema yg diminta purple+tiffany ataupun mint..
tapi cam susah je nak cari tiffany tu, so sy gunakan purple putih utk bahagian cover..
bahagian dalam GB belum ada idea lagik..

rasa2nya ok tak design cenggini??
ekceli sy belum tampal lagi, cuma susun2 je..

bunga purple+putih 

Thursday, July 18, 2013

Review Kahwin #17 : Hiasan Dewan

Assalamualaikum..
hai si cantik yg sedang membaca blog sy :)
terima kasih sudi singgah yea!

sy sambung lagi review yg tak habis2..hihi
kali nie kita jenguk pulak ke dalam dewan..
sy akan kongsikan hiasan dewan yg disediakan oleh pihak katerer dan deko pelamin..

mula2 masuk je kat dalam dewan nie, korg akan nampak arc nie..
nie termasuk dalam pakej pelamin (bukan katerer yea)
bertemakan biru+pink (ekceli sy mintak kaler biru+peach)
karpet merah tu combination dari katerer dan pakej pelamin..hii

Tuesday, July 16, 2013

Review Kahwin #16 : Majlis Bersanding

Assalamualaikum..
hai sweetie n silent readers..
salam Ramadhan yg ke-6..
mudah2an kita dapat berpuasa dengan sempurna..

dah seminggu tak berblogging, al maklumlah IH ada disisi..
berkepit jelah dengan IH kan..hihi
malam td IH dah balik Klang dah..sob sob..

entri kali nie sy kongsikan gambar2 sekitar majlis persandingan sy di dewan..
so, layannn jelah yea :) hii..

Tarikh : 9 Mac 2013 (26 Rabiulakhir 1434H)
Lokasi : Dewan Kompleks Sukan Teluk Kemang, Port Dickson

12.30 t/hari : Berarak masuk ke dewan..


Tuesday, July 09, 2013

Salam Ramadhan!

Assalamualaikum..
buat semua umat Islam, Selamat menyambut bulan Ramadhan al Mubarak..
marilah tingkatkan amalan kita di bulan mulia ini..
Selamat berpuasa!


*puasa pertama bersama IH..excited okeh..hii
Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, July 08, 2013

4th monthiversary

Assalamualaikum..
hai sweetie :)
selamat pagi Malaysia!

Alhamdulillah..
sudah 4 bulan kami bersama..
rasa lain sangat bila dah kahwin..
macam tak percaya lagi yg kami dah bersama..hii
yelaa dulu bile perlu je baru keluar sesama..
dah kahwin, ikut jela ke mana IH pergi bila IH cuti..
tempat isteri kan disisi suami tercinta :)

tinggal esok je lagi before puasa..
Alhamdulillah, ini Ramadhan pertama kami sebagai suami isteri..
memang ada kelainan dari tahun lepas..
IH cuti seminggu..yeayyy!!!

oklah dear, selamat menyambut bulan Ramadhan al-mubarak..
mudah2an amal ibadat kita di bulan mulia nie diterima Allah..
aminnn..

Selamat berpuasa! >_<

Thursday, July 04, 2013

Dapur Kecilku : Dadih Coklat

Assalamualaikum..
hai semua!

asyik jelah entri pasal makanan kan..soriiii
review pun merangkak lagi hah..hihi
saje nak jamu mata korg dgn makanan before puasa kan..

ekceli, last week sy dah buat dadih perisa strawberi..
buat utk bg kat MIL (lupa snap gmbr)
baik kan menantu ibu yg sorang nie :) hoho..perasan!
so, dadih tu tak banyaklah utk dimakan kat umah nie..
makanya arini terajin pulak nak buat dadih coklat..
jadi, boleh makan sampai lebam..ahax

jemput tengok dadih coklat sy :)
siap ada choc rice + choc chip lagi tuuu..
yummy!! hiks..
tengok je lah yea..



1 paket dadih tu harganya RM4.90 je..
dan boleh dapat lebih kurang 20+ bekas tinggi nie..
tapi sy tak letak penuh..
time cuaca panas, bestlah makan dadih nie sejuk2..
kpd yg teringin, bolehlah beli pek dadih nie kat pasaraya yea..
senang dimasak, sedap dimakan..hihi
jom makan! 
>_<

Resipi : Puding Lapis Nescafe

Assalamualaikum..
hai si cantik pembaca blog pink sy :)
arini sy kongsikan resipi puding lapis nescafe yea..
sy dah cuba buat last week..
nyum nyum!


Puding Lapis Nescafe
Sumber : Umiey Umira

Bahan-bahan:
10gram serbuk agar-agar (1 paket)
1 liter air (5 cawan)
1 cawan gula halus
1 cawan susu cair
1 sudu besar nescafe dibancuh dengan 1 sudu besar air panas

Cara penyediaan:
1. Panaskan air, gula dan serbuk agar-agar hingga mendidih dan tutup api.
2. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian.
3. 1 bahagian dicampurkan bancuhan nescafe.
4. 1 bahagian lagi dicampurkan dengan susu cair.
5. Tuang adunan susu dan sejukkan sekejap hingga hampir mengeras dan lapis pula dengan adunan nescafe, teruskan melapis hingga habis.
6. Sejukkan dalam peti ais, sedap dimakan time sejuk-sejuk..

Selamat mencuba..!! 
>_<

Wednesday, July 03, 2013

UTM Cool Blogger

Assalamualaikum..
hai semua si cantik b2b, ex b2b, m2b, blogger dan silent readers..
selamat hari Rabu! hihi..

ada tak yg perasan dgn pic 'I LOVE UTM' kat sidebar sy nie??
ekceli, sy baru je join UTM Cool Blogger nie semalam..
sy dapat info dari fanpage UTM kat FB..
so terus jela join..dgn sepantas kilat..hihi

 sy merupakan alumni UTM..
yelaaa jadik student kat situ dari tahun 2006 hingga 2009..
Alhamdulillah grad tahun 2010..

nampak kan badge cute tu :) hii..

Tuesday, July 02, 2013

Review Nikah #3 : Nikah Outfit

Assalamualaikum..
selamat petang!

sy sambung lagi review nikah..
kali nie nak citer pasal baju nikah dan yg sewaktu dengannya..
entri sebelum nie sy citer pasal Majlis Akad Nikah kan..
so, boleh tengok balik outfit sy kat situ..
cuma kali nie sy citer detail sikit..

inspirasi baju nikah sy cenggini la kononya..
baju kurung moden..
simple tapi cantik sangat!!

Dating Time!

Assalamualaikum..
hai si cantik sekalian alam..
sori dah 6 hari tak update blog pink nie..
ke'busy'an kononnya..haha

arini baru ada masa nak update..
memandangkan IH dah balik Klang pg tadi..huhu

oklah, nak citer sikit pasal semalam..
sy ajak IH g Floria Putrajaya tapiii dia taknak bawak..
so, apakan daya..
sy ajaklah IH jalan² kat Seremban..
dulu masa berCINTA rajin je nak ngedate kan..
tapi bila dah kahwin, taknak pulak..hahaha

so, ptg semalam kami ngedate lah kat Aeon S2..
cadangnya nak tengok wayang je..
yang penting dapat luangkan masa bersama :)

sesampainya kat Aeon tu, kitorg terus ke TGV survey citer bestt..
IH nak tengok Fast & Furious 6 tapi sy cam taknak je..ahax
asik citer lumba² kete je, buhsan..
so, kami decide tgk World War Z..
amik couple seat okeh! hihi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...