Wednesday, February 27, 2013

DIY #12 : Bunga Rozek Felt

Assalamualaikum..

untuk entri kali ni, sy sediakan tutorial bunga rozek daripada kain felt..

kain felt hijau : digunting mengikut bentuk daun

kain felt oren + pink : digunting mengikut cara yg sama untuk buat Rose Felt..

Cara membuatnya :
*gunakan gam UHU untuk melekatkannya..

siappp...!!!


selamat mencuba dengan jayanya..
O_o

10 Hari : Bridal Punya Hal

Assalamualaikum..
hai dear..!!
hari rabu sudaaa..
tup tup dah tinggal 9 hari sebelum majlis akad nikah kami..
gulppp...

al-kisah semalam..
sy msj mak andam sy ty bila boleh fitting..
pastu dia terus je call..
bincang punye bincang..
dia suh sy fitting selasa next week..
sebabnya baju bertandang sy akan dipakai oleh cust dia minggu nie..
oklah..no prob..
so next week sy boleh fitting sekali semua baju..

baju bersanding pulak??
takde org pakai lagi..
so kira baju barulah tuh..makanya sy kena bayar lebih sikit..
bukan lebih sikit, tapi lebih banyakkk...
hahhhh???!!!
ini bikin marah..

masa deal dgn staf dia sebelum nie, katanya baju tu ada org akan pakai bulan 12..
so, sy dah dikira second cust..
dan harganya biasa jelah..
tapi dah last min baru sy dapat tau..
eeee gerammmm betol lah..
maknanya sy kenalah tukar dress lain..
arhhhhhh!!!!!!
itu pun kalau ada kaler yg same..
kalau takde macam mane plak??? huh..

next week g fitting baru nak bincang balik..
mulanya dia suh dtg fitting ari khamis next week..
gila ape??
org dah sibuk-sibuk kat umah, dia nak suh dtg fitting..
aiiii laaaa bridal..
sabarrr jelahhh...
e_e

Tuesday, February 26, 2013

DIY #11 : Bunga Tangan Pearl

Assalamualaikum..
sy nak kongsikan cara buat pearl HB untuk tatapan korg sume..
hopefully dapat membantu yea..
act pearl HB nie sy gunakan masa nikah nanti..

peach + cream pearl

Bahan-bahannya adalah :
1. pearl 
(sy gunakan kaler peach 10mm : 300 butir, cream 10mm : 75 butir)
2. dawai lembut (gold/silver)
3. dawai dibahagi kepada 3 bhgn
4. dawai telah siap dipotong

Cara membuatnya : 

inilah hasil pearl yg dah siap dipintal oleh sy sendiri..
tadaaaa..
(cream pearl takde dalam gambar)
memang sangat gigih memintal yea..
dan sangat puas hati sebab dapat buat sendiri..yeeehaaa~
kalau korg nak buat, kena sabar dan tekun ok..hihi

selamat mencuba..!!!
O_o

11 Hari : Misi Selesai

Assalamualaikum..
hai dear..
amacam projek kahwin korg??
hopefully dah banyak progress nya..

Alhamdulillah..
projek kahwin sy banyak yg dah settle..
tinggal 11 hari lagi..
macam tak percaya lagi nie..hii
next week is my big day..ohhh nervous nya..

ok, jom cek projek yg dah siap..

BAJU NIKAH
sy tempah jahit manik kat kawan my sis..
amat memuaskan hati.

PEARL HB 
done completely..my sis tolong..hii
at last, tercapai jugak hasrat nak buat pearl HB nie..


BUNGA ROZEK B2B
siap dengan jayanya..hehe
hopefully dapat jumpa rakan b2b yg dtg nanti..


DOORGIFT
done packaging!! dgn bantuan mak, my sis n anak buah..
next week baru blh packing dlm beg..yeayyy

MR & MRS
projek bantal hiasan lagi..

VEIL NIKAH
barang-barang dah beli : lace, kain dan pearl..
tunggu masa nak merealisasikan veil idaman..haha
belum start menjahit lagi..

Sunday, February 24, 2013

13 Hari : Bunga Rozek Siap

Assalamualaikum..

tadaaa...
bunga rozek utk rakan b2b dah siap!!
sy buat 20 pcs je..
hopefully mencukupi..
>_<

bahagian depan

bahagian belakang

ok, dah boleh mengadap DIY veil nikah pulak pasnie :)
yeayyy...

Saturday, February 23, 2013

14 Hari Lagi

Assalamualaikum..
hai gurls b2b n readers..
salam hujung minggu yea..

dah bape ari tak update blog nie..
kesibukan melanda..
genaplah dua minggu lagi menjelang majlis sy..
skrg pun dok sibuk dgn persiapan..
macam-macam hal..

khamis next week nak buat kenduri arwah dan tahlil..
mak plan buat sebelum majlis sy..

semalam, sy mintak tolong incik tunang bwk sy g Seremban carik kain utk buat veil nikah, tudung nikah dan lain-lain lagi..
so, haruslah gigih utk siapkan sume tu..
huhu..
hopefully siap dan memuaskan hati..
>_<

Tuesday, February 19, 2013

Bunga Rozek @ Rozet untuk Rakan B2B

Assalamualaikum..
hai dearie b2b..

ok tak bunga rozek yg sy buat nie??
hajat di hati buat bunga nie untuk rakan-rakan b2b yg hadir ke majlis sy nanti..
ada ke sape-sape yg datang nanti?? 
cube angkat kening..hii
so, diharapkan korg dapatlah pakai bunga yg tak berapa cantik nie..
ada ke yg sudi pakai?? hii..

sy baru siapkan 4 kuntum nie je..
sy akan cuba siapkan at least 16 kuntum lagi..


bukan apa, kita nie kenal di alam maya jeq dan tak pernah jumpa..
so, nanti takut sy tak cam muka b2b/ex-b2b yg comel-comel tu..hihi
kalau korg pakai, at least sy tau korglah rakan b2b sy :)
wahhh bestnya kalau dpt jumpa kan..
kepada rakan b2b yg hadir, boleh amik bunga nie di meja GB sy yea..

cara nak buat sama je macam buat rose felt, cumanya tak perlu pakai dawai..
tapi kena tambah daun..juge pin..
senang je..nantilah sy buat tutorialnya yea..
>_<

18 Hari : Misi Bunga Tangan Pearl

Assalamualaikum..
hai kwn-kwn b2b n readers..
busy lagi ke?? hihi..

hari yg dinanti dah tak lama je lagi..
gulpppp....
tinggal lebih kurang 2 minggu lagi..ahaha
so, skrg jugaklah masa-masa genting yg dipenuhi dgn macam-macam kerjaan..
laa nie sibuk menyiapkan name tag bdk sekolah yg tak siap-siap..adoiii
sambil-sambil tu curi masa untuk memintal pearl utk HB lagi..
barang-barang veil pun tak beli lagi..oh!! my veil..

ok, act entri kali nie sy kongsikan misi sy utk buat HB lagi..
kali nie sy gunakan pearl..
mmg teringin sgt okeh!!
disebabkan susah nk carik pearl dalam kuantiti yg banyak area sini, sy tukar lah idea..
maka terciptalah felt HB..

al-kisahnya..
jumaat lepas sy ke Nilai 3 dgn incik tunang..
dia carik bakul-bakul untuk hantaran..
carik punye carik, benda lain yg sy jumpa..
sumting yg sy idam-idamkan..haha
pearl..!! i like!!
tapi dalam hati kate felt HB dah siap, so nak watpe beli pearl lagi..
erm, takde lah beli..

dah balik umah, mulalah terbayangkan pearl-pearl td..haha
nasib tak termimpi jeq..
mula terfikir smpt tak kalau nak memintal tu..
ty pendapat my sis, dia kata beli lah..
ty pendapat incik tunang pulak, jawapan dia 'belilah, kawen sekali nie je'
hahaha..betul jugak tuh..bukan selalu nak buat pun kan..

the next day, kami ke Nilai 3 lagi lepas attend kenduri kawen kwn sy di Seremban..
haha..arini baru dia beli bakul-bakul yg dia nak..
so, sy ajak dia g kedai tu balik nak beli pearl..
grab je terus kan..
yeeehaaa..sy sgt gumbiraa!! 
nama kedai tu PISB (area kedai ZC & Astana Mayang Sari) 

tadaaa..nie lah pearl itu..hii
sy beli 1 paket nie harganya RM 22.00
oklah kn..ada lebih kurang 1000pcs kot..tak larat nak kira..
pearl nie saiznya 10mm..
yg penting, sy dah jumpa..haha

ok, ari ahad tu pulak sy pun mulalah memintal pearl-pearl yg banyak tu..
so, 1/2 hari sy dah dapat pintal 200 biji pearl..
my sis kata tak cukup, so kenalah pintal lagi 100 biji..
sangat gigih!!

nie lah hasilnya..

yeayyyy sy sangat suka hati..haha
nak tengok pearl HB yg dah siap??
kenalah tunggu yea..hihi
misi buat veil pun belum start lagi nie..adoyaiii

* pesanan khidmat masyarakat : kalau taknak ibu jari yg comel tu luka, sila pakai plaster semasa memintal yea..hihi

Monday, February 18, 2013

19 Hari : Sempat ke Nak DIY Veil Nikah???

Assalamualaikum..
hai dear sekalian..
mohon pendapat korg la..huhu

agak-agak sempat tak kalau sy nk DIY veil nikah sy sendiri??
nak tempah, takut org dah tak terima..huhu
nak buat simple je..
yg penting puas hati..
helppppp meeeee!!! 

lebih kurang macam nie la..
tapi kecik sikit..

sumber : google

arggghhhh...
e_e

Sunday, February 17, 2013

Idea Kahwin : Pre Wedding - Back To School

Assalamualaikum..
dear b2b n readers..
salam hujung minggu!

genap 20 hari je lagi..
tapi masih sibuk dengan macam-macam hal..
Alhamdulillah, borang nikah dah pun dipulangkan balik..
dan takde masalah..

kelmarin dan semalam ulang alik ke Nilai 3 sebabnya incik tunang belum beli barang hantaran lagi..
so, temankan dia sambil tu sy pun cuci mata la..hihi

ok, back to da topic..
idea pre-wed sy..
bila nak buat pre-wed pun taktau lah cz OP sangat busy..
sy pilih tema 'Back To School' utk pre-wed sy..
hopefully terlaksana..

al-kisahnya..
perkenalan kami berdua bermula sejak zaman sekolah menengah..
hahaha..
konon-konon cinta monyet kan..
at last sampailah sekarang..
Alhamdulillah..

ok, jom tengok antara pic pre-wed dari mr.google..







sweet je kan..hihi
mudah-mudahan idea pre-wed nie terlaksana..
in shaa Allah..
>_<




Saturday, February 16, 2013

Teaser : Bunga Tangan Felt


Assalamualaikum..

untuk entri nie sy juz nak share teaser HB sy yg dah 70% siap..
sy gunakan rose felt sepenuhnya..
sy dahpun kongsikan cara buat rose felt dalam entri nie DIY #10 : Rose Felt..
so, boleh rujuk situ yea..

act, HB nie adalah 2nd try..
yg 1st try tu, tak berapa nak ok coz sy juz tampalkan manik kat bhgn tengah bunga ros dan 
takde dawai untuk dicucukkan pada span..
sy juz tampal dawai lepas rose felt siap..so blkgnya tak kemas la..
Alhamdulillah 2nd try ok jugakla cume nampak plak dawai-dawai kaler hijau tu..
kalau tau, baik sy guna dawai silver tuh..huh
tapi, takpe lah..dah siap pun..hihi

ok skrg, jom tengok HB sy kat bawah nie..

bulat n kecik semacam jeq HB sy nie...hahaha

yg nie dah dipakaikan 'skirt' untuk sementara..
tapiii kena touch-up lagik..

mikrofon!! sy gunakan benda nie sebagai asasnya..
namanya pemegang HB..(suke suki je bagi name)
sy beli kat kedai bunga..harganya RM5.90 (depends pada kedai la)
so, sy juz cucukkan rose felt yg dah siap kat span tuh..
senang je kn..tak payah bersusah payah buat pemegang sendiri..hii
>_<

Thursday, February 14, 2013

DIY #10 : Rose Felt

Assalamualaikum..
hai dear..
masih sibuk dengan persiapan??
sy pun masih lagi sibuk dengan macam-macam hal..
di kesempatan ni, sy nak kongsikan sesuatu..

ada yg berminat nak tau macam mana nak buat bunga ros dari kain felt??
kalau search kat mr. google memang banyak caranya..
tapi ini cara sy..hihi
ok, jum tengok!

Bahan-bahan :
- gunting
- gam UHU
- kain felt yg dah dipotong bulat (besarnya ikut suka)
- manik
- dawai (sebatang dawai tu sy bahagikn kpd 3 bhgn)

Cara-cara untuk menggulung :

act, rose felt nie sy gunakan untuk buat bunga tangan nikah dan bunga rozet..
selamat mencuba!! 
>_<

Wednesday, February 13, 2013

14 Tahun Pemergian Ayahanda

Assalamualaikum..
hai dear b2b n readers..
arini 13 Feb 2013..
maka genaplah pemergian ayahanda sy selama 14 tahun..
pantas sungguh masa nie berlalu..
semoga ayah aman dan tenang di Sana..
al-fatihah~

sejak kecil, sy mmg rapat dgn arwah..
bongsu lah katakan..
ke mana aje dia pergi, sure sy ikut sama..hii
mmg atas motor jelah sy membesar..ahax

tapiii..
ayah tak dapat tgk sy konvo..
ayah tak dapat tgk sy bertunang..
ayah tak dapat tgk sy bakal dinikahkan dan disandingkan..

apapun..
sy tetap ingat ayah..
selamanyaaaaa...

al-fatihah..
:'(



Tuesday, February 12, 2013

25 Hari : Updated Checklist


Legal Documents
  1. Kursus Kahwin  Done!       
  2. Borang kebenaran nikah Done!             
  3. Test HIV Done!
  4. Jurunikah Done!
Hantaran Decoration 
  1. Dulang  Done!
  2. Alas Dulang  Done!
  3. Bunga Dulang Done!
  4. Polisterin  Done!
  5. Reben Done!
  6. Tepak sireh Done!
Outfit
  1. Nikah - BajuTudungVeilKasut, Aksesori
  2. Resepsi - Baju, Tudung, Veil, Kasut, Aksesori Done!
  3. Malam Berinai - Baju, Tudung, Veil, Kasut, Aksesori Done!
  4. Bertandang - Baju, Tudung, Veil, Kasut, Aksesori Done!
Pelamin Pilihan
  1. Nikah & Malam Berinai (Rumah) Done!
  2. Resepsi (Dewan) Done!
  3. Bunga Pahar Malam Berinai Done!
  4. Bunga Pahar Resepsi Done!
Mekap Pilihan
  1. Nikah Done!
  2. Malam Berinai Done!
  3. Resepsi Done!
  4. Bertandang Done!
Official Photographer
  1. Nikah Done!
  2. Malam Berinai Done!
  3. Resepsi Done!
  4. Post Wedding Done!
  5. Bertandang Done!
Official Videographer
  1. Nikah
  2. Resepsi
  3. Bertandang
Hand Bouquet
  1. Nikah Done!
  2. Sanding Done!
  3. Tandang 
Venue
  1. Nikah & Malam Berinai (Rumah) Done!
  2. Sanding (Dewan) Done!
Catering
  1. Nikah & Malam Berinai  Done!
  2. Resepsi  Done!
Dewan Resepsi
  1. Deco Dewan : pintu gerbang, walkway Done!
  2. Meja Makan Beradab Done! 
  3. P.A System Done!
  4. Red Carpet Done! 
  5. 4 Meja : Guestbook, Candy Buffet, Doorgift, Hadiah Done!
Doorgift
  1. Special Doorgift Done!
  2. Doorgift  Done!
  3. Goodie Bag Done!
  4. Doorgift kanak kanak Done!
  5. Bakul isi doorgift Done!
  6. Doorgift nikah Done!
  7. Tuala 100pcs Done!
Pembantu tersayang
  1. Pengapit lelaki (nikah+mlm berinai)
  2. Pengapit lelaki (bersanding) Hakim
  3. Pengapit lelaki (bertandang) 
  4. Pengapit perempuan (nikah+mlm berinai) Aen
  5. Pengapit perempuan (bersanding) Aen
  6. Pengapit perempuan (bertandang) Aen
  7. Pemberi doorgift Angah & Acik
  8. Pengacara majlis / Pembaca Doa / Jaga P.A system En.Manja
  9. Penggubah hantaran Alang
  10. Pegang duit Mak, Abang, Busu, K.Jai, 
  11. Jaga bunga telur dewan Mena & Aen
  12. Jaga candy buffet Along & Jaja
  13. Jaga meja hadiah Alang & Fira
Kad Jemputan
  1. Guest List Done!
  2. Design Done!
  3. Printing Done!
  4. Facebook Done!
  5. Pos 1/2 Done!
  6. Setem Baru 150pcs
  7. Free : Sampul + TQ Tag 1000pcs + 2pc Bunting
Honeymoon  Free package from Catering!
  1. Tickets Tak perlu kot
  2. Date Belum decide lagi
  3. Accommodation Tak payah fikir..hihi
  4. Itinerary Tak tahu lagi
  5. Transport
  6. Duit poket sape erk nak bagi..hihi >_<
Lain-lain
  1. Penunjuk Arah Jalan Done!
  2. Bunga Manggar Done!
  3. CD Nasyid / Selawat/ Ayat Al Quran Done!
  4. Wedding Cake Done! 
  5. Inai Done!
  6. Guestbook Done!
  7. Guestbook accessories Done!
  8. Tag Pembantu & Family Done!
  9. Duit untuk jurunikah dan saksi 
  10. Aturcara majlis Done!
Bilik Tidur
  1. Katil Done!
  2. Langsir Done!
  3. Cadar Done!
  4. Hiasan Done!
  5. Karpet Done!
  6. Pewangi Done!
  7. Bantal hiasan Done!
  8. Lampu tidur Done!
  9. Hiasan bunga Done!
Lain-lain Part 2
  1. Tupperware comel - 100pcs Done!
  2. Sticker utk Tupperware Done! 
  3. Botol - 70pcs Done! 
  4.  Label Botol - 100pcs Done!
Last Update :: 12.2.2013

Monday, February 11, 2013

27 Hari : Perihal Veil Nikah

Assalamualaikum..
hai rakan² b2b..
sure korg sibuk dengan persiapan masing² kan..
makin dekat harinya, makin banyak keje..

oklah, untuk entri nie sy nak kongsikan kisah veil nikah sy..
sure korg menDIY veil nikah masing² kan..
tapi sy awal² lagi dah tempah kat rakan melalui on9..
coz sy suka hasil rekaan veil dia..

gambar kat bawah tu adalah hasil veil yg sy tempah..
masa terima dari pos laju, sy dah ada rasa yg tak menyenangkan..
then, bila tengok..hurmmm
sy sgt tak berpuas hati dengan veil tu..
lain diminta, lain yg sy dapat..
kecewa sgt masa tu..
tapi nak buat macam mana kan..
takkan nak pulangkan balik..
cost veil nie = RM 120 include postage..
bising jugaklah mak sy..huhu

act sy mintak veil yg ada beads berterabur..
tapi bila dapat veil yg berlace, sy tak terkata apa..
cantik tu mmg cantik tapi...ntahlah bukan kehendak sy..
tetap tak cantik di mata sy..
kaler veil nie sgt tak matching dengan baju sy..
walaupun sy dah bagi contoh kain pada dia..
kecewa lagi..
kalau sy tau jadi macam nie, baik sy buat sendiri ok..

then, veil nie duduk jelah dalam almari..
tak tau nak buat apa..
kalau sy jual, ada ke b2b yg nak beli??
hurmm..

backup plan, sy terpaksalah sewa veil kat mana² butik..
mujurlah kawan sy nie mak andam, so sy terus ty dia n nak mintak sewa..
dia pun ok je..
Alhamdulillah..
sy jumpa jalan penyelesaian..
tapi rasa kecewa tetap ada..


veil nie kaler PEACH dan lace nya PUTIH..

ada ke b2b yg berminat nak beli nie?? huhu..

Saturday, February 09, 2013

1 Bulan Lagi..

Assalamualaikum..
hai dear..
counting days..tinggal sebulan lagi..
oh! my wedding..

mudah-mudahan segalanya dipermudahkan dengan izin Allah..
in shaa Allah..

dup dap dup dap..
>_<



Friday, February 08, 2013

29 Hari : Macam-macam Ada

Assalamualaikum..
hai dear b2b..
sy kembali ok!! ^_^
terasa macam dah lama tak update..
tak sempat nak update hari-hari sebabnya sibuk dengan hal-hal lain..huhu

cite Setia Hujung Nyawa pun tak sempat nak tengok..
so ketinggalan 3 episod yg terakhir..huh
takpe, tonton kan ade..hihi

Alhamdulillah borang nikah kami dah selamat ke Pejabat Agama hari rabu lepas..
tunggu masa untuk diproses dan dipulangkan semula..
urusan penghantaran borang dipermudahkan..
takde sebarang masalah dengan borang kami..
urusan pembayaran dewan pun dah selesai..
pastu incik tunang survey set bilik tidur untuk rumah die..
dan setel..!!

semalam pulak, shopping cadar..i like!! haha..
incik tunang grab 3 set sekali coz sangat murah di Aeon..
70% tuh..suke3!!
wahh promote pulak..haha
sale sampai 10 Feb je yea korg..
so, sempat lagi nak shopping nie..hihi

sekarang tengah tak tau nak buat apa..
sebabnya ada macam-macam dalam kepala nie..haha
serabut sudaaa..

kad kahwin tak abis edar lagi..
tunggu masa untuk menulis n mengedar..

barang-barang hantaran still tak beli lagi..
tak tau bile incik tunang nak setelkan..
tinggal sebulan je lagi..
harap-harap sempat dan tak kelam kabut..

esok, ibu incik tunang ajak ke Nilai 3..
survey bakul hantaran dan yg berkenaan..
kalau ada yg berkenan, grab je kot..
so, cuci mata lagi..yeayyy!!!
>_<

Tuesday, February 05, 2013

Sangat Sedih


Assalamualaikum..
act takde entri yg nak dikongsikan..
arini hari sedih bagi sy..
macam-macam dugaan..

Ya Allah! Tabahkan hati hamba Mu..
bantulah hamba Mu dalam segala hal..
aminnn..


32 Hari : Awal Bulan Yang Sangat Sibuk!!

Assalamualaikum..
hai semua..
aduhhh kejapnya dah masuk hari kelima bulan feb nie..
macam-macam nak kena buat..
kelam kabut jadinya..
macam nie ke rasa bila nak kawen?? haha..
sy ringkaskan apa yg buat dalam seminggu nie yea..
sebabnya tak sempat dah nak update hari-hari..huhu

sibuk menyiapkan tempahan jahit sulam 'name tag' adik-adik tadika perpaduan..huhu
ada 5 kelas n baru siap 2 kelas..jenuh mengadapnya..
so, sempatlah jahit name tag untuk sy dan incik tunang >_<
untuk apa?? haha..tunggu..

kad-kad yg dah siap untuk diposkan..baru 33 keping yg siap..
curik-curik masa sambil menjahit..
ada banyak lagi tak tulis..huhu

HB nikah yg dah lama tersadai..takde sape yg nak tolong pakaikan 'gaun' die..huhu
sume tunggu last min la nie kot..adoiii pening gegurl

borang nikah pun lum submit lagi nie..
esok baru nakg submit..hopefully pegawai tuh tak marah coz lambat anta..
al-maklumlah kena tunggu incik tunang cuti..huhu

ok tu je buat masa nie..
ada lagi entri yg pending..
tunggu ada kelapangan baru update..
selamat membuat persiapan yea kalian >_<

Friday, February 01, 2013

36 Hari : 1 Bulan & 1 Minggu Lagi

Assalamualaikum..
selamat datang bulan Februari..
persiapan tinggal sebulan je lagi..
aduh duh duh..
borang nikah pun tak setel lagi nie ha..
in shaa Allah ari isnin nie baru nak setelkan..
hopefully tiada halangan..

diam tak diam tinggal 1 bulan 1 minggu je sebelum majlis ijab qabul sy..
diharapkan semuanya berjalan lancar..
aminnn..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...